Barakuda Avında Dip Rapalası Kullanımı :
Barakuda havanın karardığı saatlerde av veren bir balıktır. Gündüz Barakuda avı zordur. Barakuda avlanmak için sürüler halinde kıyılara sokulup beraberce avlanırlar. Sürü bir araya geldiğinde, denizin ikinci en hızlı balığı olan Barakudalar çok yavaş hareket ederler. Sürünün hızı onların uyması gereken hız olur. Dışarıdan gelen etkilerle kısa süreliğine dağılsalar da, kısa bir süre sonra muntazam sıralarında yerlerini alırlar. Çok düzenli bir şekilde hareket ederek avlanır ve korunurlar. Bu hareket tarzı küçük boylar içinde, büyük boylar için de aynıdır.
Barakuda Avında Gece Avlarına Yöneliş
Sabah güneş doğmadan ve güneşin ilk ışıklarıyla av verirken, akşamları güneş battıktan etrafa karanlık çökmeye başladıktan sonra av verirler. Biz genellikle ayın dolunay yaptığı günlerde kendi balık ihtiyacımız için akşam güneş battıktan sonra Barakuda avı yaparız. Gece avlarımız bir sene içinde 3 – 5 geçmez. Bizim için özel günlerdir. Balık avı ve mehtap sefasını bir arada yaparız.
Barakuda Avına Başladığımız Zamanlar
Barakuda avlamaya başladığımız ilk zamanlarda, 7 cm kırmızı yüzey rapalasıyla kıyılara çok yakın çekerek avlanırdık. Kıyılara çok sokulabilmek içinde ayın dolunay yaptığı ve havanın bulutsuz olduğu günleri tercih ederdik. Başka türlü kıyıları görüp sokulmak mümkün olmuyordu. Sonraları ayın olmadığı zamanlarda çıktığımızda kıyılara sokulamayınca, orta suda dolaşmaya başladık. Orta suda daha büyük boyların olduğunu fark edince, dip rapalası kullanımının daha doğru olduğunu keşfettik. Dip rapalası kullanmaya başladıktan sonra kıyılarda Barakuda avından vazgeçtik. Özellikle açık denize bakan koyların burun yapan çıkıntılarının derin olan yerlerinde dip rapalası ile çok büyük boylarda Barakuda avı mümkün olabilmektedir.
Gündüz Barakuda Avı
Gündüzleri Barakudalar derin suda zemine yakın dolaştıklarından, 10 m derinlere dalan rapalaları kurşun ağırlık kullanmadan veya ses yapma olasılığı olmayan ağır tek bir kurşunla ya da daldırıcı aparatlarla çekilirse Barakuda avı yapmak mümkün olmaktadır.
Barakuda avında dip rapalalarını ağırlıksız çekmek genel olarak daha doğru bir yaklaşım olacağı kanaatindeyiz. Her bölgede farklılıklar olabileceği ihtimaline karşılık, değişik kombinasyonlar ile deneme yaparak daha doğru yöntemler geliştirmekte fayda vardır. Unutmayın denizde hiçbir söylenen kural değildir ve zaman içinde en doğru olan yöntemler bile değişim ve gelişim gösterir. Bu değişmelerin temel sebebi balığın avlamak zorunda olduğu yemin değişmesidir. Farklı yem, farlı avlanma strateji ve davranış şekli değişikliği anlamına gelmektedir. Durum böyle olunca, avcının her zaman avın davranışlarına uygun davranma zorunluluğu vardır.
Yemli Dip Sırtısıyla Barakuda Tekniği: https://www.dailymotion.com/embed/x23wicp
Menderes Abi merhaba.
Yeni başlayan , ege kıyılarına ve denize aşık genç biri olarak sizden bir kaç konuda bilginize ihtiyacım olacak. Yeni bir bot ve motor aldım ve daha önceden karadan avlanmaktaydım fakat artık biraz cık daha büyük balıklar peşinde koşma zamanı geldi. Sırtı ile yeni tanıştım diyebilirim öncelikle sırtı takımı nasıl olmalı çeşitleri var mı? kullanılacak rapala lar nasıl olmalı belli bir marka varmı bir sırtı takımı nasıl hazırlanır kullanılması gereken ağırlıklar yada kullanmaya gerek varmı. Gibi sorularım olacak. Belki sizi benim gibi takip eden arkadaşlara da bir öncü olmuş olursunuz vereceğiniz bilgiler ile. aslında soru çok ama nasıl başlamalıyız bu sorulara onu dahi bilemedim diyebilirim. Eğer yardımcı olur iseniz çok sevinirim.
