Balık Avı Denetimi :

Denetim sisteminin karaya çekilip belediye ve diğer kolluk güçleri tarafından ilgili resmi kurum veya yeni kurulması beklenen Deniz ve Balıkçılık Bakanlığı tarafından balık halleri, büyük satış marketleri ve balık lokantalarında yapılması gerekmektedir. Bu yapıldığı takdirde denizde ne tür balık avlandığının bilinmesi ve bu işin doğru yapılıp yapılmadığının denetlenmesi mümkün olacaktır. Önce hangi balığın ne zaman avlandığını bilmemiz gerekir. Sonrada hangi balığın ne zaman, ne miktarda, hangi boy ve kiloda avlanacağına karar vermemiz gerekir. Bu üç noktada kurallara uygun olmayan balık alınmadığı takdirde, denizde kimse yanlış avcılık yapmaz. Çünkü balığı satacak yer bulamaz.

Denetim Nasıl Yapılmalı
Denizde yapılmaya çalışılan denetim boşuna emek, masraf ve zaman kaybından başka bir şey değildir. Kendimizi kandırıyoruz. Bu durum bende denetim yapmaya çalışmadığımız kanaatini oluşturuyor. Oysa Sahil Güvenlik denizin temiz tutulması ve kıyıların doğru kullanımı konusunda denetim yapabilir. Özellikle büyük teknelerin kıyılardan uzakta seyretmesi, kıyılardaki gürültü kirliliğini azaltacaktır. Kıyıların deniz kirliliğinden, ses kirliliğinden ve stresten arındırılması, balık çoğalması ve balıklar için av mekanı olması açısından çok önemlidir. Kıyılarda çoğalan ufak balıklar açıkta büyük balık avını garanti hale getirir.

Öncelikle hiç bir balık yumurtlama döneminde avlanmamalıdır. Hiç bir balık ekonomik boya ulaşmadan avlanmamalıdır. Bu kurallara uyulması durumunda balık miktarı hızla arttırılabilir. Balık miktarı arttıkça da avlanacak boyların arttırılması sağlanıp, ekonomik faydaları arttırılmalıdır. Bu uygulama bizim balık stoklarımızı hayalini bile kuramayacağımız miktarlarda arttıracağı gibi, alternatif iş kollarının devreye girmesine vesile olur. Örneğin balık avı turizmi gibi.

Balık avı turizmi yaparken de Orkinos, Kılıç Balığı gibi büyük boy balıkların avı yapılmalıdır. Bu avcılık aynı zamanda avın yapıldığı bölgenin balık ihtiyacı karşılanırken, aynı zamanda avlanan balıkların büyük kısmı serbest bırakılarak sportif balıkçılığın yaygınlaştırıp daha büyük boyların avlanmasına doğru av yöntemlerinin kaydırılması sağlayacaktır.

Bu çalışmalar konaklama gün sayısını ve kişi başına elde edilen turizm gelirini çok üst düzeye çekerek, ülke turizminden elde edilen geliri çok büyük miktarda arttırır. Bu konuda dünyada çok büyük turizm hareketi vardır ve giderek çığ gibi artmaktadır.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/FjqfxRB57Ew
Adrasan ve Çıralı’daki lokantalara yazın bakın, hepsinin dolaplarında zıpkın balığı vardır. Normal balık fiyatından daha ucuza aldıkları için zıpkın balığını tercih etmektedirler. Veya porsiyonluk balık isteyin size 45cm.altında grida çıkaracaklardır. En büyük denetimi halkın yapacağından yanayım. Şimdiye kadar Kemer İlçe Tarım Müdürlüğü’ne böyle bir ihbar yapılmış mıdır? Veya denetime gelmişler midir? Merak ediyorum.
Söylediklerinizin tamamına katılıyorum. Özellikle en büyük denetimi halkın yapması gerektiği bir gerçektir. Ama bu denetimi yapacak bilinç ve halk nerede. Halkın talebi olması ne zıpkıncı, ne de balıkçı yasak balık avı yapabilir. Çünkü yaptığı avı satacak bir alıcı bulamaz. Halk “bana ne” deyip keyfine bakıp, trol ve gırgır teknelerinin suçlar ve zıpkıncıyı tukaka ilan ederse, bu sorun balık tükenene kadar devam eder. Denetim yapacak halk hatasını görüp önce o balığı tüketmeyi ret etmesi gerekir. Hiç bir kimse satamayacağı balığı almaz. Onlar almazsa, kimse de o balıkları avlama çabası içine girmez. Talep yoksa, arz da olmaz.
Bu yazıyı bu yüzden kaleme aldık. Halk bunu yapacak bilinçte değilse, bunu kamu otoritesi CEZA ve DENETİM yolunu işleterek çözmek zorundadır. En doğru denetim karada yapılan denetimdir. Balık, piyasaya balık hali, büyük marketler ve balık lokantaları aracılığı ile girmektedir. Bu kanalla oldukça sınırlıdır ve karada belediye ve diğer kamu otoritesi tarafından denetimi kolaydır. İşin içine birde fatura denetimini sokarsanız bu iş çok kısa sürede kontrol altına alınır. Bence en kolay yol budur. Ama halk bu arada bilinçlenir ve kendi denetimini yaparsa, o zaman kamu otoritesine gerek kalmaz.
Sahil koruma bütçesizlikten özür dileyip ihbara bile gelmiyor. Bunu onlarca kez paylaştım.
Tek çözüm karadaki balığın denetimi ve yüksek cezalar. Satana yiyene denetim. Bu ahlaksızlar yönetenine bakıp normal görüyor. Geleceği çalan hırsız bunlar.
Sahil Güvenliğin bir ihbara gitmemesini yadırgadım. Hele ki bütçesizlikten. Bizim burada Sahil Güvenlikler her türlü olumsuzlukla yakinen ilgilenir ve size özel olarak da bilgi verirler. Bir de ilgi ve alakanızdan dolayı size teşekkür ederler.
En kolay çözüm karada yapılacak denetim olduğu kesin. Özellikle Balık hallerinde, balık lokantalarında ve büyük satış marketlerinde yapılacak denetimler bu işi çözer. Yasak balıklar alınmadığı sürece kimse avını yapmaz. Ayrıca denetim çalışmasına maliyede katılırsa daha başarılı sonuçlar alınır.