Kaloma Bilgisi Olmadan Büyük Balık Avlanamaz :
Ufak balık avı yaparken bir anda olta ağırlaşır. Adından korkunç bir güç oltayı çekmeye başlar. Kamışı elde tutmak bile çok zordur. Tam bu anda misina bu güce dayanamayıp kopar. Avcı şaşkın bir tavır ile ne olduğunu anlamaya çalışır. Oltaya takılıp çeken kesinlikle bir büyük balıktır. Ama bu balık nedir?
İçinden “keşke bu balığı bir kere olsun görebilseydim” diye geçirir. Ama ne mümkün balık çoktan takımı koparıp yoluna devam etmiştir. Sonra kocaman balığı kaçırdığı için kendine kızar. Oltayı çekip baktığında takımın fırdöndünün hemen altından koptuğunu görür. Yine hayatının fırsatını kaçırdığı için hayıflanır. Biraz sakinleşince şu soruyu sorar “bu oltayla kocaman balığı almak mümkün müydü?” Gözleri, kocamanın arkasından mavi derinliklere dalıp gider. O balığı tekneye almayı başardığını hayal eder. Oysa kocaman, mavi derinliklerde bir sonraki avına doğru kuyruk sallamaya devam ediyordur. Ahhh kocaman, adamın aklını başından aldın gittin…
Büyük Balığın Takımı Koparmasına Nasıl Mani Olurduk
Büyük balık oltaya vurduğunda kaloma ayarı sonuna kadar kapalı olmaması gerekirdi. Kapalı bir kaloma ile büyük balık avı yapmanın imkanı yoktur. Böyle bir durumda genellikle oltanın takımı daha ince olduğu için kopar. Takım daha kalınsa olta misinası en zayıf olduğu yerden kopar. Takım sağlamsa olta makinesinin dişlileri zarar görür. Hepsi sağlam kalırsa balık kamışı avcının elinden alır. Kamış önce suyun yüzünde kısa bir an sörf yapar. Sonra mavi derinliklere doğru dalışa geçer. Avcı, sanki canı elinden alınmış gibi arkasından baka kalır. O an üzüntüsünü ve şaşkınlığını tarif etmeye kelimeler kifayet etmez. Hatta son andaki vücut şekli bile bozulmamıştır. Olduğu gibi kalakalmıştır. O anı durdurup geri sarmayı ne çok ister. Ama zaman sadece ileri doğru işler. Asla geri gitmez. Oysa mesele zamanı durdurma ve hatta geri alma meselesi değildir. Mesele olana çare bulmaktır. Olana tek çare kaloma ayarını yapmayı öğrenmektir.
Kaloma Ayarı Neye Göre Yapılır
Bu hikayede yaşanan durum dikkate alındığında kaloma ayarı takımın en zayıf yerine göre yapılmalıdır. Takımın en zayıf yerinden daha güçlü olan bir ayarda, kaloma kısa bir süre aksa bile, takım yine kopacaktır. Takımın en zayıf yerinden daha düşük bir ayarda kaloma akacağından takım kopmaz. Bu sayede büyük balıkla mücadele şansı elde edilir. Ama burada bir sorun ortaya çıkabilir. Kaloma akmaya başlayınca makinede mücadele için yeterli misina var mıdır?
Makinede Yeterince Mücadele Misinası Var Mı
Büyük Balık avında yeterince mücadele misinasına sahip olmak için çıkrık makineli olta kullanılır. Hatta mücadele misinası probleminin bir diğer çözümü de ip misina kullanımıdır. Düz veya çıkrık makineye aynı kalınlıkta misina yerine, daha fazla ip misina sarma imkanı vardır.
Çıkrık makine kullanımının temel sebebi, misina sarma makarasının daha büyük olmasıdır. Ayrıca çıkrık makineler, aynı teknik özelliklere sahip ileri düzey bir düz makineden daha güçlü ve ucuzdur.
Yeterince mücadele misinası varsa büyük balıkla mücadele keyifle sürdürülebilir. Yeterince mücadele misinası yoksa, misina sonuna kadar boşalır. Sonuna geldiğinde de kolayca kopar. Çünkü sonundaki düğüm misinanın gücünü zayıflattığı gibi, hızlı çekiş karşısında misinanın birbirini kesmesine de sebep olur.
Büyük balık avında kalomanın boşalıp misinanın sonuna kadar gelmesine izin vermemek gerekir. Bu durumda misina sonuna kadar gelip koparsa o büyük balığın yaşamı riske girer. Oysa kalomayı sıkıp misinanın sonuna kadar gelmesini engellersek, takımdan kopar. Bu durumdan büyük balık çok etkilenmez. Büyük Balık takımdaki kancalardan bir şekilde kurtulur. Buradaki mantığı şöyle özetlemek mümkündür. Büyük balığı alma şansımız varken mücadeleye devam ederiz. Mücadele şansımız kalmadığı durumlarda balığı kurtarmayı düşünmemiz gerekir.
Avımız her şeyden daha değerlidir. Tekrar mücadele edebilmek için avın kurtarılması en doğru seçenektir. Gerçek avcı avlayamayacağı avın zarar görmesini istemez. Kalomayı kademeli olarak sıkarak balığın takımı koparmasını sağlar. Takımdan koptuğunda balığı rahatsız etmeyecek kısalıkta bir misina kalır. Bunu bir şekilde balık üzerinden atacaktır. Yada zamanla kanca paslanıp kırılır. İşte tam da bu yüzden hiç bir kanca paslanmaz yapılmaz. Böyle bir durumda avını kurtarmayı düşünebilen avcı her türlü büyük balık avına layık avcıdır. Artık onun önü açılır. Her türlü büyük balık onun oltasına atlama yarışına girer.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/r5UssZBst-o