Büyük Balık Avında Mera Seçimi :
Büyük balık avında mera seçimini genellikle geçmiş tecrübelerimize dayanarak yaparız. Ama balığa çıkıldığında doğru mera seçimi, o anın şartlarına bakılarak yapılmalıdır. En önemli etken hava durumudur. Havanın nispeten kötü olduğu bir günde av meramız en güvenli olacağımız alan olmalıdır. Yada ava çıkmaktan vazgeçmek daha doğru olabilir.
Havanın güzel, şartların uygun olduğu bir günde mera seçimi balığın durumuna göre yapılır. İşte bu aşamada geçmiş tecrübeler yer seçiminde önemli etkendir. Ama yine de balığın yoğunluğunun nerede olduğunu gösteren emarelere bakmak gerekir. Bir yerde yem balığı yoğunluğuna rastlarsak, muhtemel meramız orası olmalıdır. Orada sonuç alamazsak benzer şekilde yem balığının iyi olduğu başka bir yer bulmamız gerekir. İşte bu yüzden biz meralar arasında yem balığına bakarak ilerleriz. Yem balığının bol olduğu yerde büyük balığa bakarız.
Sistematik Mera Arayışı
Sistematik mera arayışında, öncelikle uzaktaki bir merayı seçeriz. Bizim turlarda bu Sulu Ada veya Pırasalı Ada olur. Yem balığı arayarak oraya doğru gideriz. Oraya vardığımızda canlı yem için son bir kaç tur atarız. Böylece canlı yemi aldığımız yere yakın bir merada büyük balık avına başlarız. Bu yüzden o bölgeye biraz daha fazla zaman ayırırız. Buna rağmen büyük balık almak kısmet olmamışsa, Adrasan Koyuna doğru diğer meralara sırayla bakarak dönüşe geçeriz. Böylece pek çok merada büyük balık arama şansımız olur. Genellikle bu meralardan birinde büyük balık avlama şansımız olur.
Ufak Balıkların Yüzeye Yakın Yoğunlaşması
Büyük balık avı yaparken en verimli mera seçimi için ufak balıkların bol olduğu sulara yönelmek en doğru seçimdir. Büyük balıklar her zaman yem balığının bol olduğu alanları beslenme alanı olarak seçerler. Kısaca söylemek gerekirse, ufak balık sürülerinin yoğunluğu orayı büyük balığın ziyaret edeceğinin habercisidir. Bir yerde ufak balık yoğunluğu varsa, orada martıların yoğunluğu da vardır. Bu iki unsur beraber hareket eder. Tabi bu iki unsurun altında derin suda büyük balık yoğunlaşması olur. Ya da kısa süre sonra olacaktır. Ayrıca yakınlarda da benzer yoğunluklar vardır.
Ufak balık yoğunluğunun olduğu meraları tespit etmek için her zaman martı hareketliliğine bakmak gerekir. Bazen çok uzaklardan bile bu meraları tespit etmek mümkün olur. Bu meralara olabildiğince hızlı ve sessiz yaklaşmak gerekir. İşte en önemli kritik çözümleme budur. Öncelikle belli bir mesafeye kadar hızla gidilir. Sonra çok sessiz yaklaşılır. Doğru av yöntemi de at-çek yaparak av yapmaktır.
Martı Yoğunluğunu Yorumlamak
Bir diğer önemli parametre de, martıları gözlemektir. Martılar bir yerde çok yoğun bir şekilde suya inip kalkıyorsa, orada balık sürüsü vardır. Eğer o alanda büyük balıkların oynağı görmüyorsak, küçük balık sürüsüdür. Ama kısa süre sonra altında büyük balıkların çoğalma ihtimali vardır. Eğer büyük balıkların oynağını da görüyorsak, bu durumda orası tam balık avı yapılacak yerdir. Fakat bu tür oynaklara çok sakin ve olabildiğince ses çıkarmadan yaklaşmak gerekir. Sonra da at çek yöntemi ile av yapmaya çalışmak daha doğru olacaktır. Hızla yaklaşılırsa balıklar dalıp başka bir yerde ufakları toparlayıp beslenmeye devam edecektir.
Bir oynaktan diğerine hızlıca yetişme çabası içinde olduğumuzda genellikle av verimliliği düşük olur. Bazen de bu koşturmaca beslenme çılgınlığına yetişmek için gelen başka büyük balıkların katılma anına denk gelir. Bu durumda büyük bir sürprizler olur.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/8u15AxotTmk