Saygılarımla
DİP SIRTISI
Dip Sırtısı Nedir:
Suni veya gerçek yemleri, kurşun ağırlık veya daldırıcı aparatlar yardımıyla dibe indirerek, çekme yöntemidir. Suni yemlerin uzun plastik gagalı olanları, hiçbir ağırlık kullanmadan belli hızlarda çekilerek, 10 m altına kadar dalabilmektedir. 10 – 15 m aralığında yapılacak dip sırtısında, plastik uzun gagalı bu tür rapalalarla, kurşun ağırlık veya daldırıcı aparat kullanılmadan, dip sırtısı çekilebilir.
Dip Sırtısını Çekme Sürati:
Dip sırtısını çekme sürati genellikle, yavaştır. Suni yemlerde, avlanmak istenen balık türüne bağlı olarak, değişik daldırma aparatları kullanılarak, nispeten hızlı süratlerde çekilebilir. Dip sırtısında sürat ne kadar artarsa, kullanılacak malzemenin de gücünün arttırılması gerekir. Çünkü, dip sırtısında sürat arttığında, oltada kullanılan; misina, ip, fırdöndü, fırdöndülü klips, kamış ve olta makinesi üzerindeki baskı, hızla doğru orantılı olarak, artacaktır. Yavaş çekilen olta takımlarında baskı, hızlı çekilen takıma göre, o kadar önemli değildir. Yavaş çekilen takımın gücü, avlanması düşünülen balığın mücadele gücüne göre ayarlanmalıdır.
Dip Sırtısında Kaloma Ayarı:
Kaloma, takım salındıktan sonra oluşan ağırlık miktarına ve hıza bağlı olarak ayarlanır. Hız arttıkça kaloma, biraz sıkılır. Hız düştükçe kaloma, biraz gevşetilir. Kaloma, takım salındıktan sonra oluşan ağırlık miktarına ve hıza bağlı olarak ayarlandığında, üzerine 100 gr bir ağırlık bile binse, boşalmaya başlamalıdır. Ancak, taşlık zeminlerde, taş balığı avlanma ihtimali varsa, bir iki tık sıkılarak kaloma bir miktar sertleştirilebilir.
Kalomanın nispeten gevşek olması; suni veya gerçek yeme atlayan balığın yırtılmasını, misinanın kopmasını, kanca ve halkaların açılmasını engeller. Balık, kalomayı hızla boşaltabileceğinden, mücadele sağlıklı bir şekilde başlayacaktır. Balık oltaya atladığında, kaloma sıkı olursa, takımın en zayıf noktasında sorun oluşacaktır. İlk anda balık kaçmasa bile, ilerleyen mücadele aşamalarında, sorunlarla karşılaşma ihtimali olacaktır. Eğer, takım üzerinde sorun olduğunu düşünüyorsanız, nispeten gevşek kaloma ile, balıkla mücadeleyi sürdürebilirsiniz. Bu sorunun büyümesini engelliyecektir.
DİP SIRTISININ ÇEŞİTLERİ
1 – Dip Rapalası İle Dip Sırtısı:
Metal veya plastik, uzun gagalı rapalalarla yapılan sırtı şeklidir. Dip rapalaları ile hazırlanan takımlarda, indirilmesi düşünülen derinliğe göre, kurşun ağırlıklar kullanılmaktadır. Bazı dip takımlarında, daldırma aparatları kullanılarak, dip rapalaları istenilen derinliklere indirilebilmektedir.
Kurşun ağırlıkla kullanılarak çekilen dip rapalalarının hangi derinliklere indirileceği, tekne hızına ve salınan misina miktarına bağlıdır. İndirilecek derinliğin kararını, tekneyi kullanan kişi verebilir. Hızın sabit kaldığı durumda, oltayı kullanan, misina bırakma miktarını değiştirerek, derinliği değiştirebilir.
Kurşun ağırlıklar kullanarak dip rapalası çekiyorsanız, kullanacağınız kurşun ağırlığa ve salacağınız misina miktarına, tekneyi kullanan kişi karar vermelidir. Tekneyi kullanan kişi; olta çekeceğiniz bölge ve dip yapısı, oltada kullandığınız ağırlık miktarı, dip rapalasının daldığı derinlik, olta atanların saldığı misina metresi ve dip sırtısı konusunda bilgisi olması gerekir. Dip yapısını bilmediğiniz bölgelerde, balık bulucu (fish finder) kullanımı, derinlikleri takip açısından, faydalı olacaktır.
