Büyük Balık Avlayalım Ufaklar Büyüyüp Çoğalsın :
Denizlerimizde balık miktarı artsın istiyorsak büyük balık avına yönelmemiz gerekir. Zaten her balık avına merak salmış insanın aklında büyük balık avı yapmak vardır. Hep kendine “bizim av yaptığımız yerlerde büyük balık yok mudur” sorusunu sorar. Aslında vardır. Ama büyük balık miktarı ufak balık kadar çok olmadığı için oltalara takılma ihtimali azdır. Ama arada bir oltalara da bir şekilde takılır. Fakat büyük balık avı yapmak için bu av için hazırlıklı olmak gerekir. Yani sadece büyük balık hayali kurarak büyük balık avı yapmak mümkün değildir. Büyük balık oltamıza takıldığında rahatça çekebileceğimiz bir balık değildir. Aksine en ufak zorlamada kolayca oltayı koparıp gider. Geriye güzel bir kaçırma hikayesi kalır.
Büyük Balık Avına Yönelmek Nasıl Mümkün Olur
İnsanlar bir anda alacakları kararla büyük balık avına geçemezler. Büyük balık avı ciddi anlamda bilgi ve tecrübe gerektirir. Bu yüzden geçiş süreci kademeli olmak durumundadır. İlk aşama büyük balık avına yönelmeye karar vermektir. Bu karar verildiğinde insanlar kendi avları için yasal sınırların üzerinde bir sınır koymalıdır. Örneğin yarım kilo ile bir kilo arası Çipura avı yapan bir avcı kendine 750 gr gibi bir sınır koyabilir. İlk sene bu avı yapmaya çabalar. Sonraki sene bunu 1 – 1,5 Kg aralığına taşır. Her sene arttırarak sınırını yükseltir.
Bir iş ne kadar güçleşirse geçilen seviyelerde elde edilen bilgi ve tecrübe hızla artar. Bu ustalığa giden yolun bir nevi tarifidir. Kimse güçlük yaşamadan, güçlüklere geçerli çözümler bulamadan ustalaşamaz. Hayal kurarak ustalaşılmaz. Azimle, emekle ve sabırla ustalaşılır. Hayatta sadece marifet iltifata tabidir. Hayal kurarak bir yere varılamaz.
Büyük Balık Avı Eğitimi
Büyük balık avına geçiş sürecinin en önemli ayağı da eğitimdir. Eğitim, öğrenme ve tecrübe edinme sürecinin kısalmasını sağlar. Süreç ne kadar kısalırsa, yapılacak masraflar da o kadar azalır. Kaynakların ekonomik kullanımı açısında da eğitim çok önemlidir. Daha az kaynak harcayıp, daha kısa sürede bilgi ve tecrübeye kavuşmanın yolu eğitimdir. Eğitim olmadan yaşanan bazı süreçler yıkıcı maliyetlere sebep olabilir. Yıkıcı süreçlerin önüne geçmenin yegane yolu eğitimdir. Eğitim, malzeme seçiminden, kullanımına ve uygulamalı tecrübe edinilmesine kadar pek çok sürecin en az hata ile geçilmesini sağlar.
Büyük Balık Avı Yapanın Ufak Balıkla İlişkisi Kalmaz
Büyük balık avı yapan insanların ufak balıklara olan ilgisi giderek azalır. Belli bir seviyeden sonra ufak balıklar ilgi alanından çıkar. Artık sadece büyük balık avcısı olur. Herkesin kendine göre bir kırılma noktası vardır. Çoğu insan için bu sınır 3 Kg dır. 5 Kg ve üstü her insan için kırılma noktasının üstüdür. 5 – 10 Kg balık avı yapmayı alışkanlık haline getirenler için küçük balık avı yapmak anlamsızdır. Yeter ki ticari bir gaye gütmesin.
İşin içine balık satarak para kazanmak girdiğinde prensipler kalmaz. Balık satarak zengin olacağını düşünen bir kimse kesinlikle hayal kırıklığına uğrayacaktır. Çünkü balık parası kimseyi zengin etmez. Balıktan alınan para denizin hırçınlığında kaybedilir. Denizler yaşamın dengeleyicisidir. Başta iklim olmak üzere yaşamdaki her alanı dengeler. Denize bağlı yaşayan birisi ne fazla ileri gidebilir, ne çok fazla geri kalır. Kısa süreli zenginleşmeler, sakin denizin fırtınanın habercisi olması gibidir. Deniz herkese haddini ve yerini bildirir.
Büyük Balık Avı İnsanın Gözünü Doyurur
Ancak gözü doyan insanın vicdanı çalışır. Gözü doyduğu an yeter demeyi başarabilir. Ufak balıklara büyüme ve çoğalma şansı verebilmek için yeter diyebilecek pozisyona geçmek gerekir. Bu da ancak büyük balık avına yönelmekle mümkün olur. Büyük balık avı psikolojisi insanı terbiye edici mahiyettedir. Balığı, sevmeye başlayan insan öncelikle denizin değerini kavrar. Denizin değerini kavrayan insan olmuş insandır. Ondan artık ne denize, ne de balığa bir zarar gelmez. Aksine denizi ve balığı korumayı kendine görev edinir.
Büyük Balık Avlama Sıklığı Arttıkça Sportif Balıkçılık Kaçınılmazdır
Balık avına doymaya başlamış birisinin balığın etine ihtiyacı azalırken, avcılık isteği azalmaz. Çünkü avını yapabileceği, o avın mücadelesini öğrenebileceği pek çok balık türü vardır. Onların avını yapmaya çalışarak tecrübe ve bilgisini arttırmaya çabalar. Bu aşamada oltasına daha çok balık takılmaya başlar. Böyle olunca ihtiyacı olmayan balığı geri bırakmak kaçınılmaz olur. Bu durum sıklık kazanmaya başladığında avcı kendini sportif balıkçılık yaparken bulur. Sonraki aşamada sportif balıkçılık bir yöntem olarak karşımıza çıkar ki, bu yöntem balığın çoğalmasında en etkili yöntemdir. Artık büyük balık psikolojisi başka bir boyuta taşınır. Bu aşamadan sonra deniz mahsullerinde israf en düşük seviyeye iner.
Devasa Akyayı Geri Bırakma Videosu: https://youtu.be/h1GR9bB7mr4