AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

Akşam Turunda Balıklar Oltalara Atlama Yarısındaydı :

AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

Akşam turu balık avına saat 16.00 da çıktık. Yönümüz Pırasalı Adaydı. Adrasan Koyunun içinde yemlik balık avı için yüzey sırtısı çekmeye başladık. Deniz güneyden esen hava sebebiyle biraz sertti. Ama ilerleyen saatlerde rüzgar batıya doğru dönüp sakinleşecekti. Bu yüzden havaya aldırış etmeden açığa doğru yol aldık. Rüzgar bizi koy dışına çıktığımızda kısa süre etkiledi.

AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

İnce Takım Büyük Balığın Kaloma Boşaltmasına Dayanamadı

Sohbet ederek Pırasalı Adaya doğru yol aldık. Arada oltamıza bir yemlik balık vurdu. Onu yedeğe alıp yola devam ettik. Tam adanın boğaz kısmından geçerken kaloma hızla boşalmaya başladı. Kaloma akış hızından oltaya atlayanın büyük balık olduğu çok açıktı. Muhtemelen 10 Kg civarıydı. Tamda o saatte denizin en sert olduğu yerdeydik. Bu şartlarda bu tür bir balıkla mücadele etmek zordu. Takımda 7 cm rapala ve 0,40 mm beden misinası vardı. Hava sakin olsa gerekli manevraları yapmak için şansımız olabilirdi. Ama balık havadan bile daha çılgın çıktı. Öyle hızlı bastı ki, biz daha bir şey yapmaya fırsat bulamadan takımı kopardı. Oysa kaloma da yemlik balık ayarındaydı. Bu kadar açık kalomayı boşaltıp takımı koparması ancak çok hızlı basmasına bağlıydı. Balık da tam öyle yaptı.

AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

Bir anda kaloma sesi kesilince balığın takımı kopardığını anladık. Yapacak bir şey yoktu. Oltayı çekip yeni bir takımla yemlik balık avına devam ettik. Çoban Limanının biraz açığında çok güzel bir Tombik oltamıza takıldı. Hemen onu Akya Oltasında canlı yem yaptık.

AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

Devasa Balık Mücadelesi Çok Yorucuydu

Takım hazır olunca denize bırakıp dip sırtısı çekmeye başladık. Pırasalı Adaya doğru 2 – 4 mil hızla yol aldık. Takımı önce 50 m suyundan çektik. Sonra 90 m suyuna doğru açıldık. Adayı da açığından çektik. Adanın açık deniz tarafından geçip Adrasan Koyuna dönmeyi planlıyorduk. Yine kaloma çılgınlar gibi boşalmaya başladı. O kadar güçlü basıyordu ki, bu balık 30 – 40 Kg ve üstü olabilirdi. Kalomayı bir süre sonra Akya ayarına getirdik. Bu şekilde balıkla 15 – 20 dakika kadar mücadele ettik. Arkadaşlar bu balıkla mücadele etmekten tam yorulmaya başlamışlardı. Balık bir ara öyle bir bastı ki, ardından olta bir anda boşaldı. Takımı kontrol ettiğimde balık yoktu. Balık kendini kurtarıp kaçmıştı. Arkadaşlar böyle bir balığı kaçırdığımız için çok üzgündü. Bazen kanca sağlam bir yerden geçmeyince, balığın kancanın takıldığı yeri yırtıp kendini kurtarması mümkün oluyordu.

AKSAM TURUNDA BALIKLAR OLTALARA ATLAMA YARISINDAYDI

Büyük Balıklar Sırayla Oltamıza Atlamaya Devam Etti

Sağlık olsun” deyip Gemliyik Koyuna doğru hızlıca yol aldık. Orada oltamıza ilk takılan yedekteki yemlik ölü balıkla Akya Oltasını hazırladık. Sonra oltayı suya bıraktık. Daha 100 m gitmeden kaloma yeniden hızla boşalmaya başladı. Tekneyi taşlık bölgeden uzaklaştırırken balıkla mücadelemiz başladı. Balık ilk anda kaloma boşaltıp dibe iyice yaplaştığı için sakin geliyordu. Bu şekilde olta çekmek başlarda kolaydı. Kaçan çok büyük balıktan sonra bu şekilde mücadele etmek arkadaşa kolay geldi. Bu duruma aldanmaması gerektiğini söyledim.Çünkü biraz sonra altımız derinleşip balık dipten yükselmeye başladığında daha sıkı mücadele etmeye başlayacaktı.

Kısa bir süre sonra balığın mücadele ritmi sertleşmeye başladı. Arkadaş yeniden büyük balıkla mücadele moduna girdi. İlk başlarda “bu balık küçük” derken, “bu balık o kadarda küçük değilmiş” demeye başladı. Sıkı bir mücadele sonrası balık teknenin altında gözükmeye başladı. Hemen ardından da tekneye aldık. Arkadaş kaçan devasa balığa üzülmeye devam ederken bu balıkla teselli buldu.

İnce Takımla Büyük Balık Mücadelesi

Ama ona “asıl mücadeleyi ince takıma atlayıp takımı koparan balıkla yaşama ihtimalimiz vardı” dedim. “O balıkla mücadele etme şansımız olmadı. Şayet olsaydı kaloma kullanma tekniklerini tam olarak öğrenecektin” dedim. Böyle bir avı yapmak herkese nasip olmadığını anlattım. Çünkü böyle bir balık oltaya atladığında:

  • Balığın çok büyük bir balık olduğunu hemen anlamak gerekir. 
  • Hemen ardından ona kalomayı rahat boşaltması için kamışın uç kısmını ipin yönüne çevirerek yol vermek gerekir.
  • Balık kalomayı boşaltıp sakinleşene kadar beklemek gerekir.
  • Balık dibe yaklaşıp sakinleşince mücadele başlar. 

Ama bu mücadele takım ince olduğu için çok uzun sürer. Bu uzun mücadele esnasında bir an “kalomayı biraz sıkalım” denirse balık takımı koparıp kendini kurtarır. Böyle bir avda çok sabırlı olmak ve mücadelenin uzamasından keyif alması gerekir. Bu aşamalardan her birinde yapılacak en ufak hata balığın takımı koparması veya kancaları açıp kendini kurtarmasıyla sonuçlanır.

https://www.adrasanbalik.com/ufacik-rapala-incecik-misinayla-devasa-akya-avi/.html

İnce Takımla Büyük Balık Mücadele Videosu: https://youtu.be/yLiUxIoIldI

Akşam Turunda Balıklar Oltalara Atlama Yarısındaydı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.