Büyük Balıklarla Mücadele Teknikleri Nelerdir :
Büyük Balık Avında Neden Çıkrık Makine Kullanılmalıdır
Çok büyük balığın takılma olasılığı çıkrık makine kullanımını zorunlu kılar. Çünkü büyük balığın mücadele gücü o kadar fazladır ki, normal makinedeki ip yetmez. Bu durumda kalomayı sıkıp balık durdurmaya kalkılır. Bu büyük bir hatadır. Bu durumda en iyi ihtimalle makine dişlileri zarar görür. Belki de balık oltayı elimizden alır. Her durumda balığın kaloma boşaltmasını durduramazsak ip misina biter ve bir patlama sesiyle ip kopar. Bu yüzden büyük balıkla mücadele edebilecek kadar ip misinaya ihtiyaç vardır. Örneğin; 50 – 100 Kg bir balıkla mücadele ederken 500 m üzeri bir ip misina makinede sarılı olması gerekir. Bu kadar çok ip alabilecek kapasite çıkrık makinelerde vardır.
Ayrıca yem balığı avlamaya çalıştığımız takıma büyük balık atlarsa, kaloma boşalırken tek ihtiyacımız çok fazla ip misinadır. Mücadele için ip misinamız yetmezse takım sonunda dayanmayıp kopacaktır.
Çıkrık Makineli Oltanın Kullanımının Öğrenilmesi
Daha önce normal makineli olta kullanan için çıkrık makineyi kullanmak kolaydır. Bir kaç teknik farlılığı öğrenmek ve bir kaç uygulama denemesiyle kullanmaya başlayabilir. Hatta çıkrık makine kullanımı diğer makineye göre daha kolaydır. Üstelik çıkrık makineyi daha üstün teknik özelliklerle daha ucuza alma imkanı da vardır. Bu teknik özellikler nelerdir. Makinenin ağırlığı, bilye sayısı, tork gücü, kaloma ayar kolaylığı, daha fazla ip misina sarma kapasitesi ve daha güçlü sarma koludur.
Kaloma Kullanım Bilgisi
Kaloma, balık asıldığında balığın yırtılmasını, takımın, ip misinanın kopmasını ve makinenin dişlilerinin zara görmesini engelleyecek şekilde boşalmasıdır. Kalomada en önemli husu takımın en zayıf olduğunu düşündüğümüz seviyenin altına ayarlanmasıdır. Bu problem aşıldıktan sonra kaloma ayarında dikkat edeceğimiz balığa göre ayar yapmaktır. Bazen tekne hızıyla balığın oltaya atladığı andaki darbe gücünü de hesaba katmak gerekir.
Tekne hızlı giderken kaloma, takımın boşalmayacağı seviyeye ayarlanır. Balık takıldıktan tekne yavaşlatılır. Yavaş hızda giderken duruma göre sıkılır veya gevşetilebilir. Bu durumda ayarı doğru yapabilmek için o makineyi daha önceden defalarca kullanma tecrübesine sahip olmamız gerekir. Yoksa makinenin üzerinde bir güç varken doğru ayarı bulmak çok zordur. Bu işlem büyük tecrübe ister.
Kaloma bilgisini önemli kılan, kaloma bilgisi olmadan büyük balık avı yapmanın imkansız olmasıdır. 20 Kg üstü bir balık kesinlikle insandan daha güçlüdür. Tecrübeli avcılar bir 10 – 20 Kg bir balıkla uğraşırken çok zorlanırlar. Hatta bu avı yaparken pek çok tehlikeyi bertaraf etmeleri gerekebilir.
