DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Devasa Büyük Akya Avıyla Kendimizden Geçtik :

15 Eylül’de New York’tan dönmüştüm. Babam 19 Eylül’de Adrasan’da ailecek ortak hobimiz olan balık avı turu rezervasyonu yaptırdığını söyledi. Bana da gelip gelemeyeceğimi sordu. Jet lag’ın beni engellemeyeceğini ve seve seve tura katılacağımı söyledim.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Balık Avımız Yem Balığı Avıyla Başladı

19 Eylül 2019 Sabahı tan vaktinde Menderes Bey ile sahilde buluştuk. Hemen denize açıldık. Yemlik Palamut için oltaları mavi derinliklere bıraktık. Daha Adrasan Koyundan çıkmadan annem 2 tane yemlik Palamut yakaladı. Menderes Bey hangi istikamete gidelim? diye sordu. Oy birliğiyle Pırasa Ada istikametine karar verdik.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Tuzla Adalarının önünden geçerken bir Palamut daha oltamıza vurdu. Palamutu tekneye doğru yaklaştırırken Menderes Bey “burada büyük balık avına başlayalım mı?” diye sordu. Biz de burada mı, yoksa Pırasa Adası tarafında mı denesek? diye düşünürken balık oltadan kurtuldu.

Oltaları tekrar denize salıp canlı yem arayışına devam ettik. Ama bu seferde Palamutlar sözleşmişcesine oltamızı hiç ziyaret etmiyordu. Uzunca bir uğraş sonucunda çok güzel bir Tombik yakaladık. Menderes Bey Tombik’i canlı yem olarak kullanarak büyük balık takımını hazırlayıp suya bıraktı.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Oltayı Sırayla Tuttuk

Oltayı ilk önce annem tuttu. 15 dk sonra babam oltayı aldı. Heyecanla büyük balık vuruşu beklerken 5 dk sonra annem içimden geldi, oltayı Barış tutsun dedi. Oltayı ben aldım. Menderes Bey “Pırasa Adasının oltayı çektiğimiz bu tarafında mutlaka balık olurdu. Vuruş alamamamız çok ilginç, birazda derin suda çekelim” dedi. Bulunduğumuz yerden 50-60 metre kadar açıldık. Sonra oltanın derine inmesi için tekneyi boşa aldı. Takım derine indikçe ip misina yavaş yavaş tekneye yaklaşıyordu. İpin suda yaptığı açı giderek arttı. Tam o anda çok hafif bir vuruş aldık. Canlı yem çekerken büyük balık yemi kolayca koparıp alamasın diye kalomayı gevşek tutuyorduk. Kaloma 3-4 metre kadar boşalınca Menderes Bey oltayı istedi. Ben hemen oltayı Menderes Bey’e uzattım. Menderes Bey acele etmeden beklememiz gerektiğini söyledi.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Canlı Yemle Büyük Balığın Kancaya Geçmesini Sağlamak

Hep beraber balığın kalomayı yavaş yavaş boşaltmasını bekledik. Beklerken Menderes Bey bu yöntemin uygulanması ile ilgili bilgi veriyordu. “Oltadaki büyük balık bu şekilde gevşek kalomayı boşaltırken yemi yutma şansı oluyor. Yemi yutarken kanca ona takıldığında hızlıca kaloma boşaltmaya başlıyor. İşte bu ana kadar sabırla bekleyeceğiz. Sonra kalomayı kademeli bir şekilde uygun ayara getirip mücadeleye başlayacağız.”

Tahminlerimizin Ötesindeki Kısmetimiz

Heyecanımız doruktaydı. Kısa süre sonra kaloma biraz daha boşaldı, biraz daha derken balık şiddetle kaloma boşaltmaya başladı. Menderes Bey “işte şimdi kanca balığa geçti” dedi. Bunun üzerine hemen kalomayı kademeli olarak sıkmaya başladı. Kaloma ayarını yaptıktan sonra oltayı bana uzattı. Bu şekilde tekneyi düşük hızda açığa almaya başladı. Enteresan bir şekilde balık hala tepkisizdi. Biz ne olduğunu anlayamamıştık. Menderes Bey oltayı sarmaya başlayabileceğimi söyledi. Tam oltayı sarmaya başladığım anda balığın tepkisi müthişti. Sanki dipte balık değil de kocaman bir kayaya takılmış gibiydi. Bir kaç defa çıkrık makinenin kolunu çevirmiştim ki, şiddetle kaloma boşalmaya başladı. Menderes Bey de dahil hepimiz sırayla balıkla mücadele ettik.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK

