2018 Balık Avı Sezonu Büyük Balıkların Senesi Oluyor :
Bu sene büyük balık avına 27 Kg Akya avı yaparak başladık. Çoğunluğu 20 Kg olan Akya avları ile devam ediyoruz. Bir turda çok büyük bir Orkinos oltamıza takıldı. 20 dakika aralıksız kaloma boşalttıktan sonra ip misina dipte bir şeylere sürtünerek 230 metreden koptu. Kaloma, Orkinos avı için gevşek olmasına rağmen keman teli gibi gergindi. Kısmet değilmiş. Zıpkınla balık avında da yarım saat içinde önce 3,5 Kg Sinarit ve hemen ardından yaptığım dalışta 7 Kg Akya avladım. Zıpkın avı yaparken Sinarit ve Akyaların avlamaya çalıştığı 400 – 500 parça karagöz sürüsü vardı. Sürü Mayıs Sargozuna benziyordu.
Ayrıca bu sene diğer senelerle kıyaslandığında çok bereketli bir sene oluyor. Bu mevsimde geçmiş yıllarda bu kadar büyük balık avı yapamamıştık. Üstelik çeşitte çok iyi. Umarım bu tempo artarak ve çeşitlenerek devam eder.
En Son Akya Beni En Zorlayan Büyük Balık Avı Oldu
Sert güney rüzgarı ve dalgalar tekneyi Tuzla Koyundaki ufak adacıklara doğru sürüklemeye çalışıyordu. Bende teknenin hızını arttırarak kayalara olan mesafemi korumaya çalışıyordum. Dalgalar ve rüzgar ile mücadele ederken kaloma hızla akmaya başladı. Denizin zorlu şartlarına bir de büyük balığın mücadelesi eklenmişti. Benim için hiç sorun değildi. Oltamda büyük balık olsun da mücadele ne kadar zorlu olursa olsun.
Büyük Balığı Taşlık Bölgeden Uzaklaştırmak
Tekneyi rüzgar ve dalgaya doğru çevirip taşlık bölgeden uzaklaşmaya başladım. Balık olanca gücüyle dalışa geçmiş kalomayı şiddetle boşaltıyordu. Dönüşü keskin yaptığım için önce hızla açık denize doğru yol aldım. Takımda boşluk olmasını istemiyordum. Takım gerginleşince rölanti hızına düştüm. Bu arada balıkta sakinleşmiş benimle beraber gelmeye başlamıştı. Biraz o asılıyor. Biraz ben oltayı sarıyordum. Taşlık bölgeden biraz çıkınca balığı daha güçlü çekmeye başladım. Neredeyse balık teknenin altına yaklaşmıştı. Ama daha video çekmek için hiçbir girişimde bulunamamıştım. Uzanıp çantada fotoğraf makinesini aldım. Tam ne olduysa bu anda oldu. Balık fırsattan istifade şiddetle basmaya başladı. Bütün sardığım ip misinadan fazlasını geri almıştı. Sanki balık şoktan yeni çıkmıştı. Bütün gücünü ortaya koyuyordu.
Dalgalar, rüzgar ve balık beni çok zorlamaya başlamıştı. Resmen belim ağrımaya başlamıştı. Bir ara bu balık çok büyük bir Orkinos olmasın diye düşünmeye başlamıştım. Bu aşamada hangi balığı çekmekte olduğumu anlamakta zorlanmaya başlamıştım. 16 yıldır yapmakta olduğum büyük balık avında ilk defa mücadele kemeri kullanmaya ihtiyacım olduğunu hissettim. Uzanıp mücadele kemerini aldım. Belime göre ayarlayıp balıkla mücadeleye başladım. Her zaman motoru kullandığım bölgede balıkla mücadele ederim. Koltuklara oturup orada mücadele etmenin daha doğru olacağına karar verdim. Sırtımı bir yerlere yaslamalıydım. Bu şekilde bile balıkla mücadele çok zorluydu. İlk defa gerçekten zorlandığımı hissediyordum. Ya balık çok büyüktü. Ya da kancalar yandan geçmişti. Her iki durumda da balığın bu kadar zorlaması normaldi.
