Rapala :
TANIMI
Rapalayı, sahte balık olarak tanımlarız. Balık avında kullandığımız birçok sahte yem vardır. Bunlardan bir tanesi de, rapaladır. Sahte yemler, balık avının değişmez unsurları haline gelmeye başlamıştır. Balık avıyla uğraşan herkesin takım çantasında, en az bir tane sahte yem vardır.
ÇEŞİTLERİ
– Kısa gagalı sahte yemler: Kısa gaga, sahte yemin ne kadar dalabileceğini ve nasıl hareket edeceğini belirler. Yüzeye gelerek av yapan balıkları avlamayı düşündüğümüz zamanlarda, kullanılacak en doğru yalancı balıklar, kısa gagalı olanlardır. Balık avı yaparken bu özellikler, hangi sahte balığın kullanılacağını belirleyen en önemli unsurdur.
– Uzun gagalı sahte yemler: Gaganın büyüklüğü, bu seri sahte balıkların kaç metreye dalacağını belirler. Sahte balığın gagasının uzunluğu, genişliği ve kavisleri, ne şekilde hareket edeceğini de belirler. Sahte balıklar ne kadar gerçeğine benzer ve ne kadar yaralı balık taklidi yaparsa, o kadar iyi avcı olur.
KULLANIMI
Balık avına, kısa gagalı sahte balık kullanarak, yem balığı avlayarak başlarız. Balık avına, yem balığı avlayarak başlamak keyiflidir. Ama senenin her dönemi, yem balığı avı için uygun değildir. Yem balığının azaldığı dönemlerde en doğru çözüm, uzun veya kısa gagalı 9 – 13 cm sahte balık kullanarak balık avı yapmaktır. Yem balığının azaldığı dönemlerde, sahte balık kullanımı daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu sebeple, sahte balığın kullanılacağı en doğru zamanlar; yem balığının azaldığı dönemler veya büyük balık akının olduğu dönemlerdir. Bu iki dönemde, sahte yemler çok iyi iş yapar.
AVANTAJI
Sahte balık kullanımı, yem balığı avlamak için harcayacağımız zamanı bize kazandırır. Balık avına çıkar çıkmaz, 9 – 13 cm uzun veya kısa gagalı sahte balıklar kullanarak balık avına başlayabiliriz. Sahte balık kullanımının yaygınlaşması, yem balıklarının bollaşmasına ve bu balıkların daha büyük bir kısmının yetişkin boylara ulaşmasına fırsat verir. Balıkları ekonomik boylara ulaştığında, avlanma alışkanlığını da kazandırır.
Yem balığı avı alışkanlığı, ufak balık avını aklımızda güncel tutarken, sahte balık kullanarak büyük balık avına başlamak, ufak balık avından bizi uzaklaştırıcı bir yöntemdir. Sahte balık avı yaygınlaştırıldığında, insanlar büyük balık avına yöneleceklerinden, ufak balıkların çoğalıp, büyüme şansı olacaktır. Sahte balık kullanımı; ufak balığı bollaştırarak, büyük balığın çoğalmasının yolunu açar.
Rapalayla Sinarit Avı: https://youtu.be/uW47QpX0Vpo
Rapala ile büyük balık avı yapmak istesek hangi seviyelerde av yapmak gerekir? Kısaca rapalayla büyük balık avı tekniğimiz ne olmalıdır?
Rapalayla Yüzey Sırtısı Çekerek Balık Avı:
Rapalayı yüzey sırtısında çekersek genellikle 1 Kg civarı balıkların avını yapmak mümkün olur. Zaman zaman 5 – 10 Kg balıkların yüzey sırtısında kullanılan rapalalara atladığı görülür. Genellikle yüzey sırtısı takımlarında büyük balık avı için yem balığı avı yaparız. Bu yüzden bu takımlarda kullanılan beden misinaları 0,30 – 0,50 mm civarıdır. Büyük balık geçtiğinde yem balığına uygun olan kaloma ile mücadele etmek gerekir. Kalomayı sıkma ihtimali yoktur. Kalomayı azıcık bile sıkılmaya kalksak balığı kaçırma ihtimali artar. Bu durumda hiç acele edilmeden uzunca bir süre mücadele etmeye razı olmak gerekir.
Rapalayla Dip Sırtısı Çekerek Balık Avı:
Büyük balık avını rapalayla dip sırtısı çekerek yaparız. Yaz ayları dışındaki zamanda oldukça verimli avlar yapma ihtimali vardır. Rapalayla dip sırtısını 15 – 30 m derinliklerde yaparız. 7 – 8 mil boyunca 15 – 30 m derinliğindeki kıyı şeridini 2 – 4 mil hızla çekip sonra geri döneriz. Giderken veya dönerken av yapma şansı olur.
Rapalayı Dibe İndirip Sonra Oltayı Sararak Büyük Balık Avı
Bu yöntemde önce sırtı çekerek rapalayı salarız. Sonra motoru durdurup oltanın dibe çökmesini bekleriz. Olta iyice dibe yaklaştığında oltayı yavaşça sarıp kamışı yukarı doğru kaldırarak rapalaya “kaçan yaralı balık imajı” veririz. Daha dipten çok uzaklaşmadan büyük balık atlamış olur. Bu yöntemle de çok güzel sürpriz büyük balık avları yaparız.
Açık Denizde Rapalayla At-Çek Yaparak Balık Avı
Açık denizde oynakla karşılaşınca tekneyi durdurup sesiz ortamda at-çek yaparak balık avı yapılabilir. Genellikle yem balığı avı için çok başarılı bir uygulamadır. Büyük balık oynaklarında da at-çek yaparak av yapmak mümkündür.
Yukarıdaki Turuncu Sarı X Rap 2 Dip Rapalasıyla geçen yaz 17 kiloluk bir Akya aldım.
Tebrik ediyorum. Yaz aylarında ve özellikle yem balıklarının bollaşmaya başladığı dönemde, rapala ile Akya avı zorlaşır. Yaz ayında, rapala ile Akya avı büyük başarı. Üstelik 17 Kg oldukça iri bir birey. Tam anlamıyla, trofe Akya avı olmuş. Rapala ile bu kadar büyük Akya avlayan pek fazla kişi olduğunu zannetmiyorum. Değerli bir kişisel rekor.