Sportif Olta Balıkçılığı Adrasan Balık Avı :

Sportif balıkçılığın balık stoklarımızın korunması ve artması için çok önemli bir yöntem olduğunu düşünmekteyim. Bu düşünceme dayanak dünya üzerinde balıkçılık konusunda gelişmiş olan ülkelerdir. Bu ülkelerde sportif balıkçılığı yaygın olarak görmek mümkündür. Özellikle balık avı turlarında yaygın olarak sportif balıkçılık yapılmaktadır.

Sportif Balıkçılık Nedir
Balık avına çıkan kişilerin hedef balık dışında oltalarına takılan balıkları geri salmasıdır. Hatta isterse insanlar avladıkları bütün balıkları geri salabilmektedir. Sportif balıkçılık yapan insanlar avcılık güdülerini karşılarken, balık stoklarında bir eksilmeye sebep olmamaktadır. Bu şekilde herkes avlanabilirken balık hızla çoğalma ve büyüme fırsatı bulmaktadır. Böylece her iki amaç da gerçekleşir.

Türkiye’de Sportif Balıkçılık Nasıl Yaygınlaştırılır
Dünyada da olduğu gibi Türkiye’de de ancak büyük balık avıyla sportif balıkçılık yaygınlaştırılabilir. Bunun sebebi büyük balık avının insanın gözünü doyuran psikolojisidir. Hayatında ilk defa büyük balıkla mücadele eden bir insanın ilk fark ettiği balığın gücüdür. Bu güç karşısında çok zorlanan, hatta acze düşen insan bu güce saygı duymaya başlar.
İnsanın doğasında güce saygı duymak vardır. Mücadelenin sonrasında balık tekneye alındığında balığın ummadığı kadar büyük olması insanı çok etkiler. Uzunca bir süre gözlerini balıktan ayıramaz. Aklından bir sürü soru geçer. Sonra dudaklarından “bu balık bu boya ne kadar zamanda gelmiştir” sorusu dökülür.

Balığın Bir Can Taşıdığını Ne zaman Fark Ederiz
İnsanın doğasında zor elde edilene saygı duymak vardır. Balığın mücadele gücü ve büyüklüğü karşısında çok etkilenen insan onun da bir can taşıdığını fark eder. Tam bu aşamada “bu balığı almaya hakkımız var mı” sorusunu sorar.
İnsanın doğasında karnını doyurmak için av yapmak vardır. Büyük balık avını yapan insan can taşıdığını bildiği bir canlıyı gerçekten ihtiyacı varsa alır. Gerçekten ihtiyacı yoksa geri bırakmayı tercih eder. İşte bu aşamada sportif balıkçılık gündeme gelir. Bir canlıya saygı duyan ve can taşıdığını düşünen bir insan, av yapma güdüsünü ancak sportif balıkçılık yöntemiyle tatmin eder. Başka türlü o balığı ancak ihtiyacı olduğunda avlama yoluna gider.

Büyük Balık Avı Bilgi ve Tecrübeyle Yapılabilir
Büyük balık avı bilgi ve tecrübenin en üst düzeyde olması gerek av şeklidir. Bilgi ve tecrübenin gelişimi için belli düzeyde tekrar edilmesi gerekir. Bunun için de mümkün olduğu kadar çok ava çıkılması gerekir. Belli bir düzeyden sonra balık yakalama sıklığı artmaya başlar. Bu durumda kişiye yeter dedirtecek güdü; balığa saygı duymak ve onun bir can taşıdığını bilmektir. Bu durumdaki avcılar ihtiyaç duymadıkları veya hedef avları olmayan balıkları geri bırakırlar. Böylece hem avcılık yeteneklerini geliştirip ihtiyaçlarını karşılarken, hem de sportif balıkçılık yapmaya devam edebilirler.
Ayrıca belli bir olgunluğa ulaşmış avcılar kural dışı ve etik olmayan avcılığı da yapmazlar. Hatta belli bir süre sonra balık avlama limitlerini balığın daha çok büyüyüp çoğalacağı limitlere taşırlar. Kendilerine ulaşılması zor hedefler belirleyip o avların peşinde koşmaya başlarlar. Bu aşamada avlarının çoğunluğunu sportif balıkçılık kapsamında yaparlar.

Sportif Balık Avcılığı Videosu: https://youtu.be/m_PFe6m6vbc