Yaklaşık bir saatlik mücadeleden sonra kurşun takımlarına ulaştık. Oltayı teknenin ön tarafına bırakıp takımı elle çekmeye başladık. Balık da dipte gözüktü. Takımı çektikçe kocaman bir balık döne döne kabarcıklar çıkararak bize yaklaştı. Bu manzaranın tarifi mümkün değildir. Sonunda balığı tekneye almayı başardık.

Akyanın Mücadele Gücü

Ben daha önce 103 Kg Bluefin Tuna yakalamıştım. Bugünkü yakaladığımız Akya onun yarısı ağırlığında olmasına rağmen 3 katı daha mücadeleciydi. Balık avı tutkusu olan herkese Akya avı yapmasını şiddetle tavsiye ederim.

Büyük balık avı yapmak isteyen herkese rastgele…

Sevgiler.

Barış Ersal

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4

Devasa Büyük Akya Avıyla Kendimizden Geçtik

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

DEVASA BUYUK AKYA AVIYLA KENDIMIZDEN GECTIK için 2 cevap

  1. Berkay der ki:

    Son günlerde basında ve sosyal medyada Balon Balıklarının denizde balık bırakmadığı konusunda pek çok haber duyuyoruz. Bu haberler doğruysa siz nasıl oluyor da bu kadar büyük balıkların avını yapabiliyorsunuz?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Öncelikle bilinmesi gereken bir şey var. Balon Balığı avcı balıklar değildir. Vücut yapısına bakan herkes Balon Balığının avcı balık olamayacağını kolaylıkla tespit edebilir. En önemlisi manevra kabiliyeti ve hız çok zayıftır. Kısa mesafelerde çok etkili bir yapıya sahiptir.

      Balon Balıkları toplayıcı balıklardır. Aynı köpek Balıkları gibi denizin çöpçüsü konumundadır. Bu özellikleriyle SİSTEM DIŞI olan balıkları yerler. Bu özellikleriyle denizin sağlıklı kalmasını sağlarlar. Yaşadıkları denizlere bakınca bunu görmek mümkündür.

      Balon Balıkları özellikle yanlış ve kuralsız av yapma çabasında olan avcıları engelleyen en önemli unsurlardır. Balon Balığının olduğu merada hiç bir avcı kolayca çok fazla balık avı yapamaz. Avlanma miktarı artan bir merayı hemen algılayan Balon Balıkları “bize de pay düşer” düşüncesiyle o meraya yönelir ve avcıların avlarına saldırıp oltalarını kesmeye başlar. Bu davranışıyla profesyonel balıkçıya resmen işten el çektirmiş durumdadır. Bir başka deyişle; Balon Balıkları profesyonel balıkçının ağını, paraketesini, bırakma takımını ve her türlü yem bulunan takımı keserek aşırı miktarda av yapılmasına izin vermez. Bu özelliğiyle Balonlar balığı bitiren balıklar değil, tam aksine balığın çoğalmasına hizmet eden balıklardır. Su altına dalanların da kolayca göreceği gibi son yıllarda balık çeşitliliğinde büyük artış vardır. Bunda en önemli etken iklim değişmesidir. Zaten Balon Balıkları da bu sebeple denizlerimize gelmedi mi?

      Balon Balıkları bir tek büyük balıkların bulunduğu meralardan uzak durur. Bu sayede biz de büyük balık avını rahatça yapabiliriz. Son yıllarda büyük balık avlarımızın veriminin artmasının sebebi de budur. Ayrıca balık çeşitliliğinin artmasıyla kıyılara daha büyük balıklarda yaklaşmaya başlamaktadır. Bu durum kıyılarda balık miktarını arttıracak bir gelişimdir.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.