Denizdeki Balığın Bitmesinden Kimler Sorumludur :
Denizdeki balığın bitmesinde birinci öncelikle yasal olmayan balığı talep edenler suçludur. Onların yanında bu ticarete sessiz kalanlar suçludur. İkinci dereceden sorumluluk ise yasal olmayan balığın avını yapanlardır. Üçüncü dereceden sorumluluk ise denetim yapma görevini layıkıyla yerine getirmeyenlerdir. Bütün bu sorumlulukları değerlendirdiğimizde herkesin sorumlu olduğu sonucu ortaya çıkar. Yani toplumda hiç bir istisna kalmaksızın hepimiz sorumluyuz. Zaten başka türlü bu hale gelmezdik.
Yasal Olmayan Balığı Talep Edenler
Yasal olmayan balığı talep ettiğimiz zaman, suçun azmettiricisi durumuna düşeriz. Bu bizi suçu işleyenden daha fazla sorumluluk altına sokar. Etik olan yasal olmayan hiç bir şeyi talep etmemektir. Her halde yapılacak en büyük hata, suçun işlenmesine direkt olarak katkı sağlamaktır. Ne yazıktır ki, balığın tükenmesinden en fazla şikayetçi olanlar ve günah keçisi arayan gurup da bu insanlardır. Her şekilde kendilerini aklama telaşı içinde olurlar. Ne de olsa balığı avlayan onlar değildir. Elleri suça bulaşmamıştır. Sizce de öyle mi…?
Yasal Olmayan Balığın Satışına Kayıtsız Kalanlar
Bu gurubun başını denetimi yapmakla sorumlu olanlar çeker. Onlar bir şekilde görevlerini yapmış olsalar yasa dışı avcılık olmazdı. Bunun için yapılabilecek en önemli değişiklik balık avı denetimini karaya almak olmalıdır.
Karada yapılan denetim mekanları: balık halleri, balık lokantaları, balık satış noktalarıdır. Balık satış noktaları ve balık lokantalarının denetimini yapmak kolaydır. Sivil denetim bu işi çok çabucak çözer. Geriye balık hallerinin denetimi kalır. Bu işi yerel yönetimlerin yapması en doğru tercih olacaktır. Belediyeler balık hallerini her gün denetleyebilir. Bir de maliye fatura kontrolü yaparsa bu iş en kısa zanda kökten çözülür.
Resmi makamların yanında birde yasal olmayan balık avı ticaretini görüp bunu resmi makamlara ihbar etmeyenler vardır. Bu ihbarın ısrarla yapılması gerekir. Çünkü bu denetimin doğru dürüst yapılması hepimizin refahı ve dünya gıda stoku açısından çok önemlidir. Ekonomik anlamda balık avı yapılmazsa, çok değerli balık stoklarımız kısa zamanda tükenmeye yüz tutar. Bu da toplumların refah düzeyinin hızla düşmesi anlamına gelir. Oysa her balık ekonomik boya ulaştığında avlanmalıdır.
Denetim Görevini Üslenip Layıkıyla Görevini Yapmayanlar
Resmi sorumlunun görevini layıkıyla yapmaması veya bu ticareti görmezden gelmesi ne kadar etiktir? Acaba milli gelirden kendi payına düşme ihtimali olan bir gelirin heba edilmesine göz yumduğunu bilse yine de bu şekilde davranmayı seçer miydi? Heba edilen her birim ekonomik değer hepimizin payının azalması anlamına gelmiyor mu? Kısaca kendi bindiğimiz dalı kesmiyor muyuz?
Ekonomik Boya Ulaşan Balıkların Avı
Balık avı ekonomik boya ulaşan büyük balıklar üzerinden yapılsa her kes balık yeme şansına erişir. Üstelik bu ticaretten hepimizin cenine önemli bir pay düşer. Bir de büyük balık avı turizmi yapılır ve bu yolla konaklama gün sayımız iki katına çıkarılabilirse turizm gelirlerimizin ne kadar artabileceğini düşünebiliyor musunuz? Balık stoklarımızı arttırıp balık avı turizmine yönelmek yapılabilecek en akıllıca iş olacaktır. Bu sayede elde edilecek gelirle turizm faaliyetlerini çeşitlendirmek ve alternatif turizm faaliyetlerini devreye sokmak mümkün olacaktır.
Bacasız sanayi turizmdir. Bu çok büyük bir istihdam yaratır. Bir toplumda çalışan sayısı ne kadar yüksekse ekonomik refah o kadar yukarıda olur. Gelirin arttığı yerde her iş olması gerektiği gibi yapılmaya başlar. Pek çok suç oluşturacak hata kaynağı kendiliğinden yok olur.
Balık Avı Turizmi Ülkeyi Zenginleştirme Potansiyeline Sahiptir
Balık avı turizmini üst düzeyde yapabilmek için denizimizi temiz tutmak, balığı çoğaltmak ve büyük balık avcılığı yapmak gerekir. Büyük balık avcılığı ufak balığın büyümesine ve çoğalmasına katkı sağlar. Balık büyüyüp çoğalınca balık avı turizmi VIP düzeyde yapılabilir. Bu düzeyde balık avı turizmi yapılınca da turizm gelirlerimiz 5 – 10 katına kadar arttırılabilir. Buna en örnek örnek Amerika Birleşik Devletleridir. Neredeyse suyun olduğu her yerde balık avı turizmi yapılmaktadır. Balık avı turizmine örnek verilecek pek çok ülke vardır.
Balık avı turizmin geliştiği her yerde sportif balıkçılık yaygın bir şekilde uygulanır. Bu durum balık avı turizmi yaparken balık stoklarının arttırılması anlamına gelmektedir.
Denizdeki Balığın Bitmesinden Kimler Sorumludur
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/FjqfxRB57Ew