Büyük Balıkların Mücadele Gücü Oltaları Bozar :
Büyük balık avı yapabilecek düzeye gelmek oldukça maliyetli ve zorluklarla dolu uzun bir süreçtir. Çok az şanslı kişi bu süreçleri aşıp büyük balık avı yapabilecek düzeye gelebilir. Bu süreçte doğru eğitimi alabilenler çok şanslıdır. Aldıkları eğitim onların maliyetlerini çok ciddi miktarda azaltır. Ayrıca eğitim sayesinde daha kısa sürede belli bir tecrübeye ulaşırlar. Ama öğrenilecekler hiçbir zaman bitmez. Aksine her öğrenilen detay pek çok uyulması gereken kuralı önlerine koyar.
Başlangıçta 3 Kg bir balık pek çok amatör balıkçı için trofedir. Ustalık arttıkça balık boyları da büyür. Önce 5 Kg olur. Sonra 10 Kg ve üstüne doğru ilerler. Ama 15 Kg ve üstü balıklar çok büyük balık sınıfına girmeye başlar. Büyük balık avında 15 Kg kadar balıkların avında çok büyük sorunlar yaşanmaz. Avlanan balıklar 15 Kg ve üstü olmaya başladıkça oltalar, avcılar ve her bir malzeme ciddi anlamda zorlanmaya başlar. Bu duruma 17 senelik büyük balık avı tecrübesi yaşadığımız süreçte pek çok kez şahit olduk. Özellikle son iki senedir oltaya takılan balıklar 30 – 60 Kg civarına geldiklerinde daha bariz yaşamaya başladık.
Olta ve Takımlar Balıktan Güçlüyse Sorun Çıkmaz
Büyük balık avında 5 – 10 Kg balıkların avını yaparken kullandığımız oltalar ve takımlar bu balığı çekmek için güçlü takımlardır. Balıktan daha güçlü olduğu için çok zorlanma olmaz. Malzemenin kullanım ömrü uzun olur. Ama avladığımız balıklar 15 Kg ve üstü olmaya başladığında balığın gücü olta ve malzemelerden daha fazladır. Durum böyle olunca olta ve malzemeleri korumak gerekir. Ayrıca 15 Kg üstü balıkların avını uygun kaloma ayarı kullanmadan sürdürmenin imkanı da olmaz. Balık kolayca avcıyı yorup mücadele edemez hale getirebilir. Avcının mücadeleyi etkin bir şekilde sürdürebilmesi, olta ve malzemelerin zarar görmemesi için kaloma ayarı çok önemlidir. Uygun kaloma yarayı yapılarak balıkla mücadele edilebilir. Uygun kaloma ayrı yapıldığı sürece malzemenin kullanım süresi artar.
Devasa Balıklarla Mücadelenin Zorlukları
Büyük balığın oltaya atladığı ilk dakikalarda kalomayı şiddetle boşaltırken kamış suya paralel veya iple aynı açıda tutulduğu sürece sorun yaşanmaz. Daha sonra balıkla mücadele geçildiğinde kamış balık müsaade ettiği ölçüde kaldırılıp indirilerek mücadele sürdürülür. Balık basarken kamış ısrarla kaldırılırsa kaloma artan sürtünme etkisi ile kamışı kırabilir. Bu yüzden balıkla senkron hareket edilerek mücadele sürdürülmelidir. Balık müsaade ettiğinde kamış kaldırıp indirilirken makine hızla sarılmalıdır. Bu şekilde mücadeleye devam edildiği sürece kamışta sorun çıkmaz. Kamış bu şekilde kullanıldığında mücadeleyi kolaylaştırıcı bir araçtır.
Oltaya atlayan balıklar 30 – 60 Kg olmaya başladığında standart çıkrık makineler kısa sürede bozulmaya başlar. Balıklar büyüyüp güçlendikçe çekme güçleri çok artar. Bu yüzden balıklarla mücadele ederken misina kılavuzu olmayan çıkrık makinelerin kullanılması zorunlu hale gelir. Özellikle büyük balıklar çok hızlı kaloma boşalttıklarında misina kılavuzu çok büyük sorunlara sebep olabilir. Sonsuz dişli çabucak bozulabiliyor. Sonsuz dişliyi hareket ettiren pim çabucak aşınıp işlevsiz hale gelebilir. Sonsuz dişli kırılır veya pimlerinden çıkabilir. Böyle bir durumda makineyi kullanma şansı kalmaz.
Bir diğer önemli sorun da, çıkrık makinenin kol kısmının zorlanmaya bağlı olarak aşınmasıdır. Bu aşınmayı en aza indirmek için mücadele kemeri kullanmak az da olsa bir çözüm olabilir. Ama asıl çözüm kamışı tutan sol kolumuzu makinenin yan tarafına dayanmaktır. Bu sayede makine sağa sola dönmediği için kol da fazla zorlanmaz. Bu sayede koldaki bozulmayı önlemek nispeten mümkün olur. Ama mücadele çok zorlayıcı olduğu anlarda kalomayı biraz gevşetmek veya varsa ikinci devire geçmek de sorunu ciddi anlamda çözebilir. Bunlar yapılmazsa en fazla on, on beş mücadeleden sonra kol bozulmaktadır. Belki bir çözüm de makinenin kolunu kromdan yaptırmak veya yedek parça olarak varsa satın almaktır. Alüminyumdan yapılan kollarda çabuk aşınmaktadır.
Kalıcı çözüm ise mücadele edilen balığa uygun çıkrık makine almaktır. Bu pahalı bir çözümdür. Ama daha büyük balıklarla mücadele etmeyi düşünüyorsak bu masrafı yapmak kaçınılmazdır. Daha üst seviye makinelerde çift devir özelliği de vardır. Mücadele esnasında zorlanma olmaya başladığında makine ikinci devire alınıp sorun kolayca halledilebilir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4