Yorucu Bir Mücadele
Sonunda balık teknenin altında gözüktü. Kocaman bir Akya yan vermiş geliyordu. Kancalardan biri ağzından, diğeri de karnından geçmişti. Bu yüzden yan geliyordu. Bu şekilde kancalara takıldığında balığın gücüne birde balığın yan yüzünün sürtünme etkisini eklemek gerekir. Bu durum balık mücadelesini çok zorlaştırır. İlk görünümde balık bana 27 Kg gibi geldi. Herhalde çok yorucu bir mücadele olduğu için öyle düşündüm. Ama evde tartınca 20,3 Kg olduğunu gördük.
2018 Balık Avı Sezonu Büyük Balıkların Senesi Oluyor
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/5ERqcM2dKOo
“2018 senesi devasa balıkların senesi oluyor” diyorsunuz. Bunun sebebi sizce nedir?
Bence 2017 senesinde deniz geç ısındı. Kışın da deniz fazla soğumadı. 2018 baharında su çabucak ısındı. Denize çok fazla kar suyu da karışmadı. Bu sayede balıklar daha erken yumurta döktüler. Denizde hızla çoğalan ufak balık miktarı büyük balıkları kıyılara çekti. Büyük balıkların beslenme çılgınlığı bizim de devasa balık avları yapmamızı sağladı. Bu açıklamadan şöyle bir sonuç da çıkarmak mümkün. Kıyılarda ufak balık miktarını arttırabilirsek büyük balıkların kıyılara yönelmesini sağlayabiliriz. Bunu yapmanın yolu da kıyılara rahat bırakmaktan geçer. Yani kıyılara ağ atmaz, kirletmez, ve çeşitli yollarla balığı rahatsız etmezsek balık kıyılarda çoğalır.
Şimdiye kadar avladığınız büyük balıklar içerinde en büyük avınız kaç kg dı?
2013 Senesinde İlhan ve Özge arkadaşlarımızla 37 Kg Akya avı yapmıştık. Oltamıza takılıp tekneye aldığımız en büyük balığımız buydu. https://www.adrasanbalik.com/rekor-akya-avi/.html
2018 senesinde bu rekoru 39 Kg taşıdır. https://www.adrasanbalik.com/buyuk-baliklarin-senesi-dedik-rekor-akya-geldi/.html
Ama daha büyük balıkların oltaya takılmasına rağmen kaçırdığımız avlar oldu. Tahminen 50 – 70 Kg üstü Akya (iki defa) ve 150 Kg üstü Orkinos avlarımız oldu.
Balık avı turlarınızda büyük balıklar hangi rapalalara daha çok tercih ediyorlar? Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Dip Sırtısı yaparak av yaptığımızda 9 – 11 cm metal uzun gagalı rapalaları daha çok tercih ediyorlar. Mayıs ve Haziran aylarında 14 cm uzunluğundaki Rapala XRap modelinin turuncu koyu çizgili olanı tercih ediyorlar.
Yem balığı avı yaparken kullandığımız 7 cm yüzey rapalalarına da çok fazla rağbet edikleri oluyor. Akyalar genellikle Ekim ayında 3 – 4 defa bu rapalalara atlıyorlar. Bazen yem balığını çekerken de atladıkları oluyor. Haziran ve Temmuz ayı ağırlıklı olmak üzere diğer zamanlarda da 5 – 10 Kg Orkinoslar bu rapalalara atlayabiliyor. Diğer zamanlarda Sinarit, Barakuda, Ceylan Palamudu ve diğer büyük balıklarda bu rapalalara atlayabiliyor. Genellikle sürpriz avlar motoru boşa alıp takımdaki kurşun ağırlıklar sayesinde rapalaları dibe indirdiğimiz zamanlarda oluyor.
En fazla kaç kilo balığı tekneye aldınız? Hangi balıktı?
Şimdiye kadar en fazla 56 Kg büyük balığı tekneye alabildik. Bu balık Sarıkuyruk Akya idi.