Akya Avı Bize de Nasip Olur Mu :
Biz hep yabancı belgesellerde büyük balık yakalandığını zannederdik. Türkiye’de bunun mümkün olmadığını sanırdık. İnternette büyük balık avı başlığında arama yaparken bulduğum resimlerin hepsinde insanların kucağında dev gibi balıkları görüp bunların Adrasan denizinde yakalandığını öğrenince, kendime “bu deniz nerede ki” diye sordum. Araştırdım ve bir şok daha yaşadım. Çünkü Türkiye’de böyle bir deniz olduğunu ilk defa duyuyordum. Bunu arkadaşlarımla paylaşınca onlarda heyecanlandılar. “Mutlaka buraya gidelim” dediler.
İşte, macera bu şekilde başladı. Hemen Menderes kaptanı arayıp tanıştık. Bilgi ve randevu aldık. Dolunay pansiyonda yerimizi ayırttık.
O gün gelince Tura 6.30 da Menderes kaptan ile heyecan içinde başladık. Kıyıdan biraz açılınca ilk olarak kısa bir tanıtım eğitimi aldık. Büyük balık avı oltalarını tanıdık. Ve arkasından Menderes kaptanın talimatlarına uyup peş peşe yemlik Palamutları çekmeye başladık. Yaklaşık 4-5 Palamuttan sonra kaptan “büyük balık avına hazırız” deyince bizi ayrı bir heyecan kapladı. Çünkü denizde yakaladığımız zaten bize göre en büyük balıkları tutmuştuk. Dev balık nasıl olabilirdi?
Büyük Balık İçin Akya Oltasının Hazırlığı
Biz manzaranın keyfini çıkarırken, kaptan süratle yemlikleri çok mükemmel bir teknikle çabucak hazırladı. Daha saat 09.00 olmadan Akya avı için ilk oltamızı indirdik. Henüz fazla ilerlememiştik ki, oltanın kuvvetli bir şekilde bir kaç kez dibe çekildiğini gördük. Biz balık olduğunu düşünürken, kaptan dipteki kayalara takılma ihtimalinden bahsetti. Bu yüzden biraz daha ilerledik. Fakat tekrar bir çekme hareketi olmayınca oltayı kontrol için çektik. İnanılmaz bir şekilde yemden geriye Palamut’un sadece kafasının kaldığını gördük. Kaptan, Balon Balığının yemlik balığı sandviç gibi yemiş olabileceğini söyleyince gerçekten büyük balıkların aşağıda dolaştığını anladık.
Hemen ikinci Palamut yemlik olarak hazırlanıp suya bıraktık. Yine fazla ilerlemeden Pırasalı Ada civarında oltanın kuvvetli bir şekilde eğildiğini gördük. Kaptan yine oltayı test etti. Bize çok büyük bir balık geldiğini söyleyince, biz sevinçle karışık şok yaşadık. Heyecanla oltayı sarmaya başladık. Ama balık ya inanılmaz çekiyordu (30 kg gibi). Ya da kaptan balığın yanından yakalanma ihtimalinden bahsetti. Bu arada oltayı bizden alarak balığı biraz yukarı çıkardı. Bizim daha kolay çekmemiz için büyük çaba gösterdi.
Büyük Balıkla Mücadele
İşte o zaman sadece belgesellerde gördüğümüz bir teknikle balığı çekmeye başladı. Hem balığı yoruyor, hem de çekiyordu. Olta çekme şeklinin profesyonel hareketleri seyretmeye başladık. Böylesine büyük ve zorlu bir balığı kaçırmadan nasıl mücadele edilmesi gerektiğini öğrenirken “iyi ki kaptan yanımızda” diyorduk.
Ciddi uğraşlardan sonra hepimiz çok yorulmuşken, balık yüzeye yaklaştı. Hepimiz bir şok daha yaşadık. Tüm arkadaşlar yıllardır tatlı su balığı (sazan, turna, yayın gibi) yakaladığımız halde, oltayla böyle güçlü ve zor bir balık çekmemiştik. 2 gün kollarımız ağrıdı. Sonunda gelen dev Akya yandan tarafında iki noktadan yakalanmış olduğunu gördük. Niye bizi bu derece yorduğunu anladık. Aslında balığın 30 kg olmaması değil, bizi çekerken yorması ve heyecanlandırması daha mutlu etti. Sonuçta yine oldukça büyük bir Akya almıştık. (9 kg civarı). Akya avı her amatör veya profesyonel balıkçının Türkiye’de yaşaması gereken bir heyecandır. Bu fırsatı kaçırmadığımıza çok seviniyoruz. Herkese de tavsiye ediyoruz. Şimdiden rastgele.
Akya Avı Bize de Nasip Olur Mu
Teşekkürler kaptan.
Kamran, Engin ve Cem.
Akya Avı Videosu: https://dai.ly/x2968y9