Antalya Adrasanda Yemlik Zargana Avı :

Büyük balık avı turumuz iki aşamadan oluşur. Birinci aşama yem balığı avı. İkinci aşamada büyük balık avıdır. Bazı günler ne kadar dolaşırsak dolaşalım yem balığı avı mümkün olmaz. Böyle zamanlarda bulunduğumuz mera Zargana avı yapmaya uygun bir yerse, Zargana avı yapmaya karar veririz. Yem balığı avında Zargana avı en son başvurduğumuz seçenektir. Yeme balığı avı konusunda sıkıntı yaşamazsak Zargana avı yapmayız.

Yem Balığı Olarak Zargana Avı
Bugün de her yeri dolaşmamıza rağmen yem balığı avlamak mümkün olmadı. Oltaları toplayıp son çare olarak Zargana için takım hazırladık. Kıyıya iyice yanaşarak ipek floş ile Zargana aramaya başladık. Hızımız 2 – 3 mil civarındaydı. Kısa süre içinde suyun yüzünde Zargana hareketliliğini gördük. Hemen sonrasında da kaloma boşalmaya başladı. Kaloma ayarı çok gevşek olduğu için Zargana kalomayı kolayca boşaltabiliyordu. Zargana kalomayı boşaltmaya son verene kadar bekledik. Bu arada da tekneyi açığa doğru aldık. Sonra da kolamayı hafif sıkıp balığı çekmeye başladık. Arada suyun yüzüne sıçrayıp çekiştirerek gelmeye başladı.

İpek Floşla Zargana Avı Tekniği
İnce bir misinanın uç kısmına ipek floşu rapala düğümü ile bağlarız. Rapala düğümü halka düğümü olduğu için ipek floş istediğimiz yöne çevirme şansımız olur. Bu ne işimize yarar? Zargana ipek floşa vurduğunda takılmazsa ufak yırtıklar oluşur. Bu ufak yırtıklar takımın en ucunda ip gibi uzanır. Bu şekilde Zargananın ipek floşa takılması zorlaşır. Bunu önlemek için takımı çekip ipeğin yönünü sağlam tarafa doğru çevirmek gerekir. Böylece av verimi artar. Ayrıca ipeğin yırtılmasını engellemek için kalomayı olta serbest akışa geçmeyecek sıkılıkta ayarlarız. Bu sayede Zargana ipeğe hamle yaptığında yırtılmadığı ve dişlere takıldığı için balığı avlamak kolaylaşır. Zargana ipeğe hamle yaptığında ipek yırtılmazsa, ondan kurtulmak için kendi ekseni etrafında döner. Bu sayede ipek gagasına sarılır. Bu şekilde artık Zargananın kurtulma şansı kalmaz. Kaloma gevşek olduğu için misinayı da koparamaz. Bu durumda biraz sabırlı davranıp yorulmasını beklersek güzel bir yemimiz olur.

Zarganayı Tekneye Çekerken Yaşananlar
Zargana ilk başlarda kendini kurtarmak için suyun yüzüne sıçrar. Bu sayede ne avladığımız görme şansımız olur. Artık oltadakinin Zargana olduğunu bilerek çekmek çok keyiflidir. Tekneye yaklaşırken bir kaç kere daha suyun yüzüne atlayabilir. Son aşamada da sağa sola çekiştirmeye çalışır. Bu sayede Zargananın gelişini suyun yüzeyinde seyretmek mümkün olur. Bu an avın en keyifli kısmıdır. Son bir metre kala oltayı kaldırıp Zarganayı tekneye alırız.
Bazen oltaya takılan Zarganalar 85 cm ve 1 m aralığında olur. Bunları canlı yem yapmak çok uygun olmadığı için geri salarız. Aradığımız yemlik en fazla 65 – 75 cm olsun isteriz. Zargana avı genellikle uygun yerde kolayca yapıldığı için çabucak yenisini avlarız.

Büyük Balık Avında Zargana Kullanımı
Genellikle Canlı yem olarak kullanırız. Ama ölü Zargana da oldukça başarılı bir yemdir. Bu durumda geriye kalan, büyük balığın Zargana yemek istemesidir. Böyle olunca da gelsin büyük balık avı. Bize kalan da büyük balıkla mücadele edip tekneye almak olur.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/_iirGk4xt4U