BALIK KALOMA BOSALTIRKEN BUYUK OLDUGU BELLIYDI

Balık Kaloma Boşaltırken Büyük Olduğu Belliydi :

Canlı yemle derin suda dip sırtısı çekerek büyük balık avı yapmak için denize açıldım. Takımda 500 – 600 gr ağırlık kullandım. Meraya yaklaştığım yerde yem balığı avı yaptım. Bugün ölü yemle av yapmayı düşünmüyordum. Sadece canlı yemle aksak ritimli dip sırtısı yaptım.

BALIK KALOMA BOSALTIRKEN BUYUK OLDUGU BELLIYDI

Aksak Ritimli Dip Sırtısı

Mera derinliği 80 – 100 m aralığındaydı.  Tekne 4 mil hızla giderken oltayı 100 – 110 m kadar saldım. Sonra motoru kapatıp oltanın suda süzülerek dibe inmesini bekledim. Tekne 2 mil civarı hızla akan suda Pırasalı Adaya doğru sürükleniyordu. Oltanın yaptığı açıyı ve iniş hızını takip ederek derinlik tahmini yaptım. Takımın dibe takılma ihtimalinin olmadığı yerlerde kurşun ağırlıkların dibe dokunmasına izin verdim. Takım dibe yaklaştığında veya kurşun ağırlık dibe dokunduğunda tekneye yol verdim. Takım dipten yükselmeye başladığında durup takımın yeniden dibe kadar inmesini bekledim. Bu şekilde aksak bir ritim kullandım.

BALIK KALOMA BOSALTIRKEN BUYUK OLDUGU BELLIYDI

Bu yöntemde olta suya bırakıldığında dibe inerken, dibe yaklaştığında, tekneye yol verip takımı dipten yükseltilirken veya durup tekrar oltayı dibe indirirken büyük balık avı yapmak mümkündür. Üstelik çok farklı derinliklerde dip sırtısı çekme imkanı olduğundan, çok değişik türde büyük balıkların avı yapmak da mümkündür. Bu yöntemde yem farklılaştırması daha başka türlerin de avını yapmayı kolaylaştırabilir. Bunun için biraz deneme yapıp hangi dönemlerde, hangi yemlerin daha çok işe yaradığı konusunda bilgi biriktirmeye ve tecrübe elde etmeye ihtiyaç vardır.

Bugünkü Kısmetimde Ne Vardı

Merayı ilk geçişimde oltayı dipten yükseltirken değişik bir vuruş oldu. Genellikle oltalarımıza Akya vurur. Bu sefer oltadaki balığın Akya olmadığı kesindi. Farklı şekilde mücadele ediyordu. Oltayı sardığım ilk anlarda sıkı mücadele etti. Ama oltayı sardıkça gücü azalmaya başladı. Belli bir süre sonra da bir ağırlığı çekiyormuşum gibi geldi. Balığı suyun altında gördüğümde Orfoza benzettim. Ama tekneye alınca Patlakgöz olduğunu anladım. Balık 4 Kg civarındaydı. Bir an balığı geri salayım diye yeltendim. Ama balığın geri gidebilecek hali yoktu. Hatta hava kesesine iğnenin ucuyla bir delik açıp kesedeki havayı boşalttım. Ama balıkta hareketlenme olmadı. Sanki hayatından vazgeçmiş gibiydi.

BALIK KALOMA BOSALTIRKEN BUYUK OLDUGU BELLIYDI

Büyük Akya veya Sinarit Avı Yapmak İstiyorum

İkinci denememde niyetim büyük bir Akya veya Sinarit avı yapmaktı. Yine ava ilk başladığım yere kadar hızlıca gittim. Sonra aynı şekilde oltayı suya salıp dibe inmesini bekledim. Bu sefer oltayı dipten çok yükseltmeden merada dip sırtısı çektim. Sinarit avı yapabilmek için bunu yapmam gerektiğini düşünüyordum. Kısmette varsa oltaya Trança veya Fangri de atlayabilirdi. Oltayı daha sık aralıklarla dibe indirdim. Sadece oltanın dibe takılma riski olan yerleri biraz yukarıdan çektim. Bu şekilde balığa daha yakın olacağım gibi bir hisse kapılmıştım. Derken çok güçlü bir asılma ile kaloma akmaya başladı. Bu balık çok büyüktü. Bu balığın kaloma boşaltma şeklinden açıkça belliydi.

Tekneyi açığa alırken balığın kancaya geçmesi için uzunca bir süre bekledim. Kanca geçince balık hızla kaloma boşaltmaya başladı. Kaloma ayarını yapıp balıkla mücadeleye başladım. Balık çok güçlü çekiyordu. Bu balık sadece büyük değildi. Aynı zamanda çok da dinçti. Çok dinç bir balık aynı kilodaki balıklardan çok daha mücadeleci olurlar. Bazen çok ciddi problemlere de sebep olabilirler. Bu yüzden balık oltaya takıldığında türünü, kilosunu, ve mücadele hırsını da tahmin edip mücadele stratejisini ona göre belirlemek gerekir. Yoksa sıkıntılı durumlar kapıda bekler. En ufak hatada balık oltayı koparıp kaçar.

BALIK KALOMA BOSALTIRKEN BUYUK OLDUGU BELLIYDI

Balıkla mücadelem 30 – 40 dakika kadar sürdü. Sonunda tekneye almayı başardım. Balığın kaçması çok umrumda olmadığı için balıkla çok sıkı mücadele ettim. Bu yüzden mücadele çok yorucu olmuştu. Ama çok keyifliydim. Yorulmak mücadeleden aldığım keyfi arttırıyordu.

Uzun ve keyifli bir mücadeleden sonra balık teknedeydi. Çok büyüktü. Bugün ne istediysem olmuştu. Bugün mutlu günümdü. Mutlu olmamın sebebi denediğim yöntemin verdiği olumlu sonuçlardı. Bu yöntem çok ilham vericiydi. Bu yöntemin türevlerini daha başka pek çok yönteme adapte etme şansım olabilecekti.

Balık Avının Belgelenmesi

Balığı tekneye aldıktan sonra fotoğraflarını çekmek için cep telefonuma uzandım. Cep telefonum güneş şemsiyesinin direğine taktığım selfie çubuğundaydı.  Yaptığım iki avın videosunu çekiyordu. Tam onu bulunduğu yerden çıkarırken elimden kapıp oturağın kapalı olan sırtlığına çarpıp denize düştü. Gözümün önünde 130 m derinliğe doğru dalışa geçti. Ama bu durum bile keyfimi bozamadı. Aklım bugün öğrendiklerimdeydi.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/WkJXoYdVax0

Balık Kaloma Boşaltırken Büyük Olduğu Belliydi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.