Büyük Balıkta Canlı Yemi Çekme Hızı :
Büyük balık avında canlı yem 3 – 5 mil arasındaki hızlarda çekilmelidir. Canlı yemin nefeslenebilmesi için bu hız aralıklarında çekilmesi gerekir. Hatta ara sıra balığı canlandırmak için dönmeyeceği hızlara çıkmak gerekir. Ani hızlanmalar büyük balığı dikkatini daha fazla çeker. Bu sayede büyük balığı kıskandırmak mümkün olur. Bu şekilde olta çekmek büyük balık avı verimini çok arttırır. Ayrıca, meralar arası geçişlerde yemin dönmeyeceği kadar yüksek hızlara çıkılabilir. Yüksek hızlar yem balığının daha iyi nefeslenmesi sağlayıp canlandırır.
Tekne hızlandığında balık dönmeye başlarsa yavaşlamak gerekir. Yavaşlamayıp aynı hızla gitmeye devam edersek balık ölür. Mutlaka balığın dönmeden kendi yüzme hareketini yapıp nefeslenebileceği hıza düşmemiz gerekir. Balık canlandıkça daha fazla hıza uyum sağlamaya başlar. Bu sayede daha hızlı yol almak mümkün olur. Bu yüzden balığın canlanmasını beklerken sabırlı olmak gerekir.
Ayrıca hızlı giderken takımın sürtünmeye bağlı çekme gücü artacağından kaloma problemleri yaşanabilir. Her halde kaloma serbest akışa geçmeyecek düzeye ayarlanmalıdır. Yeni meraya ulaşıp yavaşladığımızda kaloma mutlaka gevşetilerek uygun ayara getirilmelidir. Kalomayı sert ayarda unutursak büyük balık yeme müdahale ettiğinde koparıp alabilir. Bu durumun çözümü uygun gevşeklikte kaloma ayarıdır.
Canlı Yemle Dip Sırtısı Çekerken Arada Hızlanmanın Avantajı
Canlı yemi çekerken kaloma ayarı, takımın serbest akışa geçmeyeceği sıkılıkta olmalıdır. Böylece büyük balık yeme saldırdığında yemi tutan ipin bağlı olduğu yerin yırtılması engellenmiş olur. Kaloma sıkı olursa büyük balık kancaya geçmeden önce yemi kolayca koparıp yutabilir. Kalomanın gevşek olması canlı yemin yırtılmasını engeller. Bu sayede büyük balık yemi yutmaya çalışırken kanca büyük balığın dudak kısmına geçer.
Kanca geçtiğinde büyük balık kalomayı çok hızlı bir şekilde boşaltmaya başlar. Bu aşamada kaloma kademeli olarak sıkılıp gerekli ayara getirilir. Kaloma uygun ayara getirildikten sonra mücadele başlar. Bütün bunlar olurken tekneyi taşlık bölgeden uzaklaştırmak için açığa dümen kırılmalıdır. Kaloma mücadele ayarına getirildiğinde tekne hızı en düşük ayarda olmalıdır.
Canlı Yemin Avantajları Nelerdir
- Canlı yemi 3 – 5 mil hızla çekme şansımız olduğundan daha fazla mera dolaşma ve daha fazla büyük balıkla karşılaşma şansımız olur. Bu durum av yapma ihtimalini arttırır.
- Canlı yem büyük balık yanına sokulduğunda veya problem olacak bir durum olduğunda hareketlenerek durumdan bizi haberdar eder.
- Canlı yemin hareketli olması bizi ava odaklı kalmamızı sağlar.
- Yemi kontrol için çektiğimizde balığın canlılığı motivasyonumuzu artırır. Motivasyonun yüksekliği avın verimliliği anlamına gelmektedir. Motivasyon düşükken oltaya atlayan büyük balık karşısında gerekli refleksi göstermek zorlaşır.
- Ayrıca hızlı hareket büyük balığın yeme yönelme ihtimalini de arttırır.
- Canlı yemle her büyük balığın avını yapma ihtimalimiz vardır.
- Canlı yemle yüzeye yakın av yapma şansı da vardır.
- Canlı yemi hızlı çektiğimiz için Balon Balıklarından kurtarma ihtimalimiz artar.
- Canlı yem kullanımı yemli balık ihtiyacımızın azaltır. Yem balığı işi daha çabuk bittiği için büyük balık avına daha fazla süre kalır.
- Canlı yem bir şekilde büyük balık veya Balon Balığı müdahalesi sonucu ölürse, ölü yem olarak da kullanılabilir. Böylece ava devam etme şansımız olur.
- Canlı yemin hazırlanması hızlıca yapıldığı için büyük balık avına daha fazla zaman kalır.
Bu na benzer pek çok avantaj saymak mümkündür.
Derin Sularda Canlı Yemi Çekme Hızı
Derin suda canlı yemi çok hızlı çekmeye gerek yoktur. Arada bir yapılan hızlanmalar bile balığın canlanması için yeterli olmaktadır. Derin sudan kastımız 50 – 100 m arası derinliklerdir. Canlı yem sıcaklığın homojen olduğu, sıcaklığın çok değişmediği ortamlarda nefeslenmesi daha kolay olmaktadır. Olta uzadıkça balığa daha fazla hareket imkanı kalmaktadır. Balık ne kadar çok kendi başına hareket edebilirse o kadar diri kalmaktadır. Ayrıca derin sularda Balon Balığı riski de azalmaktadır. Ama derin sularda oltanın hissiyatı azaldığından avcının dikkatinin daha üst düzeyde olması gerekmektedir. Bazen bu durum avantaj olurken, bazen de boş olta ile dolaşmaya sebep olmaktadır. Derin suda av yaparken avcı en ufak hareketi doğru yorumlamaya çalışmalıdır. Başka şeyle ilgilenirken derin su av yapmaya çabalamak doğru değildir. Böyle bir durumda hızlanarak olta orta suya alınmalıdır.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/23PvSLtZiPo