Antalyada Trofe Balık Avı Heyecanı :
Balık avı keyfini, “Adrasan balık” ile yaşamak ister misiniz?
Antalya Körfezi balık merası olarak çok değerli bir yerdir. Bunun en temel sebebi balıklar için çok önemli yumurtlama bölgesi olmasıdır. Bir merayı en değerli kılan şey budur. Bir yeri mera yapan en temel özellik, orada ufak balıkların bolluğudur. Yumurtlama bölgesi olmayan bir yerde balık yoğunluğundan söz etmek çok mümkün değildir.
Balıklar temel olarak bir merada iki sebepten dolayı yoğunlaşır. Birinci sebep yumurtlama bölgesi olması, ikinci sebep de yumurtadan çıkan ve biraz büyümeye yüz tutan yavruları yemeye gelen büyük balıklardır. Özellikle, yumurtlama alanlarının açıklarında yoğunlaşan büyük balıklar devamlı görülür olursa, bu sefer göçle gelen ufak balıkların o meradan ayrılmaları da mümkün olmaz. Büyük balıklar yeme ihtimali olan sürülerin geçişlerini kontrol ederler. Bu durumun devamlılığı halinde o bölgede balık yoğunlaşması hızla artar. Bu o bölgenin balık bölgesi olmasını sağlar.
Bizde bu avantaja sahip bir bölgede yaşadığımız için elimizdeki değerleri en iyi değerlendirmek adına büyük balık avı yapmayı tercih ettik. Büyük balık avı katılımcıları çok fazla tatmin etmekte ve balık avına yaklaşımlarını büyük balık avı lehine değiştirmektedir. Büyük balık avı yaparak denizden aldığımız balık sayısını bir adetle sınırlı tutarak sürdürülebilir balıkçılığa katkı sağlarken, balık avından en fazla tatmini elde etmeyi hedefledik. Denizden bir balık eksiltmekle ulaşılan tatmin ve elde edilen et miktarını en fazlaya çıkartmayı amaçladık. Bu şekilde tatminini en üst seviyeye çıkaran katılımcılarda hızlı bir değişim başlayarak büyük balık avcısı oldular. Büyük balık avcısı olan kişide sonraki aşama ise sportif balıkçı olmasıdır.
Büyük balık avı turuna yeni katılan bir kişi, tur başlangıcında yemlik balık avıyla olta kullanımı ve teknede nasıl davranılmasını öğrenir. Sonra büyük balık avına geçtiğimizde avın ciddiyetini anlayarak büyük bir heyecan duyar. Balık kalomayı boşaltmaya başladığında heyecan en üst seviyeye ulaşır. Aynı heyecanla çekilen olta bize büyük balığı getirdiğinde, heyecan mutlulukla harmanlanır ve ortaya büyük bir tatmin duygusu çıkar. Kısa bir zaman sonra da balığa duyulan sevginin yerini şefkat ve merhamet duygusu alır. İşte o an avcı “bu balığı bıraksa mıydık?” diye kendine sormaya başlar. Bu aşamadan sonra ustalık aşamasına geçilir ve sonraki avlarda balık ihtiyaç değilse geri bırakılır.
Akya Avı Videosu: https://youtu.be/r5UssZBst-o