Jig ile Balık Avı Teknikleri

Jig ile Balık Avı Teknikleri :

Jig ile Balık Avı Teknikleri

Denizden Jig ile Balık Avı Tekniği

a- Jig’i serbest düşmeye bırakarak: Tekneden jig’in genel kullanım şekli budur. Jig’i hemen önümüzden suda serbest düşmeye bırakırız. Jig’ler yapıları itibariyle, serbest düşerken değişik salınım hareketleri yaparak, sağa sola doğru kayarak, serbest düşerler. Jig’in bu serbest düşme hareketleri balığı cezp edicidir.

Jig, dibe ulaşmadan büyük balıklar tarafından kapılabilir. Jig, balık kapmadan dibe kadar ulaştığında, önce 15 – 20 m kadar, sarsak jigging hareketleriyle, yukarı çekilir. 15 – 20 m yükseltildiğinde tekrar serbest düşmeye bırakılır. Bu işlem birkaç kere bu şekilde yapılabilir. Eğer olta akıntı, rüzgar ve dalganın tekneyi sürüklemesi ile yatay duruma gelmiyorsa, jig’i yüzeye çekmeden, dipten 15 -20 m yükselterek devam edilebilir. Akıntı, rüzgar ve/veya dalga tekneyi sürüklüyorsa, çekip tekrar dik olacak şekilde dibe serbest düşmeye bırakılmalıdır.

Jig ile Balık Avı Teknikleri

b- Jig’i tekneden ileri atarak: Jig’i tekneden, atabildiğimiz kadar ileri atıp, dibe inmesini beklerken, kısa aralıklarla, sarsak jigging hareketleri yaparak, balıklar cezp etmeye çalışılır. Sonra tekrar bir süre serbest düşmeye bırakıp, tekrar benzer hareketleri yaparak dibe indirip, serbest düşmeye bıraktığımız gibi birkaç defa 15 – 20 m yukarı çıkarıp dibe saldıktan sonra, yukarı kadar çekebiliriz.

Jig ile Balık Avı Teknikleri

c- Jig’i tekneden, karaya veya suyun içindeki yükseltiye doğru atarak: Atış mesafenize göre karaya yaklaşıp, atış yapıp çekmek şeklinde gerçekleşir. Her atışta, değişik derinlikler taranarak, balığın bulunduğu derinlik tespit edilmeye çalışılır.

Jig ile Balık Avı Teknikleri

Karadan Jig ile Balık Avı Tekniği

a- Jig’i karadan, açık denize doğru atarak: Jig’i karadan, denize doğru atabildiğimiz kadar uzağa atarak, değişik derinliklerden çekerek, balık aranır. Bu yöntemde en büyük risk, jig’in zemine takılmasıdır. Jig’i zemine takmadan çektikten sonra, keyifli bir av olacaktır. Bu yöntemde, balık avı yapıldığında aktif kaloma bilgisi daha da önem kazanır. Balığı karaya çektiğiniz son aşamada, makineden sarmak yerine, geri geri yürüyerek balığı karaya alın. Balığı karaya aldığınız son aşamada, geriye yürüdüğünüzde, kesintisiz bir çekme olduğundan, balık son direnci gösteremeden karaya gelir. Bu şekilde, onca uğraştan sonra karaya kadar yaklaştırdığınız balığı kaçırmamış olursunuz.

Jig ile Balık Avı Teknikleri
Jig ile Balık Avı Teknikleri

Balık Jig’e yakalandığında ne yapılır?

a- Eğer, jig’i serbest düşmeye bıraktığımız aşamada balık atlamışsa: Balık jig’i kaptığında, makarada ki misina akma hızında ani artış olur. Kamışta hafifte olsa bir baskı hissedilir. Değişim gözden kaçacak gibi değildir. Hemen, makara açma kapama kolu kapatılarak, balığın misinayı kalomadan çekmesi sağlanmalıdır. Bu şekilde mücadele başlar.

Jig ile Balık Avı Teknikleri

b- Jig’i dibe indirip, sarsak jigging hareketleri ile yukarı çekmeye başladığımız aşamada, balık jig’e atlarsa: Olta taşa takılmış gibi olur. Bir anda normal hareketleri yapamaz oluruz. Kamış, denize doğru eğilir. Kaloma hızla boşalmaya başlar. Balıkla mücadele esnasında, kaloma bilginize bağlı olarak, aktif kaloma kullanımı daha doğru bir yoldur. Kaloma bilginiz zayıfsa, sabit kaloma kullanmanız daha iyi olur. Ani kaloma sıkmalar, balığın misinayı kopartmasına, kendini yırtarak kancadan kurtulmasına sebep olur. Jigging yapmaya başlamadan önce kaloma ayarınızı yapın. Asla, kaloma kapalı olmasın. Kaloma ayarını, takımın en zayıf noktasını telöre edecek şekilde yapın. Kaloma kapalıysa, sadece balığın vuruşunu hissedersiniz. Sonrasından, en iyi ihtimalle balıktan olacağınız gibi, takımlarınızda zarar görebilir.

Jig ile Balık Avı Teknikleri

Aktif kaloma kullanımını, mutlaka öğrenin. Balıklar değişik boylarda, değişik güçlerde olabilir. Gelen balığın mücadele kapasitesi, o anki enerjisine, yorgun olup olmamasına ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Ayrıca Jig’in kancası, balığa yandan takılmış olabilir. Bu şekilde balık, istediğinde kolayca dönüp basabildiğinden, aşırı mukavemet gösterebilir. Bütün bu değişkenlere hazır olabilmek için, gelen güce göre kaloma ayarını, anlık yapabiliyor olmak gerekir. Aktif kaloma kullanımı; kamış, makine ve misinanın fazla yıpranmamasını sağlar. Ayrıca, kalomayı hafif gevşettiğiniz zaman dilimleri, sizin için bir dinlenme arası olacaktır. Balık kolayca kalomadan boşaltırken, sizde biraz soluklanırsınız. Balıkta bu esnada kaloma ile uğraşarak kendini yorar. Sonrasında, balığı çekmek daha kolay olacaktır.

Jig Düğümleri

Jigging Yöntemiyle Akya Avı Videosu: https://youtu.be/W_cf4psjxIc

Jig ile Balık Avı Teknikleri

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Jig ile Balık Avı Teknikleri için 2 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    Abi, 200 gr jigler ile 100 m üzeri derinliklerde jigging yapmak çok yorucu oluyor. Bu işin daha kolay yolu yok mu?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Var, yemli dip sırtısı ile büyük balık avı. Her zaman yaptığımız gibi. Ama illa ki “jigging yöntemi ile bir yolu var mı”? diyorsan. Onun yolu da daha hafif jigler ile daha sığ sularda slow jigging yöntemi. Bu yöntemde kullanılan malzeme daha hafif olduğu için jigging yapmak daha kolay oluyor. Bu yöne doğru ciddi bir yöneliş var. Üstelik bu yöntemle balık avını öğrenme süreci de daha kısa.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.