Teknenin Hareketli Olmasının Balık Avına Etkisi :
Tekne hareketliyken yapılan avlanma yöntemine sırtı yöntemi denir. Tekneyle balık avında iki yöntem vardır. Ya tekne dururken av yaparsınız. Ya da tekne hareket halindeyken av yaparsınız. Tekne dururken balıkların sizin oltanıza gelmesi gerekir. Bunun için verimli bir mera seçmek önemlidir. Ama tekne hareket halindeyken av yapacaksak değişik pek çok noktalarda balıkla karşılaşmayı umut ederiz.
Tekne hareketliyken daha fazla noktada değişik türdeki balıkla karşılaşacağımız kesindir. Eskiler “tebdili mekanda ferahlık vardır” der. Bu yüzden gezerek avcılık daha mücadeleci bir av yöntemidir. Balık avı etiği açısından da daha doğrudur. Bu yöntemde balık avlamayı daha çok hak ettiğimi hissederim. Yaptığım avda emek harcamıyorsam o avı hak etmediğimi düşünürüm. Bu durumda avladığım balığı geri salmayı tercih ederim. Kolay olanı sevmem. Kolay olan bir av yöntemiyle özel olmak ve tercih edilir olmak mümkün değildir.
Balık Avı Turunda Önemli Olan Özel Olmayı Başarabilmektir
Balık avı turunda sadece büyük balık avı yapıyor olmak özel olarak algılanmak için yeterlidir. Büyük balık avı yaptığınızda dünyanın pek çok yerinden her gelir düzeyinden katılımcılarınız olur. Bu sayede pek çok şeyi öğrenmek ve geliştirmek mümkün olur. Büyük balık avı çok fazla bilgi ve emek yoğun bir av şeklidir. Büyük balık avı her sınıftan insanı fazlasıyla tatmin eder. Katılımcılar bu turlarda hayallerini gerçekleştirme fırsatı bulurlar.
Balık Avında Teknenin Hareketli Olmasının Avantajları
Büyük balık oltaya atladığında hiç beklenmedik bir güçle asılır. Kaloma hızla akmaya başlar. Bazen kaloma o kadar hızla boşalır ki, balık hiç durmayacak hissi verir. Bu anda adrenalin yükselir. Avcının eli ayağı birbirine dolaşır. Bu bocalama anının olumsuzluklarını gidermenin yolu teknenin hareketli olmasıdır. Balık kalomayı boşaltırken teknenin hızı en düşük hıza düşürülmelidir.
Balık Avında En Büyük Hata Oltada Boşluk Vermektir
En zor anlarımızda tekne hareket halindeyse oltada boşluk vermek gibi bir risk kalmaz. Hareket eden tekne oltayı devamlı olarak gergin durumda tutar. Tekne en düşük hızında balığın avlandığı taşlık bölgeden açık suya doğru uzaklaşır. Bu esnada balık kalomayı boşaltmaktan vazgeçerek tekne ile aynı yönde hareket etmeye başlar. Oltaya takıldığı anda balığın dalma çabası varsa bile bu çabadan da vazgeçer. Orta sudan gelmeye başlar. Balık teknenin peşinden gelirken çok yavaşça oltayı sarmanıza müsaade eder. “Balık kolayca geliyor” diye sarma işlemini hızlandırırsak balık kalomayı boşaltmaya başlar. Bu aşamada sabırlı olmak ve balığın yorulmasını beklemek doğru olacaktır.
Balığın Teknenin Peşinden Gelmesine Sebep Nedir
Balık oltaya ilk takıldığı an kalomayı hızla boşaltarak ilk panik halini atlatır. Sonrasında kendisi için daha konforlu olan teknenin peşinden gitmeyi tercih eder. Bu şekilde daha rahat nefeslenmesi mümkün olur. Nede olsa her yoğun mücadeleden sonra her canlının nefeslenmeye ihtiyacı vardır. Bu aşmada ne olduğunu anlamaya çalışır. Kendini kurtarma planları yapar. Kendini toparladıkça kalomayı hızla boşaltarak oltadan kurtulmaya çalışır.
Balık teknenin arkasından gelmeye başladığında alabildiği nefes aslında ihtiyaç duyduğundan daha azdır. Bu yüzden balık durarak mücadele ettiğimizde yorulduğu süreden daha kısa zamanda yorulmaya başlar. Bu durum bizim için balığı daha kısa zamanda tekneye alabilme fırsatıdır. Aynı zamanda bu yöntemle katılımcılar da çok fazla yorulmamış olur. Özellikle çok mücadeleci balıkların avında bu yöntem çok kullanışlıdır.
İnce Takımlarla Büyük Balık Avı Yapmanın Kolay Yolu
İnce takımlarla büyük balık avı yaparken tekne mutlaka hareketli olmalıdır. Teken hareketliyken büyük balığın takımlar üzerine baskısı da azalır. Süre çok uzayabilir. Ama yeterince sabırlı olunursa, durarak mücadele etmekten çok daha kısa sürede balığı tekneye almak mümkün olur. Böyle bir avda en önemli unsur, olta makinesinde yeterince mücadele misinasının olmasıdır. Yeterince mücadele misinası varsa tek yapmanız gereken, uygun kaloma ayarıyla sabırla mücadele etmektir. Unutmayın kaloma ayarı takımın en zayıf yerinden daha sıkı olmamalıdır.
Teknenin Hareketli Olmasının Balık Avına Etkisi
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA