Acaba Büyük Balık Avı Yapabilmek Özel Kulüp Üyeliği Mi Gerektiriyor :
Akya avı için iki buçuk günlük program yaparak Adrasan’a geldiler. İlk gün, Adrasan Fenerinin açığında bir tane yemlik Palamut aldık. Burada, Palamut çok olmasına rağmen, oltalara başka Palamut atlamayınca, Sulu Adaya gittik. Sulu Adada çok miktarda Palamut ve Yazılım Orkinos avlamamıza rağmen, bir tane yemlik Palamut avı yapabildik. İki yemlik Palamut ve bir sürü büyük Palamut ve Yazılı Orkinosla, saat 10.40 gibi, Akya avı için Sulu Adanın açığına çıktık. Akya oltalarını, bir küçük Palamut bir de büyük Palamut ile hazırlayıp, denize bırakarak, Akya’nın peşine düştük.
Saat 11.30 olmuştu. Ama oltalarımıza Balon Balığı dışında başka balık vurmamıştı. Son bir şans için yemleri yine bir küçük, bir büyük Palamut ile hazırlayarak denize bıraktık. Saat 12.00 olmuştu. Artık mola verme planları yapmaya başlamıştık. Tam bu esnada Giray beyin oltasının kaloması hızla boşalmaya başladı. Birkaç hızlı boşalmadan sonra Akya biraz duraladı. Bu duralama esnasında “acaba Balon Balığı mı? Yoksa Akya mı geldi?” diye bocaladık. Biraz bekleyince Akya tekrar asılmaya başladı. Artık Akya olduğuna kesin olarak karar verdik.
Akya’yı taşlardan uzaklaştırarak açık suya almaya başladık. Taşlardan uzaklaştıktan sonra, Akya’yı yormak için 10 – 15 dakika daha tekneyi durdurmadan mücadeleye devam ettik. Bu şekilde Akya daha çabuk yoruluyordu. Bu sayede Akya’yı almak da garanti haline geliyordu.
Akya ile 20 dakikadır mücadele ediyorduk. Mücadelenin son kısmını durduğumuz yerden yaptık. Tekneyi durdurduktan 10 dakika sonra Akya aşağıda gözükmeye başladı. 25 m aşağıdan döne döne geliyordu. Teknenin yanına geldiğinde, uzanıp tekneye aldık. Akya’yı tekneye alırken teknede sevinç çığlıkları yükselmeye başlamıştı. Arkadaşlar böyle büyük bir balığın hayalini uzun bir zamandır kuruyorlardı. Bu Akya onların hayallerini gerçek yaptı.
Büyük Balık Hasretleri Son Bulacak Mı
Osman, uzun zamandır büyük balık peşinde koşmasına rağmen, bir türlü büyük balık avı yapamayınca, “bu büyük balık avı yapanlar, bir tarikat üyesi mi de, böylesine büyük balık avları yapabiliyorlar?” diye düşünmeye başlamış. Şimdi, 15 kg Akya’yı, beraberce avlayınca, Osman’ın deyimiyle, onlarda artık, “büyük balık avlayanlar tarikatına” üye olmuştu. Bu Akya dan sonra Osman, büyük balık işinin tarikat işi olmadığını ve sadece istek, arzu ve deneyim sonucu doğru yerde olmak ve dahi kişisel kısmet sonucu olduğunu öğrenmiş oldu.
Akya’yı tekneye almayı 12.40 gibi gerçekleştirince, Akya ile bir koyda mola vermenin çok doğru bir iş olmadığına karar vererek, öğle molasını Adrasan’da vermeye karar verdik. Akya’yı kokutmadan Adrasan’da, arkadaşların kaldığı otele götürmek daha doğru olacağından, Adrasan’ın yolunu tuttuk. Adrasan sahilinde tekneden inerken öğleden sonra, saat 16.30 da denize açılmayı kararlaştırdık.
16.30 da çıktığımız akşam avında, yemlik Palamut avından sonra, Akya avı için dolaşmamıza rağmen, başka Akya avlamak kısmet olmadı.
Sabah Erkenden Sulu Ada İstikametine Gittik
İkinci günün sabahında Sulu Ada, büyük Yazılı Orkinoslar adına çok bereketli olmasına rağmen, küçük Palamut açısından pek zayıf kalmıştı. Saat 10.30 da denizin kötüleşmeye başlamasıyla, Adrasan Koyunun yolunu tuttuk. Adrasan Fenerinin açığına geldiğimizde, Akya için, elimizde olan bir ufak Palamut’u yem yaparak olta attık. Palamut’u henüz dibe indirmiştik ki, Balon Balıkları musallat oldu. Oltayı çektiğimizde, oltada iki Balon Balığı birden vardı. Balon Balıklarını denize bırakıp, öğle molası için Adrasan sahiline geri döndük.
Acaba Büyük Balık Avı Yapabilmek Özel Kulüp Üyeliği Mi Gerektiriyor
İkinci günün öğleden sonrasında, yemlik Palamutlar konusunda sıkıntımız olmadı ama, Akya oltalarımıza gelmedi. Bir çok yerde Akya avı için yemli dip oltası çektik. En son, Akseki Koyunu geçip, Ayıderesi Koyuna geldiğimizde, hava kararmaya başlamıştı. Tam bu esnada, yine Giray beyin olta, gerilmeye başladı. Kaloma bir, iki defa zayıfta olsa aktı. Bunun üzerine, oltayı kontrol etmek istedim. Oltayı kontrol ettiğimde, bu balığın Balon balığı olmadığını, başka bir balık olduğunu söyledim. Oltayı çektiğimizde, oltada 92 cm Barakuda vardı. Günün sonunda en son olta çekeceğimiz yerde, yine Giray bey kısmetini konuşturup Barakuda’yı avlamıştı.
Yarım gün olarak çıktığımız sabah turundan, Palamut ve Yazılı orkinos avı yaparak döndük. İki buçuk gün boyunca, kaba hesapla toplam olarak 50 – 60 kg arası balık avlamıştık.
İlk Akya Avının Videosu: https://www.dailymotion.com/embed/x25nkvv