Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm Faaliyeti :
Amatör balıkçılık kapsamında balık avı turu düzenlemek isteyenlerin yapması gerekenler nelerdir? Bu konuyu olabildiğince kısa cümlelerle ve olabildiğince detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Kimler Bu Faaliyeti Yapabilir
T.C. vatandaşı olan gerçek veya tüzel kişi vergi mükellefi olanlar yapabilir. Yani bu iş ancak ticari olarak yapılabilir. Balık avı amatör balıkçılık kapsamında olmasına rağmen, balık avı turu para karşılığı yapılacağı için ticari bir faaliyettir. Bu yüzden balık avı turu faaliyeti ticari bir iştir. Mutlaka maliye, esnaf odası veya ticaret odası kaydı gerektirir. Bu şekilde vergi levhası alınmış ve ticaret sicil kaydı yaptırılmış olur. Ticari sicil kaydında faaliyet konusu olarak “03.11.01 – Deniz ve kıyı sularında yapılan balıkçılık (gırgır balıkçılığı, dalyancılık dahil)” yazılır.

Ticari Amatör Balıkçılık Turizmi İçin Gerekli Kaptanlık Belgesi
Gemiadamı Belgesi sahibi olmak gerekir. Teknenin durumuna göre Gemici, Usta Gemici veya Yat Kaptanı ehliyeti olması gerekmektedir. Amatör Kaptanlık Belgesi ile ticari faaliyette bulunmak mümkün değildir.
Gemiadamı Cüzdanı almak için kursa gidip öncelikle Gemici Ehliyeti almak gerekir. Kullanılacak tekne Usta Gemici ehliyeti gerektiriyorsa 18 aylık sigortalı ticari bir gemide hizmet sözleşmesi ve hizmet gerektiriyor. 18 aylık hizmetten sonra Liman Başkanlığına başvurarak Usta Gemiciye ehliyeti yükseltmek mümkün olur. Daha sonrasında kursa giderek Yat Kaptanlığı ehliyetine yükseltmek de mümkün olur.

Kimler Balık Avı Turuna Çıkarılabilir
Amatör kapsamda yapılan balık avı turuna T.C. vatandaşı ve yabancı uyruklu olanlar çıkarılabilir. T.C. uyruklu olanlarla T.C. Kimlik Kartı veya vatandaşlık numarası olan Sürücü Belgesi gibi kimliklerle ile çıkarılabilir. Ayrıca Ülkemizde devamlı olarak ikamet eden, resmi misafir veya geçici olarak görevli bulunan yabancı uyruklular Misafir Amatör Balıkçı Belgesi ile bu turlara çıkarılabilir.
Yabancı uyruklu olan kişiler ise; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında verilen Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İznine sahip olan kaptanlar vasıtası ile İl/ilçe müdürlüklerinden, Ek-3’de bir örneği bulunan Avlanma Fişi almak suretiyle avlanabilir.

- (5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğin geçerlilik süresi 1/9/2020 – 31/8/2024)

Ticari Amaçlı Balık Avı Turu Yapmak İçin
Uyap Vatandaşlık Portalından randevu alarak Liman Başkanlığına gidilmesi gerekiyor. Randevu günü Liman Başkanlığına Vergi Levhası, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi, T.C. Kimlik Belgesi ile gidiliyor.
Liman Başkanlığına gidip Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesindeki “Özel Tekne” veya “Ticari Tekne” ibaresini “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi” olarak değiştirme talebinde bulunması gerekmektedir.

Liman Başkanlığı, Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesinde değişiklik yapmak için “Ölçme Belgesi” ve “Denize Elverişlilik Belgesi” harçlarının yatırılmasını istiyor. Bu ödemeyi oluşturmak için T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının odemeler.uab.gov.tr web sitesinde Denizcilik Portalında Bireysel Kullanıcı seçeneği işaretliyken E-devlet şifresi ile girip “Liman İşlemleri” menüsünde ilk sıradaki Denize Elverişlilik Belgesi işaretleyip onaylayarak gelen alana tekne ismini yazarak ödemeyi oluşturuyoruz. Aynı işlemi ikinci sıradaki Ölçme Belgesi seçeneğini işaretleyip onaylayarak gelen alana tekne ismini yazarak onun da ödemesini oluşturuyoruz. Sonra ödemeleri yapmak için en yakındaki Halk Bankasının ATM sine gidiyoruz.
Halk Bankası ATM sinden kartsız işlemleri seçip, menünün en sonundaki seçenekte Denizcilik İşlemleri menüsünde T.C. Kimlik No girerek gelen ödemeleri sırayla yapıp her biri için işlem fişini alıyoruz. İşlem fişini almayı kesinlikle unutmuyoruz. Bu fişi Liman başkanlığı işlem yaparken istiyor.

Halk Bankası ATM sinde Ödeme Yaparken
Ödeme işlemi sıra ile yapıyoruz. ATM de ödeme yaparken ödenecek paranın 5 – 10 lira fazlası olacak şekilde yatırılması gerekiyor. Bu yüzden yanınızda bozuk para bulundurun. Örneğin 152 TL ödeyecekseniz ATM ye 155 veya 160 TL yatırın. Para üstünü bozuk para olarak veriyor. Her işlem için ödeme fişini ayrı ayrı alın.

Liman Başkanlığından Alınacak Evraklar
Liman Başkanlığına dönüp başvuru dilekçesini doldurup Ölçme Belgesinin ödeme fişini verip Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesinin ve Tonilato Belgesinin Hazırlanmasını bekliyoruz. Liman Başkanlığı iki belgeyi hazırlayıp veriyor. Artık her iki belgenin Gemi Cinsi bölümünde Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi ibaresi yazıyor. Bu iki belge ile teknemiz ticari tekne hüviyeti kazanıyor. Liman Başkanlığı, Denize Elverişlilik Belgesi için tekneyi görmeye geldiklerinde, sizden istemek üzere Denize Elverişlilik Belgesi ödeme fişini saklamanızı istiyor.
Bu aşamada T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğünden “Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi” almaya gidebilirsiniz. Bu belge yabancı uyrukluları balık avına çıkarmak için gerekli belgedir. Ama Sahil Güvenlik Komutanlığı Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesini, ticari olarak balık avı turu yapmanın tek ve geçerli belgesi olarak yorumlamaktadır. Bu yüzden de almakta fayda vardır.
Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm Faaliyeti

5/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞININ DÜZENLENMESİ HAKKINDA TEBLİĞ (TEBLİĞ NO: 2020/20) Link’i aşağıdadır.
Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm Faaliyeti
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/A53soRvm9-c
Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisinde 3 şahıslar sigortası yaptırmak zorunlumudur
Kesinlikle evet. Yoksa Liman başkanlığı Denize Elverişlilik Belgesini onaylamıyor. Onaylanan belge süresi içinde sigorta süresi biterse, yeni sigorta yapılana kadar Sahil Güvenlik denize çıkışı engelliyor.
Üçüncü şahıs sigortasını, trafik sigortası gibi düşünün. Tekneye binenlerin zarar görmesi durumunda zararı tanzim etme yönünde mecburi bir sigorta. Yoksa teknelerimizin başına bir şey gelmesi ile ilgili bir durum değil. Teknelere güvence sağlamıyor.