DIPTE KALINTI PARAKETE MISINASINA TAKILAN AKYA AVI MUCADELESI

Dipte Kalıntı Parakete Misinasına Takılan Akya Avı Mücadelesi :

Büyük balık avı için yemli dip sırtısını 40 – 80 m aralığındaki derinliklerde çekeriz. Bu derinliklerde profesyonel balıkçılar parakete döşeyerek av yaparlar. Parakete’yi bu derinliklerden kaldırmak bazen çok zor olabilir. Parakete bir taşa takılmış olabilir. Parakete kancasına geçen balık taş altı yapmış olabilir. Bu gibi sebeplerle takılan paraketeler koparılmak zorunda kalır. İşte bu balık avında dipte kalan parakete misinası başımıza dert oldu.

DIPTE KALINTI PARAKETE MISINASINA TAKILAN AKYA AVI MUCADELESI

Sulu Adanın açığında, Palamut’u yem yaptığımız yemli dip sırtısını ağır yolla çekiyorduk. Kaloma hızla boşalmaya başlayınca sevinçle dümeni açık denize kırdık. Amaç, büyük balığı dipteki kayalık zeminden uzaklaştırıp, 100 – 120 m suyunda kumluk zemine doğru çıkarmaktı. Böylece problem çıkmadan keyifle mücadele etme şansımız olacaktı. Kıyıdan bayağı uzaklaştık. Başlarda balık oldukça sıkı mücadele etti. Kalomayı metrelerce boşalttı.

DIPTE KALINTI PARAKETE MISINASINA TAKILAN AKYA AVI MUCADELESI

Sulu adanın açığında 80 – 90 m suyuna yaklaştığımızda oltanın giderek ağırlaştığını fark ettik. İlk mücadele gücüne göre 10 – 15 Kg olduğunu düşündüğümüz balığın, bu kadar sıkı basmasını pek beklemiyorduk. Acaba balık düşündüğümüzden daha mı büyüktü? Ama şimdiye kadar daha büyük balık davranışı göstermemişti.

Oltayı kontrol etmek için arkadaşlardan istedim. İpi elime alıp kontrol ettiğimde bir tuhaflık olduğunu fark ettim. Sonra oltayı biraz sardım. Sardıkça takım ağırlaşıyordu. Ama takım zorda olsa gelmeye de devam ediyordu. Bu durum, ancak dipte hareket kabiliyeti olan bir şeye takılmakla mümkündü. Bu şey genellikle parakete, ağ parçası, çöp, ot ve bunun gibi şeyler olur. Ama çektikçe ağırlaştığına göre bu ya parakete, ya da ağ parçası olmalıydı. Çünkü esneyebildiği oranda çekmemize izin veriyordu.

DIPTE KALINTI PARAKETE MISINASINA TAKILAN AKYA AVI MUCADELESI

Olta Paraketeye Takılınca Kurtarmak Zordur

Daha öncede defalarca parakete ve ağa takılan oltaları balıkla veya balıksız çekmiştik. Bu yüzden başımıza geleceği üç aşağı, beş yukarı tahmin edebiliyordum. İnşallah parakete köstekleri yeteri sayıda kopardı da, daha çok yukarı alma şansımız olurdu. Daha önce bir Akya avında balığı 16 m kalana kadar yükseltmiştik. Balık orada kalınca dalıp paraketeyi keserek alma şansımız olmuştu. Fakat bu sefer akıntının çok güçlü olması sebebiyle dalma şansım zayıftı.

DIPTE KALINTI PARAKETE MISINASINA TAKILAN AKYA AVI MUCADELESI

Bu düşüncelerle oltayı çekerken, balık aşağıda gözükmeye başladı. Ama ne yalan söyleyim benimde canım çıkmıştı. Biraz daha uğraşınca takıma kadar çektik. Takımdan sonrası elle çekileceği için eldiven giydim. Bu aşamaya gelip takımı koparma riski de vardı. Artık iyice zor çekiliyordu. 6 – 8 m mesafe kalmıştı. Ama daha fazla çekmek mümkün değildi. Biraz daha zorlasam takım kopacaktı. Dalıp balığı almaya karar verdim.

Takımı sabitleyip arkadaşların tutabileceği ve zapt edebileceği hale getirmek bile çok zordu. Artık iş inada binmişti. Bu aşamada akıntı bile beni yıldıracak değildi. Paletleri giydim, maskeyi taktım. Bir yandan durumu analiz edip çıkabilecek problemleri düşünürken, bir yandan da nefesimi düzeltip dalabilecek hale gelmeye çalışıyordum.

Dalmaya Hazırlanırken Bir Sürpriz Beni Bekliyordu

Çantadan çakıyı aldım. Dalmak için ilk hamle yaptığımda, gözüm biraz ilerideki kocaman balığa takıldı. Dönüp dalacağım yere baktım. Balık aşağıda oltada değildi. “Nasıl yani” dedim. Balık o kadar uğraştan sonra oltadan kurtulmuş ve yüzeye çıkmıştı. Demek ki, balık benden daha fazla yorulmuştu. Adeta bizi olduğumuz yere çapalanmış gibi sabitleyen paraketeden kurtulmak için hemen kalomayı gevşetip balığın yanına gittik. Balığı tekneye almak zor olmadı. Balık o kadar yorulmuştu ki, kuyruk sallayacak hali bile kalmamıştı.

Balığı tekneye alınca, arkadaşların hayretler içinde seyrettiği büyük balık mücadelesi sevince dönüşmüştü. Zaman zaman umutların kesildiği mücadele, sonunda başarıya ulaşmıştı. Onlar sevinirken ben yeniden oltayı çekmenin hesaplarını yapmaya başlamıştım. Yaklaşık on dakikalık mücadeleden sonra, tam dalıp balığı almayı düşündüğümüz 6 – 8 m altımıza kadar çektiğimizde, olta yine gelmez oldu. İp misinayı, rulo yaptığım havluya üst üste gelmeyecek şekilde sardım. Tekneye yol verdim. Ya bizim takım kopacaktı, ya da parakete misinası. Asılınca bizim takım koptu. Balık üzerindeyken bunu denemeyecek tecrübeye ve dalma yeteneğine sahip olduğuma şükrettim.

Dipte Kalıntı Parakete Misinasına Takılan Akya Avı Mücadelesi

Dalarak böyle bir problemi çözmek zorunda kalacak arkadaşlara çok, ama çok dikkatli olmalarını öneririm. Tereddüdü olan bunu denemesin. Çapariz riski var. Akıntının yorucu etkisiyle çıkabilecek pek çok problem var. Büyük balığın sizi sürükleme ve su altına çekme riski var. Kancalara takılma riski var.

Kaçan Balık Büyük Olurhttps://dai.ly/x266iu9

Dipte Kalıntı Parakete Misinasına Takılan Akya Avı Mücadelesi

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.