BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balık Avını Öğrenme Sürecinin Aşamaları :

Her amatör balıkçı büyük balık avı yapacağı günü dört gözle bekler. Büyük balıkla nasıl mücadele edeceğinin hayalini kurar. Kocaman balığı eline alıp kameraya poz verdiğini hayal eder. Sonra sevinçle eve gidip onu ailesi ve sevdikleriyle yiyeceğini düşler. Sonrasında avın hikayesini anlatıp neşe içinde sohbet edeceklerini düşünür. Diğerlerinin ona nasıl gıpta ile bakacağını hayalini kurar. Bütün bu düşüncelerden sonra da biran evvel büyük balık avını yapmayı ister.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balık Avı Yapabilmek İçin Geçilen Aşamalar

Ufak balık avında edinilen tecrübeler bağlamında çeşitli araştırmalar yapılır. Büyük balık avı nasıl yapılır öğrenilmeye çalışılır. Günümüzde bu konuda ilk başvurulacak kaynak internettir. İnternet’te konu araştırılır. Çeşitli bilgi ve videolar bulunur. Sonra malzeme merak konusu olur. Ne tür olta ve takımlarla bu avın yapılabileceği araştırılır. Sonra ilk denemeler yapılmaya çalışılır. Ama ilk fark edilen büyük balık avındaki her aşama birbirinden zorlu süreçlerdir. Yapılan her hata ciddi masraf yaratmaktadır. Bu yüzden bu işi kolaylaştırmanın yolunun bir bilenden öğrenmek olduğunu fark eder.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balık Avı Turuna Katılmak

Büyük balık avına çıkılacak tur araştırılır. Öncelik tur ücretidir. Ama hemen fark edilir ki, tura katılmak için olta ve takımlara ihtiyaç vardır. Daha hangi yöntemle balık avlanacağı bilinmezken neye göre takım ve malzeme tedariki yapılacaktır. En azından olta ve takımlar turu düzenleyen kaptan tarafından verilmelidir. Sarf olan malzeme katılımcı tarafından alınabilir.

Ayrıca büyük balık avının nasıl yapılacağının anlatılıp uygulamalı olarak gösterilmesi gerekmektedir. Yoksa hiçbir şey bilmeden, bilen birisinden yardım almadan bu işlerin olmayacağı açıktır. Bu yüzden bu konuda yardımcı olacak birisiyle balık avına çıkmak gerekmektedir. Yani balık avı turuna balık yakalamaktan çok öğrenmek için çıkılması gereği ortaya çıkmaktadır. Hiç bir şey bilmeden hangi işi yapmak mümkündür ki..? Hiç antrenman yapmadan olimpiyat madalyası kazanmak mümkün müdür?

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balık Avını Öğrenmeye Geldim

Büyük balık avı turumuz başlarken avımızın iki aşamadan oluştuğunu söyleriz. Birinci aşamada yemlik balık avı yapacağız. Bu aşamada çıkrık makinelerin nasıl kullanıldığı ve kaloma mantığını anlatmaya çalışacağız. Sonrasında da anlatılan her detayı harfiyen uygulayacağız. Bu aşamada en önemli husus oltamıza balık takılmalıdır. Balık takıldıkça uygulama yapma şansımız olacaktır. Uygulama yapmadan teorik bilgi bir yere kadar işe yarar. Uygulama yapıldığında gerçek anlamda öğrenme süreci başlar. Öğrenilebileceklerin sonu yoktur. O an yaşananlar çerçevesinde yapılan çözümlemeler öğrenilecekleri belirler.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Yem balığı oltaya takıldığında kalomanın nasıl çalıştığını görürüz. Sonra çıkrık makinenin doğru kullanımını uygulayarak öğreniriz. Bu bir kaç defa tekrarlanır. Her seferinde farklı detaylar öne çıkar. Öğrenme süreci başlar.

Yem balığı aşaması bitince ikinci aşamaya geçilir. İkinci aşama büyük balık avı için takım hazırlama, takımı salma, balığın oltaya vurması, balıkla mücadele ve balığın tekneye alınmasıdır.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balık Avı İçin Takım Hazırlığı

Büyük balık avını yemli takımlarla ve sahte balıkla hazırlanan takımlarla yapabiliriz. Biz genellikle daha verimli bir av şekli olduğu için yemli takımlarla büyük balık avı yaparız. Şimdi bunları sıralayalım.

Bu yöntemleri nasıl uyguladığımız ile ilgili daha önceden hazırladığımız makalenin linklerini paylaşacağım. Dileyen bu makaleyi inceleyerek yöntemin uygulanışını öğrenebilir.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Canlı Yemle Dip Sırtısı

Ölü Yemle Yemle Dip Sırtısı :

Rapalayla Dip Sırtısı :

Jigging Yöntemi :

Büyük Balık Avı Yapıyoruz

Büyük balık için takım hazırlığı katılımcının büyük balık öğrenmeye giriş sürecidir. Bu süreç her katılımcı için çok heyecan vericidir. Biz takımı hazırlarken katılımcılar da büyük balığın oltaya nasıl atlayacağını hayal etmeye başlarlar. Kısmetimiz varsa bu aşamada gerçekleşir.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük balık kalomayı boşaltmaya başladığında katılımcı arkadaşlar kısa süreli bir şok yaşar. Bir anda başka bir boyuta geçerler. Heyecandan ne yapacaklarını bilemezler. Kimisi her şeyi unutup kalomayı sıkmaya kalkar. Oysa av boyunca ne yapmaları gerektiği aşama aşama anlatılır. Ama heyecan ve beklenmeyen bir gücün oltayı sınırsızca çekmesi insanı ona hakim olmaya sevk eder. Oysa çıkrık makinede sarılı olan yüzlerce metre ip misina balıkla mücadele içindir. İlk aşamada balığa yol vermek bir zorunluluktur. Yoksa balığı almak büyük olasılık ile riske girer. Oysa bu durum katılımcılara hem yem balığı aşamasında, hemde büyük balığa başlarken defalarca anlatılmıştır. Ama uygulama esas öğrenme sürecinin belirleyicisidir.

