TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi :

TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

1 Eylül 2016 – 31 Ağustos 2020 tarihleri arasında “Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi” 1 Eylül 2020 tarihinden itibaren “Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi” olarak değiştirilmiş ve ticari kapsama alınmıştır. Bu yüzden amatör balıkçılık kapsamında balık avı turu düzenleyenlerin teknelerinin Bağlama Kütük Ruhsatnamesini “Özel Tekne” veya “Ticari” den “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi” çevirmesi gerekmektedir.

Yeni tebliğ ile artık balık avı turu ticari kapsamda yapılmak zorundayken, balık avcılığı 5/2 Amatör Balıkçılık Tebliğine tabi olarak sürdürülecektir. Ayrıca kaptanlık belgesinin de “Amatör Kaptanlık Belgesi” yerine, kullanılan geminin boyutlarına göre Gemiadamı Cüzdanı ile “Gemici”, “Usta Gemici” veya “Yat Kaptanı” olması gerekmektedir. Bu konudaki detaylı bilgi için aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz;

TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Tebliği

5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği (Tebliğ No: 2020/20). Geçerlilik süresi 1 Eylül 2020 – 31 Ağustos 2024 kadardır.

22 Ağustos 2020 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 31221

Tebliğ Link’i

TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

YEDİNCİ BÖLÜM

Deniz ve İçsularla İlgili Diğer Hükümler

Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm Faaliyeti

Madde 47

  • (1) Ulaştırma ve altyapı Bakanlığınca “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi” cinsinden belgelendirilmiş vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin sahibi olduğu gemilerine, alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerli olmak üzere il müdürlüklerince Ek-9’da yer alan “Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi” verilir.
  • (2) Bu tebliğin yayımlanma tarihi itibariyle geçerli Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi sahibi vergi mükellefi gerçek ya da tüzel kişiler mevcut gemilerinin cinsini mevcut belge geçerlilik süresi içinde “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi” cinsine dönüştürmek zorundadır.
  • (3) Bu belge sahibi gerçek veya tüzel kişiler, izin belgesinde belirtilen gemilerde avcılık yaptırdıkları amatör balıkçıların 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkındaki Tebliğde belirtilen kurallara uygun olarak avlanmasından sorumludur. 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğde belirtilen kurallara aykırı olarak avcılık yaptıranların ve avlanmasına engel olacak tedbirleri almayanların belgelerine el konularak iptal edilir. İzin verilenlere ve izin belgesinde belirtilen gemilere iki yıl süre ile yeni belge verilmez.
  • (4) Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi Ek-9 da yer alan forma uygun olarak düzenlenir.
TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesinin Alınması

Liman başkanlığına başvurup Bağlama Kütük Ruhsatnamesini “Özel Tekne” veya “Ticari” den “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi” çevirmesini istiyoruz. Gerekli harçlar yatırıldıktan sonra Liman başkanlığına “Ölçme Belgesi” fişi ve dilekçe ile başvurumuzu yapıyoruz. Liman başkanlığı Bağlama Kütük Ruhsatnamesini ve Tonilato’yu düzenleyip tarafımıza veriyor. Artık her iki belgenin Gemi Cinsi bölümünde Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi ibaresi yazıyor.

TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI

Doğruca Tarım ve Ormancılık Bakanlığında “Su Ürünleri Bölümüne“ gidip “Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi” başvurumuzu yapabiliriz. Başvuru esnasında yanımızda bulunması gerekli evraklar;

  • T.C. Kimlik Belgesi
  • Bağlama Kütük Ruhsatnamesi
  • Tonilato Belgesi
  • Vergi Levhası
  • Ticari Sicil Belgesi (03.11.01 – Deniz ve kıyı sularında yapılan balıkçılık (gırgır balıkçılığı, dalyancılık dahil))

Bu evrakları ilgili memura verip belgenin düzenlenmesini talep ediyoruz. İşlemi başlatıp belge harcını ödemek için saymanlık veznesine gönderiyor. Belge harç miktarı olarak 491 TL. ödeme yapıyoruz. Ödeme makbuzu ile memurun yanına dönüp ödeme makbuzunu ibraz ediyoruz. Bu aşamada Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi düzenleme süreci devam ediyor. Gerekli işlemler bitince belgeye kavuşuyoruz.

Bu belge yabancı uyrukluları balık avı turuna çıkarmak için gerekli belgedir. T.C vatandaşlarını balık avına çıkartırken gerekli olan bir belge değildir. Ama Sahil Güvenlik Komutanlığı Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesini, bu işi resmen yapmak için başkaca bir belge olmadığından, ticari olarak balık avı turu yapmanın tek ve geçerli belgesi olarak yorumlamaktadır. Bu yüzden de almakta fayda vardır.

Yabancı Uyrukluların Balık Avı Turuna Çıkarılması

Yabancı uyruklu kişileri balık avına çıkarmak için gerekli belgeler;

  • Bağlama Kütük Ruhsatnamesi ve Tonilato’da “Turistik Amaçlı Olta Balıkçılığı Gemisi“ ibaresi yazıyor olması,
  • Kaptanlık belgesi olarak Gemiadamı Cüzdanı (“Gemici”, “Usta Gemici” veya “Yat Kaptanı” yeterliliği),
  • Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi
  • Avlanma Fişi
  • Teknede bulunması gereken diğer belgeler.

Avlanma Fişi hariç, diğer belgeler her balık avına çıktığımızda teknede bulunması gereken belgelerdir. Avlanma Fişi yabancı uyruklular ile balık avı turuna çıkacağımız zaman teknede bulunması gereken bir belgedir. Yabancıları balık avına çıkarmak için Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlüklerinden 3 gün geçerli olmak üzere alınır. Yeni tebliğ bu fişi alma görevi balık avı turuna çıkacak olan yabancı uyruklu kişiye tanımlamıştır. Ama bu fişi tedarik etmekten aynı zamanda belge sahibi kaptanlar da sorumludur. Çünkü belge sahibi kaptanlar avın kurallara uygun yapılmasından her koşulda sorumludur.

Avlanma Fişi, balık avı turu boyunca teknede bulundurulması zorunludur. Alınmış olması yeterli değildir. Sahil Güvenlik kontrol ettiğinde teknede olması ve ibraz edilmesi gerekir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/CpSP0-JsOMY

Ticari Amaçlı Amatör Balıkçılık Turizm İzin Belgesi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, FOTOGRAFLAR, MEVZUAT kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

TICARI AMACLI AMATOR BALIKCILIK TURIZM IZIN BELGESI için 4 cevap

  1. HAKAN der ki:

    Merhaba
    5 metre altı polyester tekneyle kendim olta balıkçılığı yapmak istiyorum yani tür yapmayacağım kendim oltayla avlayip gecimimi sağlayacağım napabilirim. Teşekkür ederim…

    • Menderes Yahşi der ki:

      Yasal olarak bu mümkün gözükmüyor. Çünkü fiber teknelere balıkçılık ruhsatı verilmiyor. Ama yine de Ulaştırma Bakanlığından ilgili ve yetkili birisi ile görüşme şansın olursa, daha detaylı çözüme yönelik bir çalışma başlatmayı deneyebilirsin. Kolay çözüm gözükmüyor. Çünkü bir kaç bakanlığı ikna etmek ve bu konuya yönelik yasal düzeleme gereksiyor.

  2. onur der ki:

    bu belgeyi alabilmemiz için teknenin özellikleri ne olması gerekiyor. yaş olarak vs

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.