Yem Balığı Avıyla Büyük Balık Avlamaya Hazırlanırız :
Büyük balık avını çıkrık makineli oltalar kullanarak yaparız. Büyük balık avı ülkemizde pek bilinmediği için çıkrık makineli olta kullanımı da yaygın değildir. Bu yüzden öncelikle katılımcıların bu oltanın kullanımını öğrenmesi gerekmektedir. Sonraki aşama kaloma kullanımının öğretilmesidir. Kaloma kullanımını artık pek çok kişi bilmektedir. Ama incelikleri konusunda pek bilgileri yoktur. Bütün bu konuları yapabildiğimiz kadarıyla yem balığı esnasında öğretmeye çalışırız. Ne kadar ilerleme sağlarsak büyük balık avımız o kadar sağlıklı geçecektir.
Yem Balığına Olta Salarken Anlattıklarımız
Yem balığı olarak Palamut, Yazılı Orkinos veya Tombik avı yaparız. Yem balığı için 7 cm rapala ile yüzey sırtısı çekeriz. Önce takımları kontrollü bir şekilde suya bırakıp tek kurşun ağırlıklı takımı 60 m geriye bırakırız. Kullandığımız çıkrık makinelerin misina kılavuzu bir tur yaptığında 15 m ip misina salmış oluruz. Dört tur saldığımızda 60 m bırakmış oluruz. Sonra kaloma ayarının nasıl yapılması gerektiğini anlatırız. Sıra kamışın nasıl tutulması gerektiğine gelir. Onu da gösterdikten sonra iki kurşun ağırlığı olan takımı 45 m geriye salarız. Onunda kaloma ayarını yapıp doğru tutuş şekline getirdiğimizde avımız başlar.
Zargana Avı
Palamut avı yapmanın zor olduğu veya mümkün olmadığı zamanlarda Zargana avı yaparak yem balığı ihtiyacımızı karşılarız. Palamut avı yapmanın mümkün olduğu dönemlerde Zargana avı yapmayız. Zarganayı hep yedek yem olarak düşünürüz.
Kamışları Nasıl Tutmak Daha Doğrudur
Kamışları tekneye doksan derece ve suya paralel tutarız. Kamışın süngerli el tutacak kısmı makinenin ön tarafından ıskarmoz’a dayanır. Kamışın arka kısmı da dizlerimizin önüne dayanır. Bu sayede oltaları birbirinden uzakta ve suya yakın tuttuğumuz için karışma riski olmaz. Ayrıca hafif oltayı 60 m, ağır oltayı 45 m saldığımız için oltaların seviyeleri birbirinden farklı olur. Kısa salınan olta uzun salınan oltanın daha altından gelir. Oltaların seviyelerinin farklı olması ve birbirinden uzak durması karışma problemini ortadan kaldırır. Hatta ortadan bir tane daha ağır kurşunlu bir takım salabiliriz.
Oltadaki Hareketleri Takip etmenin Yolu
Kamışlar tekneye 90° ve suya paralel tutulduğunda oltaya balık vurduğunda kamışların ucundan takip etmek mümkün olur. Bu şekilde dolaşırken ben de oltaları devamlı takip etme imkanı bulurum. Kamış, diğer şekillerde tutulduğunda oltaların kontrolü katılımcıda olmak zorundadır. Katılımcı çoğu zaman ilk defa kullandığı oltaya alışması ve hassasiyetinin oluşması zaman alır. Bu arada olan bitenleri kaçırmak ciddi bir zaman kaybıdır. Oysa en verimli bir şekilde zamanı kullanıp biran evvel büyük balık avına geçmemiz gerekir.
Büyük Balık Avında Kamış Nasıl Tutulur
Büyük Balık Avı
Büyük balık avına geçtiğimizde de kamış yem balığı avında olduğu gibi tutulur. Bu şekilde yeme en ufak müdahale olduğunda kamışın ucundan görebiliriz. Böylece çabucak gerekli refleksi gösterme şansımız olur. Bazen yeme Balon Balıkları müdahale eder. Kamışın ucunda bunu gördüğümüzde hemen o bölgeden uzaklaşırız. Yemi ne kadar iyi korursak büyük balıkla buluşturma şansımız olur. Sınırlı olan yemimizi gereksiz balıklara kaptırmak işimize gelmez.
Büyük Balıkla Mücadele Şekli
Büyük balık yeme vurduğunda kamış hızla eğilir. Ardından kaloma çok hızlı boşalır. Bu durum oltaya büyük balığın vurduğunu açıkça gösterir. Bu anı beklediğimiz için hemen tekneyi açık suya çevirip en düşük hızla açığa doğru yol alırız. Bu manevrayı yaparken oltanın boşa çıkmayacağı bir hızla ilk manevrayı yapmak doğrudur. Olta gergin pozisyona gelince tekne hızı düşürülür. En düşük hızla taşlık bölgeden uzaklaşılır. Yeterince açık suya çıkınca motor durdurulup mücadele sakin bir şekilde sürdürülür. Tabi bu avı ilk defa yapanlar ne kadar sakin kalabilirlerse. Ama mücadelenin doğru yapılabilmesi için kontrol asla elden bırakılmaz. Kontrolsüz bir hata sonucu kaçan balık hiçbir katılımcıyı memnun etmez. Mücadele esnasında biz elimizden gelenin en iyisini yapalım gerisi kısmettir.
Yemlik Zargana Avı Videosu: https://youtu.be/YFLWzMxQSbA