Daldırıcı aparatlar kullanılarak dip sırtısında, daldırıcı aparatların fazla bir ağırlığı olmadığından belli hızlarla çekildiğinde daldıkları için, dalma derinlikleri, birkaç metre hata payıyla, bellidir. Dalabileceği en fazla derinliğin altına inemeyeceğinden, bu takımları çekerek balık avı yapmak, nispeten daha kolaydır. Dalma derinlikleri, öngörülebilir olduğundan, takılma olasılığı, kurşun ağırlık kullanılan dip takımlarına göre, daha azdır. Bu durum, tecrübe edinmek için geçireceğiniz zamanı kısaltarak, daha kolay dip sırtısı çekmenize yardımcı olur.
Daldırıcı aparatların kullanımı, kurşun ağırlıklara göre kolay olmakla beraber, daha pahalıdır ve her arandığında, kullanımı yaygın olmadığından, kolayca bulunamayabilir.
2 – Yemli Dip Sırtısı:
Yem olarak tercih edilen balığın, muhtelif kancalar ve teknikler kullanılmak suretiyle hazırlanarak, kurşun ağırlıklar veya daldırıcı aparatlar yardımıyla dibe indirilerek, dip sırtısı çekilir.
Yemli dip sırtısı, yem olarak çekilen balığın dönmemesi ve düzgün gelmesi için, yavaş hızlarla çekilir. Ayrıca, bir çok büyük balık yavaş hızlarda, yeme daha fazla ilgi duymaktadır. Bunu sebebini, “her avcı kolay avı sever” sözünde aramak doğru olur, düşüncesindeyim.
Daldırıcı aparatlar kullanıldığı yemli dip sırtısı, nispeten daha yüksek hızlarda çekilebilir. Kurşun ağırlık kullanılarak, hızlı dip sırtısı çekmek zordur. Eğer, yem olarak kullandığımız balığı, değişik derinliklerde çekmek istiyorsak, tekne hızını değiştirerek, yemi indirip, yukarı çıkarmak, kurşun ağırlık kullandığımız takımlarda daha kolay olacaktır. Bu örneklerden de anlaşılacağı üzere, kurşun ağırlıklar ile daldırıcı aparatların bir birlerine değişik üstünlükleri vardır. Bu üstünlükleri öğrenip, doğru yerlerde kullanarak, balık avı çeşitliliğimizi arttırarak, alternatif balık avlama yöntemleri geliştirebiliriz.
Yemli dip sırtısında tercih edebileceğiniz yemler; Palamut, Yazılı Orkinos, Tombik, Zargana, Sübye, Kalamar, Kefal, Levrek, Melanur, Kolyoz, Uskumru, ve daha pek çok balık türleri.
Hangi balık doğru yemdir?: Bize göre,bir bölgede yem olabilecek hangi balık türü fazla miktarda bulunuyorsa ve avlamayı düşündüğümüz balıklar o an için hangi balıkları yiyorsa, doğru yem o balık türüdür. Avlanan büyük balıkların midesini devamlı olarak kontrol ederseniz, hangi yemin doğru yem olduğunu, her zaman güncel olarak bilebilirsiniz. Bu bilgi sizi boşuna zaman kaybetmekten ve tereddüt duymaktan kurtaracaktır. Doğru seçenekler sizi, avınıza bir adım daha yaklaştırır.
Yemlik balık, oltaya nasıl takılmalıdır?: Yemli dip oltalarında, genel olarak iki kanca kullanılır. Bunlardan biri, yem balığının solungaçları arasından geçirilerek, anüs bölgesine takılır. Diğer kanca, yem balığını taşıması için, ağız bölgesine, dengeli bir şekilde çekilebilmesi amacıyla, takılmalıdır. İhtiyaç hissedilmesi durumunda, sırt bölgesine üçüncü bir kanca takılabilir. Biz son yıllarda, anüs ve/veya sırt bölgesine, bir şiş yardımıyla, büyük üçlü kancalara bağlı 0.90 ipleri, balığın içinden geçirerek, takıyoruz. Üçlü kancalar kullanımı, yem balığını, canlı rapalaya benzetiyor. Benzer şekilde piyasada, silikondan yapılmış suni yemler de bulmak mümkündür. Bu silikon suni yemlerle, dip ve yüzey sırtısı çekilebilir.