Akyanın Mücadelesi Her Avcıyı Hayrete Düşürür :
Balık avı turlarımıza katılan pek çok kişinin hayalini Akya avı süslemektedir. Akya büyüklüğü, mücadele gücü ve vücut şekliyle insanları kendine aşık etmektedir. Pek çok kişinin zihnindeki balık formunu Akya temsil etmektedir. Çünkü Lüferin formuna benzemektedir. Lüferden farklı olarak parçalayıcı dişler yerine tutucu dişler vardır. Akya avını ezip vakumlayarak bütün olarak yutar. Bir diğer farklılık da Akya 100 Kg kadar büyüyebilen bir balıktır. Bu yüzden büyük balık avı yapmayı düşünen her insanın aklında ilk sırada yer alır.
Akyanın Şaşırtan Mücadele Gücü
Akya ile ilk defa mücadele etme şansını yakalayan her insan mücadele gücü karşısında şaşkınlığını gizleyemez. Büyük balığın çok çekeceğini herkes bilir. Ama ne kadar çok çekebileceğini bu deneyimi yaşamamış hiç kimse bilemez. Herkes büyük balık oltaya takıldığında güzelce mücadele edip tekneye alacağını düşünür. Ama Akya oltaya vurup kaloma boşaltmaya başladığında, hiç de öyle düşündükleri gibi olmadığını hemen anlarlar. Bunu anlamaları birkaç saniyelerini alır. Çünkü Akya özellikle ilk anda çok güçlüdür. Hatta o kadar şiddetli basar ki, avcı bir anda umutsuzluğa kapılır. Bir anda balığın mücadele gücü karşısında ne kadar çaresiz olduğunu anlar. Ne yapacaklarını bilemezler.
Uygun Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılır
Büyük balığın mücadele gücü karşısındaki çaresizliğin çözümü, çıkrık makinenin kaloma ayarıdır. Yem balığı suya salındıktan sonra uygun kaloma ayarı yapılmalıdır. Bu ayar, takımın en zayıf noktasının altında, avcının uzun süre mücadeleyi sürdürebileceği güçte olmalıdır.
- Takımın En Zayıf Yerinin Altında Olmalıdır: Akya Oltasında en zayıf nokta düğümlerdir. Ama bazen Akya yem balığı avı yaptığımız ince takımlara da atlamaktadır. Bu takımlar 7 cm rapala ve 0,40 mm beden misinasından oluşur. Böyle bir takımda en zayıf nokta kancalardır. Kancanın kalın olanları seçilirse zayıf nokta misinadır. Düğüm dahil misinanın zarar gördüğü bir yerden de kopabilir. Bu yüzden beden misinaları sık sık değiştirilmelidir.
- Kaloma Ayarı Avcının Uzun Süre Mücadele Edebileceği Ayarda Olmalıdır: Takım güçlü diye takıma göre ayar yapılırsa avcı bu ayarda mücadeleyi sürdüremez. Böyle bir ayarda avcı ilk anda yaşadığı şokla beraber kanında hızlıca biriken adrenalin yüzünden çabucak yorulur. Bir anda mücadeleyi sürdüremeyecek hale gelir. Avcı yorulursa hata yapmaya müsait hale gelir. Büyük balık karşısında hata yapma şansı yoktur. İlk hatada balık kendini kurtaracak manevrayı yapar. Bu yüzden kaloma ayarı avcıya uygun yapılmalıdır. Ayrıca sıkı kaloma ayarı, Akya’ya takımı koparma şansı da verir. Akya oltaya ilk vurduğu anda takımı koparacak gücü çok kolay üretir. Bu anda kafa vuruşları takım üzerinde şok etkisi yaratır. Çok güçlü rezonanslar oluşur. Kaloma boşalarak Akyanın bu gücünü her dakika azaltır. Bir süre sonra Akyanın takımı koparacak gücü kalmaz. Kaloma çok iyi bir şok emicidir.
Avcı Yalnız Değilse Şansı Artar
İlk avlarda avcıya yardım edecek usta bir avcı varsa işi çok kolaylaşır. Usta avcı yemin hazırlanmasında, takımın salınmasında, takımın nasıl tutulacağında, balığın oltaya atlama anında, ilk anda yaşanan şokun atlatılmasında, ortaya çıkan ani problemlerin çözülmesinde, balıkla mücadelede ve balığın tekneye alınmasında yardımcı olur.
Balıkla mücadele ederken çabucak yorulan avcı oltayı usta avcıya vererek biraz dinlenme fırsatı bulur. Bu arada usta avcıyı izleyerek kafasında bazı hatalarını düzeltir. Sonra yeniden mücadeleye başladığında ilk sefere göre daha iyi mücadele eder. Her dinlenmeden sonra mücadele performansı artar. Çünkü bu arada Akyanın mücadele performansı da düşmektedir. Ama avcının kendindeki mücadele performans artışını hissetmesi onda öz güven ve tecrübe artışı sağlar. Bu kendine güven ve tecrübe artışı sonraki avlarda onun daha ustaca mücadele etmesine vesile olur.
DIP SIRTISI YAPABILMEK ICIN COZULMESI GEREKEN SORUNLAR NELERDIR
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/m_PFe6m6vbc