Bu yüzden çıkrık makine kullanımı kullanıcıyı misina ve ip misinadan uzak tutmak için bir zorunluluktur. Balıkla mücadele en büyük sıkıntıyı kullanıcının misina ve ip misina ile çapariz olmasıdır. Eğer misina veya ip misina elimize veya ayağımıza takılırsa çok büyük sıkıntı olur. Böyle durumlarda büyük balık sizi beklemez. Büyük balık karşısında böyle bir durumun tek çözümü; çapariz olan her neyse onu biran evvel kesmektir. Yoksa o bizi keser. Kesemezse suya alır… Sizce hangisi kötüdür? Bu yüzden büyük balık avında herkesin kullanımına yakın bir yerde çok keskin bir bıçak kullanıma hazır vaziyette durmalıdır. Pıcağın yeri her kes tarafından bilinmeli ve nasıl kullanılacağı gösterilmelidir.
Balığın Büyüklüğünü Dikkate Alarak Mücadele Tekniği
Balığın büyüklüğünü oltaya takıldığı ilk anlarda anlaya bilmek çok önemlidir. Böylece mücadele stratejimizi buna göre düzenleme şansımız olur. Kaloma ayarımızı ona göre ayarlarız. Ama balık büyüklüğü ne olursa olsun, balık oltaya takıldığında hemen olta çektiğimiz dibi taşlık olan bölgeden derin suya doğru çıkmak gerekir. Bunu yaparken tekne en düşük hızında olmalıdır. Hatta derin suya doğru 10 – 15 dakika kadar gidilmesi büyük balıkların yorulmasında çok etkin bir yöntemdir. Bu şekilde balık çok çabuk yorulduğu gibi, bu işlem süresince yavaş bir şekilde oltayı sarmamıza da çok fazla tepki göstermez. Ama zorlamaya kalktığımızda hemen aşırı tepki gösterir.
Yeterince açık suya çıktığımızı düşündüğümüz yerde durup, motoru durdurup mücadeleye keyifle devam ederiz.
Büyük Balığı Tekneye Alma Tekniği
Büyük balık teknenin altında gözüktüğünde hiç acele etmemek ve çok fazla ses çıkarmamak gerekir. Bu şekilde teknenin yanına yaklaştırılan balık yanağından tutularak, kuyruğundan tutularak, tekne yüksekse kakıçla, ufaksa kepçeyle tekneye alınabilir. Bu işi teknedeki en tecrübeli kişinin yapması daha doğrudur.
Balığı Tekneye Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir
Tekne tehlike oluşturmayacak bir yerde olmalıdır. Motor kapalı olmalıdır. Balık tekneye en uygun açıdan yaklaştırılmalıdır. Balığın kafası son ana kadar suyun dışına çıkarılmamalıdır. Bütün bunlar tamamsa balığı alma işlemine geçebiliriz.
Balığı alırken kancaların nereden geçtiğine bakmak gerekir. Mücadele esnasında kancanın takıldığı yer yırtılmış ve kopmak üzere olabilir. Kanca son haddine kadar açılmış olabilir. Balığın oltaya takıldığı ilk anlarda balık takımı taşlara sürtmüşse takım misinası zarar görmüş olabilir. Bu durumda balığı tekneye alırken üzerine gelecek baskıyı taşıyamayabilir. Böyle kritik durumlarda balığın kafası kesinlikle suyun dışına çıkarılmamalıdır. Balığın kafası suyun dışına çıkarıldığında balık mutlaka kafa vuracaktır. Bu anda kendini rahatça oltadan kurtarır.
Takımda ve kancanın takıldığı yerde sorun yoksa, bu sefer kancaların pozisyonlarına bakmak ve ona göre almak gerekir. Dikkatsizce alınırken kancalar elimize geçebilir. Bu durum çok tehlikeli sonuçlara sebep olabilir. Kancalar hesaba katılmadan balık tekneye alınmaz. Gerekirse yardımcı aletler kullanılabilir. Kakıç, balık tutuma aparatı gibi.
Balık avının her aşamasında sakin olmak, sakin kalmak ve her adımı düşünerek atmak sizi sorunlardan uzak tutar. Herkese keyifli, mutlu avlar dilerim. Rastgele.
Büyük Balıklarla Mücadele Teknikleri Nelerdir
Büyük Balıklarla Mücadele Teknikleri Nelerdir
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/C5Dv3USecA4