Akya Bekledik Balon Balığı Çıktı :
Küresel ısınma ve balığın yumurtlama döneminde gırgır tekneleriyle hesapsızca avlanması, Balon Balıklarının Akdeniz’deki nüfusunun armasına sebep olmuştur. Aslında Akdeniz, daha öncelerde de Balon Balıklarının göç yolları üzerindeydi. Az da olsa Balon Balıkları kıyılarda ufak boylarda gözüküyordu.
Gırgır Teknelerinin Akya ve Orkinos Av Dönemi
Gırgır teknelerine, 2006 senesinde Akya ve Orkinos avı için 15 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında özel izin verildi. Bu izine istinaden yapılan avlarda, bu balıklar yumurtalıyken avlandı. 2013 senesinde bu izin gırgır tekneleri için yasaklanırken, voli teknelerine serbest bırakıldı. 2006 – 2013 seneleri arasında yapılan avlarda balık yok denecek düzeye kadar azaltıldı.
Ayrıca bu dönemde bu balıklar aşırı düzeyde rahatsız edildikleri için kıyılara uğramaz oldular. Aslında bu durum, balığın aşırı azaltılmasından daha tehlikeli bir durumdur. Balıklar doğdukları yerlere uğramayı daha çok severler. Bu sebeple kıyılarımıza balıkların uğraması ve yumurta bırakması çok önemlidir. Balığın tekrar çoğaltılabilmesi için kıyılarda balığın rahat bırakılması gerekmektedir. Ancak balıklar tekrar kıyılara kadar inip yumurta bırakmaya başlarsa, tekrar çoğalma süreci başlar. 2013 senesinde gırgır teknelerine getirilen yasak, 2016 senesine kadar geçen üç senede nispeten sonuç vermeye başladı. Yavru Akyalar ve büyük Akyalar giderek daha çok kıyılarda gözükmeye başladı.
Kıyılarda Ufaklar Çoksa Açığında Büyük Balıkta Çoktur
Büyük balıkların kıyılara yanaşmasını sağlayan bir diğer önemli unsur da; ufak balıkların varlığıdır. Kıyıdaki ufak balıklar, kıyılara sokulan büyük balıklar için çok önemli besin kaynaklarıdır. Kıyılar balıkların yumurtlama, beslenme, sığınma ve büyüyüp çoğalma yerleridir. Balığın çoğalması için kıyılar balıklara bırakılmalı ve avcılar kıyılardan uzakta büyük balık avına yönelmelidir.
Kıyılar rahat kalınca, kıyılarda çoğalan ve büyüyen balıklar açıklarda büyük balık avı yapan avcıların daha rahat av yapmasına vesile olacaktır. Bu yöntemle her sene balık hızla çoğalırken, amatör ve profesyonel balıkçı için de daha kolay av yapma şansı doğacaktır. Bu durum kıyıların balık zengini olmasını sağlarken, avcıların da daha fazla tatmin olmasına imkan sağlayacaktır. Avcının tatmini arttıkça daha büyük balıklara yönelecektir. Bu yönelme balığın daha çok çoğalmasını sağlarken, boylarında daha büyümesine imkan tanıyacaktır.
Bir bölgede balık ne kadar çoğalırsa, göçle gelen balıklardan önemli bir kısmı o bölgede kalır. Bu balık stoklarının hızla artması anlamına gelir. Zaten korunan bölgelerde balığın beklenenden daha hızlı artmasının temel nedeni de bu durumdur.
Akdenizde Akya ve Orkinos Hızla Tükenince Balon Balıkları Gelebildi
2006 – 2013 senelerinde Akya ve Orkinos hızla tüketilince, kıyılara daha önce rahatça sokulamayan Balon Balıkları kıyılara yerleşir oldu. Her sene boylar büyüdü. Artık Akdeniz için Balon Balığı yerleşik balıktır. Ne yapılsa yapılsın buradan gitmesi mümkün değildir. Büyük balığın artmaya başlamasıyla, Balon Balığının kıyılardaki etkisi azalmaktadır. Fakat boylar büyüyerek varlığını sürdürmektedir. Belki büyük balıklar belli düzeye ulaşınca, Balon Balıklarının etkisi azalabilir. Ama yok olacaklarını hiç zannetmemekteyim. Bu durumda bize düşen; Balon Balıklarıyla beraber yaşamayı öğrenmektir. Balık avlarımızı da, Balon Balıklarına rağmen yapmak durumundayız.
Akya Bekledik Balon Balığı Çıktı
Akşam Suyunda Kancalar Balonlarla Doldu
Bu balık avı turunda, sabah turunda güzel bir trofe Akya avı yaparken, akşam turunda beklenmedik bir Balon Balığı avı yaptık. İki tane Balon Balığı aynı anda oltaya atlayınca “yine Akya avı yaptık” diye sevinirken Balon Balıklarıyla karşılaştık. Gerçi Akya avı da yapsak geri salacaktık. Balon Balığı avı yapınca da geri saldık. İki Balon Balığının oltaya takılması bize büyük balık avının o doyumsuz heyecanını yaşattı.
Balon Balığının Yeme Refleksi Videosu: https://youtu.be/FpXuPUN3tK0