Büyük Balığın Mücadelesi Avcıları Hayrete Düşürdü :
İlk defa büyük balık avına katılanlar büyük balığın mücadele gücünü bilmezler. Hatta bu gücün ne kadar büyük olabileceğini akıllarında canlandıramazlar. Ancak tecrübe ettiklerinde yaşayarak öğrenebilirler. Büyük balık avını tecrübe etmek için bu tura katılmaları gerekir.
Büyük Balık Avı Herkesin Hayalini Süsler
Her amatör balıkçı bir gün büyük balık avı yapmak ister. Büyük balığın mücadele gücüyle tanışmak ister. Büyük balığın kendisinde yaratacağı etkileri merak eder. Büyük balık avının coşkusunu arkadaşlarıyla paylaşmak ister. Hatta onlara birazda hava atmak ister.
Büyük Balıkta Çıkrık Makine Kullanımının Önemi
Büyük balıkla mücadele edebilmek için bol miktarda ip misinaya ihtiyaç vardır. Büyük balık basıp kalomayı boşalttığında ip misina hızla boşalmaya başlar. Ne kadar çok ip varsa mücadele o kadar rahat bir şekilde devam eder. Yoksa ipin bittiği yerde balık ipi koparır. O anda balığı kaçırırız. Balık giderken ip misinayı ve takımı da beraberinde götürür. Bu durum da balığı kaçırdığımıza mı, takımları kaybettiğimize mi, balığın bu vaziyette öleceğine mi üzüleceğimizi bilemeyiz.
Emniyet Açısından Çıkrık Makine Kullanımının Önemi
Katılımcıların emniyetini ön planda tutmak için çıkrık makineli oltalarla av yapılmalıdır. Zaman içinde iplerde mutlaka azda olsa dönmeler olur. Bu durumun yaratacağı çaparizlerden kurtulmak için çıkrık makineli olta kullanımı şarttır. Oltalar bizi iplerden uzak tutar. İplere her ne şart olursa olsun dokunulmamalıdır. Hatta hızla boşalan ipe temas dahi edilmemelidir. Temas halinde, ip deriyi yakar. İpin ele, kola çapariz olması durumunda hemen kesilmesi gerekir.
Büyük Balıkla Mücadelenin Gücü
Büyük balık oltaya vurduğunda kamış hızla eğilir. Hemen ardından kaloma şiddetle boşalmaya başlar. Sanki hiç durdurulamayacakmış gibi akar. Bu anda avcı şoka girer. Ne yapacağını bilemez vaziyette olayı izler. Sonra kendine gelip kalomayı sıkıp balığı durdurmak ister. Ama bu doğru bir çözüm değildir. Eğer oltanızda mücadele için yeterince ip misinanız varsa telaş etmeye gerek yoktur. Bu yüzden en doğrusu çıkrık makineli olta kullanımıdır.
Büyük balık kalomayı boşaltırken en doğru çözüm kalomaya dokunmamaktır. Önceden uygun ayarlanmış kaloma ile avın sonuna kadar mücadele etmektir. Belli bir ustalığa ulaşana kadar doğru seçim bu olmalıdır. Daha sonrasında aktif kaloma kullanmak daha verimli olabilir. Aktif kaloma kullanımının değişik yolları vardır.
Kalomayı doğru kullanarak balığı yorduğumuz gibi, avcının yorulmasını da engeller. Kaloma sıkıyken daha çabuk yoruluruz.
Büyük Balığı Tek Başına Çekmek Mümkün Değildir
Büyük balığın gücü karşısında ava katılanların ortaklaşa hareket etmesi gerekir. Her kes birbirine yardım etmelidir. Yorulan oltayı diğerine verir. Böylece hem dinlenme fırsatı bulurlar. Hem de avın keyfini beraberce çıkarırlar. Böylece avın sonrasında ortak duygularını paylaşma şansları olur.
Balık Büyüklüğü Karşısında Gözlerine İnanamazlar
Balık teknenin altında dönmeye başladığında teknede heyecan yeniden doruk yapar. Balık teknenin yanına geldiğinde gözlerine inanamazlar. Balığı tekneye aldığımızda bu hayret daha da büyür. Bu kadar büyük balık avladıklarına inanamazlar. O anda duygular o kadar yoğun yaşanır ki anlatmak mümkün değildir. Bu anı yaşamak gerekir.
Büyük Balığın Mücadelesi Avcıları Hayrete Düşürdü
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA
Büyük balıklar nasıl bu kadar güçlü basabiliyorlar? Kaloma hiç durmayacakmış gibi akıp gidiyor. Balık böyle bastığında aklımıza gelen ilk tepki kalomayı sıkıp balığı durdurmak olur. Bu aşamada kalomayı sıkmak ne kadar doğru olur?
Büyük balıkların güçleri oltanın çekebilme gücünden daha fazla olduğu için kalomayı boşaltırlar. Bu yüzden büyük balık avını yapabilmek için oltanın tüm gücünü değil daha az bir gücünü kullanarak mücadele etmek gerekir. Oltanın gücü, takımın gücünden daha fazla olmamalıdır. Bir başka deyişle, oltanın gücü takımın en zayıf olduğu noktanın üzerinde olmamalıdır. Olursa takım zayıf olduğu yerden kopar.
Büyük balığın mücadelesinin ilk anlarında en fazla zarar görecek kısım takımım ilk 12 cm dir. Takımın bu bölümü en sağlam materyalle yapılmalıdır. Biz takımların bu kısmında toplam çekeri 272 Kg olan örgü ipler kullanırız. 15 – 20 Kg bir Akya kaloma çok sıkıysa veye takım dipte taşa takılırsa rahatça koparabilir. Bu kısmın kopmasının önlemenin bir yolu da kalomayı biraz daha açık yapmaktır. Kaloma sıkılığı arttıkça risk artar. Kaloma sıkıyken balık kancanın takıldığı yeri yırtarak oltadan kurtulmayı da başarabilir. Bu yüzden kaloma bu ihtimaller göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır.