Balık Avının Verimli Olduğu Zamanlar :
Balık avının en verimli olduğu zaman sonbahar aylarıdır. Çünkü bu dönem denizde hasat zamanıdır. İlkbahar ayları doğanın uyanıp üretime geçtiği dönemdir. Bu dönemde dünyaya gözünü açan balıklar sonbahara doğru hasat edilecek boya ulaşır. Öncelikle göç balıkları olmak üzere, kıyılara yanaşan büyük balıklar yeni mahsulü hasat eder. Bu şekilde göç balıklarının ve büyük balıkların kıyıya yanaşması ile balık miktarı artar.
Denizde Yeme Çılgınlığı
Kıyıda balık miktarının artması ve beslenme çılgınlığının başlaması ile balık avlamak kolaylaşır. Çünkü balıklar yeme güdüsü ile harekete geçtiklerinde daha kola av verirler. Bu şekilde çok ayırt edici olmadan her türlü hareket eden canlı cansız her şeye saldırırlar. Böyle bir ortamda canlı yem, ölü yem, rapala, jig, silikon gibi pek çok sahte yeme ayırt etmeden atlarlar. Çünkü o anda hızlıca karın doyurmak amaçtır. İşte bu duruma yeme çılgınlığı denir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında av yapmak çok kolaylaşır. Tabi o ortamı ses ve gürültü ile bozmamak kaydıyla.
Sakin Denizde Balık Avı
Sakin denizde gözle çok geniş alanları gözleyebilme ve hatta duyabilme şansı vardır. Özellikle sakin bir günde açık denize Albakor avına gittiğimizde motoru kapatıp etrafı dinlerim. Bu sayede gözle fark edemediğim hareketliliğin yerini tespit etme şansım olur. Hemen o yöne giderek av yapmaya çalışırım. Ama büyük balıkların oynağı varsa buna çok gerek olmaz. Çünkü balığı suyun yüzünde uzun mesafelerden görmek mümkündür. Tabi bütün bunlar için denizin sakin olması çok önemlidir. Sakin denizde sadece balık avına ile uğraşmak mümkündür. Oysa deniz hareketli olunca balıktan önce denizle uğraşmak gerekir. Çünkü denizin size çıkardığı zorlukları yönetemeden balık avına odaklanmak mümkün olmaz. İşte bu yüzden sakin denizde balık avı yapmayı daha çok severim.
Bugünde deniz çok sakindi. Böyle sakin bir denizdeyken hayattan çok büyük keyif alırım. Her şey çok kolay ve keyiflidir. Balık avına odaklanmak çok kolaydır. Rüzgar, dalga ve akıntı sizi bir yerlere hızlıca sürüklemez. İstediğiniz yerde durabilir, istediğiniz rotada gidebilirsiniz. Bu da balık avı için çok büyük bir avantajdır. Böyle bir ortamda önce Adrasan Koyu içinde yem balıklarını avlayıp hızlıca meraya giderim. Niyetim canlı yem ile büyük balık avı yapmaktır. Bu yüzden meraya yaklaşırken bir tane canlı yem alıp Akya Oltasını hazırlarım.
Büyük Balık Mücadelesi
Olta hazır olunca kısa bir mesafe balığı suyun içinden meraya kadar çektim. Böylece tam merada balık avı başladı. Akıntı çok azdı. Bu sayede tekneyi idare etmek ve tam istediğim yerlerden geçme şansım oluyordu. Kısa bir süre sonra kaloma akmaya başladı. Akya oltaya atladı. Olanca gücü ile kaloma boşaltmaya başladı. Bu şekilde mücadelemiz başladı. Akya dibe yakın bir mesafede oltaya atladı. Bu yüzden balığı derin suya doğru çıkardım. Böylece altı taşlık olan meradan uzaklaştırmış oldum. Bu sayede balığın takım misinasını taşlara dolama riskini ortadan kaldırmış oldum.
Açık ve derin suda mücadele başladı.Bu sayede hiç endişe etmeden, balığı da hiç zorlamadan çekmeye başladım. Böylece balığı kolayca yorabiliyordum. Bu şekilde mücadelede zaman biraz uzuyor. Ama her türlü balığı kaçırma riski de genel anlamda bertaraf edilmiş oluyor.
Balığı Tekneye Almak
Balığı yorarak çektiğim için balık teknenin yanına geldiğinde iyice yorulmuştu. Adeta kımıldayacak hali kalmamıştı. Çünkü mücadele esnasında kendini kurtarmak için bütün gücünü kullanmıştı. Balığı tekneye alınca balık avına son verdim. Çünkü balık yeterince büyüktü. Başka bir balıkla uğraşmak yerine denizin keyfini çıkararak dönüşe geçmeyi tercih ettim.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/Q2s9eRPOeoU