Büyük balığın oltaya ilk vurduğu anda kalomadan almasına izin verilmelidir. Bu şekilde balığın yorulması sağlanır. Bunu yaparken tekne dibi taşlık olan meradan açık suya doğru en düşük hızda uzaklaşır. Tekne taşlık bölgeden uzaklaşırken oltada boşluk oluşmayacak şekilde misina sarılmaya çalışılmalıdır. Yeterince derin suya çıkılınca balıkla olan asıl mücadele başlar.

BUYUK BALIK AVINI OGRENME SURECININ ASAMALARI

Büyük Balıkla Mücadele

Büyük balık avı asla hata kabul etmez. Bilgi, malzeme, uygulama ve tecrübe olarak bu avı yapmaya hazır olmak gerekir. Birinin veya birkaçının eksikliği durumunda problem yaşanması kaçınılmazdır. En iyi ihtimalle oltadaki balık kaçar. İlk anda kaloma sıkılırsa balık takımı koparıp kaçabilir. Olta zarar görebilir. Hepsi olurken avcı zarar görebilir. Bilgisiz ve tecrübesiz bir şekilde yapılmaya çalışılan büyük balık avında hayati tehlike söz konusu olabilir. Kısaca büyük balık avı tehlikelidir. Büyük balık avı için bilgi ve bir uzman eşliğinde tecrübe edinmek şarttır.

Oltaya takılan balığı mücadele edeceğimiz açık suya aldık diyelim. Burada uygun kaloma ile büyük balıkla mücadele etmemiz gerekir. Mücadele balığın davranış ve mücadele gücü göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. Mücadele boyunca belirleyeceğimiz kaloma ayarı bizi yormayacak düzeyde olmalıdır. Yoksa mücadele bizim için sürdürülemez olur. Yorulunca olta yanımızda hevesle mücadele etmeye hazır bekleyen arkadaşımız verilmelidir. Büyük balık avında yorulmak bizi hata yapmaya müsait hale getirir. Bu durumda yardım almak şarttır. 

Uygun kaloma ile saatlerce büyük balıkla mücadele etmek mümkündür. Bazen büyük balıkla mücadele uzun saatlerce sürebilir. Büyük balıkla mücadele ederken geçen her dakika avcının lehinedir. Çünkü geçen her dakikada balık yorulur. Biz balığı ancak yorulduğu veya bize müsaade ettiği zaman çekebiliriz. Balık mücadele ederken kalomayı boşaltacak şekilde yol vermemiz en doğru davranış olacaktır. Bırakın balık kalomayı boşaltırken kendini yorsun.

Büyük Balığı Tekneye Almak

Büyük balık yorgun bir şekilde teknenin yanına kadar çekildiğinde çok fazla hareket edemez. Bu durum balığı tekneye güvenli bir şekilde alabilmek için en uygun haldir. Balık teknenin yanına getirildiğinde dinç ise balığı mutlaka en usta avcı almalıdır. Balığın oltaya takılmasını sağlayan kancalar bu aşamada ciddi sıkıntı yaratabilir. Acemice davranılırsa balık da ciddi sıkıntılar yaratabilir. Oysa balık yorgun bir şekilde teknenin yanına geldiğinde balığı tekneye almak çok kolaydır. Bu aşamada hiç problem çıkaramaz. Adeta kımıldayacak hali kalmamıştır.

Balık Avının Genel Bir Analizinin Yapılması

Balık tekneye alınınca katılımcılar ilk deneyimlerini yaşamanın tarifi mümkün olmayan mutluluğunu yaşarlar. Bu aşamada güzel sohbetler yapılır. Sohbetlerin sonunda mutlaka balık avının analizi de yapılır. İşte bu analiz kısmı çok önemlidir. Bu kısımda katılımcıların her şeyi doğru anlayıp anlamadıkları, eksik kaldıkları kısımlar tespit edilip tamamlanır. Bu avda yaşanmış yeterince fark edilmemiş veya hiç yaşanmamış ama başka avlarında yaşanması çok muhtemel önemli konular üzerinden tekrar geçilir. Bu analiz eğitimin kreması olur.

Çok ara vermeden birkaç defa tekrarlanan avlar, avcının konuya hakimiyetini ciddi düzeyde arttırır. Beli bir tekrardan sonra avcı artık kendi avını ve kendi çözümlemelerini yapabilecek bilgi ve tecrübe düzeyine gelir. Bu düzeydeyken başka ustalarla irtibatını kesmeyip bilgi alışverişinde bulunması gelişim sürecinin hızlanmasına katkıda bulunur.

Asla unutulmaması gerekin bir husus “balık avında öğrenebileceklerin sınırı yoktur.”

Büyük Balık Avını Öğrenme Sürecinin Aşamaları

Devasa Balık Avı Videosu: https://youtu.be/MsUlImZ6Vdc

Büyük Balık Avını Öğrenme Sürecinin Aşamaları

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.