Balık Avlamayı Hak Etmenin Yolu :

Balık avı, toprağı ekmeden biçmeye benzer. Başka bir deyişle ürün elde etmek için ekmeden, dikmeden, sulamadan ihtiyaç duyduğunda hasat etmek gibidir. Bu yüzden üreme ve çoğalma sürecine katkı vermek gerekir. Bu da ancak ihtiyacımız olmayan balıkları geri salmak ve yumurtlama döneminde av yapmamak veya oltaya takılan yumurtalı balıkları geri salmakla mümkün olur. Ancak bu şekilde avcı balıkların üreme ve çoğalma sürecine katkı sağlamış olur.

Balık Avında Oltama Takılanı Alırım
Avcı olan ihtiyacı olanı alan, ihtiyacı olmayanı geri bırakandır. Diğer türlü “oltama takılan ne olursa alırım. Uçan kaçan benden kurtulamaz” dersek balığın tükenme sürecine katkı sağlamış oluruz. Ayrıca her tuttuğunu allana günümüzde torbacı deniyor. Üreme ve çoğalma sürecine çok dikkat etmek gerekir. En azından ihtiyacı olan balığı alan bile üreme ve çoğalma sürecini olumsuz etkilememiş olur. Normal şartlarda balık, dünyada ihtiyaç duyulan miktarı karşılayacak kadardır. Hatta biraz fazlası da vardır. Ama işin içine israf girince balık miktarı azalmaya başlar. Bu durumda bazı insanların balığa ulaşması zorlaşır. Olay para hırsına dönüşürse, bir çok insan balığı pahalı bir ürün olduğu için alamaz hale gelir.

Kimin Balık Avı Yapma Hakkı Vardır
- İhtiyacı olmayan balığı geri salanın,
- Yumurtalı balığı geri salanın,
- Ufak balıkları her dönem geri salanın,
ömür boyu balık avlamaya hakkı vardır. Çünkü her saldığı balık, ileride avlayacağı balığın çok daha fazlasını üreme yoluyla deniz ortamına bırakır. Bu yolla, balık avlamayı hak eden kişi olur.
Sloganımız: “Yiyin, için israf etmeyin” olmalıdır. İsraf edilen her lokmada başkalarının hakkı vardır.

İhtiyaç Olmayan Balığı Geri Salmak
Ava çıkarken aklımızda her zaman bazı büyük balıklar vardır. Ama bazen hiç düşünmediğimiz balıklar da oltamıza takılabilir. O gün için almayı düşünmediğimiz bir balık oltamıza atlamışsa o balığı hiç düşünmeden geri salarız. “O balığı bir başkasına veririz” diye alıkoymayız. Çünkü denizdeki bir balık, çok şeyin değişmesini sağlar. Alınan bir büyük balık 10 – 15 kişiyi doyurabilir. Ama geri bıraktığımız bir balık yıllar içinde çoğalarak binlerce kişiyi doyuracaktır. Eğer ihtiyaç sahibi bir kişiye balık vereceksem bunu kendim için aldığın bir büyük balığı pay ederek yaparım. Eş, dost bazında bu meseleyi düşünürsek; onları soframa davet edip kendim için avladığım balığı paylaşırım. Bu yöntem her şekilde balık tüketimimi belli düzeyde sınırlandırır. Bu şekilde bir başkasının av yapmasını olumsuz etkilememiş olurum. Yoksa ben her avladığım balığı alırsam başkasına ne kalır?

Yumurtalı Balığı Geri Salan
Avcılık, devamlılık isteyen işlerdendir. Öyle “ben canımın istediği zaman çıkar avımı yaparım” gibi bir durum yoktur. Değişimleri güncel takip etmeyen, ara verdiği için el ve strateji pratiğini kaybeden kolayca av yapamaz. O yöntemden bu yönteme geçmeye çalışarak ve o meradan başka meraya koşturarak boşuna vakit kaybeder. Bu yüzden avcının belli periyotlarda ava yapmaya devam etmesi gerekir. Bu durumda oltasına yumurtalı balık geldiğinde de ihtiyacı olup olmadığına bakmadan geri salması gerekir.

Ben bunca yıllık deneyimim göstermiştir ki, ufak balığı ve yumurtalı balığı her daim geri bırakanın oltasına muhteşem balıkların atlar. Böyle insanların oltası genellikle boş kalmaz. Bir süre boş kalsa da, günün sonunda en büyük balıkları onlar avlar. Bu sayede herkes onları örnek alır ve onları konuşur.

Ufak Balığı Her Dönem Geri Salmak
Büyük balık avı ile uğraşan herkes belli bir olgunluk döneminden sonra kendine göre ufak olan balıkları geri salmaya başlar. Bu sebeple biz de ufak balık kavramı 3 Kg dan başlar. Bazı dönemler çok büyük balıklar avlarız. Böyle dönemlerde bu oran 7 – 10 Kg kadar yükselir. Her avda sadece bir büyük balık almayı hedefleriz. İkinci balığa genellikle bakmayız. İkinci balığa bakıyorsak da, ne olduğuna aldırış etmeden geri salarız.
Slogan: Bir büyük balık herkese yeter.

Kendi tuttuğum büyük balığın yarısı ihtiyaç sahiplerine gider. Böylece diğer yarısı bize kalır. Bize kalanın yarısı da eş ve dostla beraber tüketilir. En güzeli, günün avını eş dostla bir sofrada tüketmektir.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/I8STVYqQBMA
Balık Avlamayı Hak Etmenin Yolu
