Yalnız Çıktığım Balık Avında Balık Bolluğu Yaşadım :
Balık Avına Niçin Yalnız Çıkmayı Tercih Ederim
Yoğun balık avı turlarından dolayı bir sezonda ancak 5 – 10 gün bu fırsatı yakalayabilirim. Hazır bu fırsatı yakalamışken yeni yöntemleri denerim. Balık avı turu esnasında aklıma pek çok yeni fikir gelir. Bu fikirler zamanla şekillenir ve bir yöntem halini alır. Boş olan günlerde bu fikirleri test ederim. Her denemede fikirler biraz daha gelişir. Bazen birkaç yöntemi bir arada kombine etmek gerekir. Bazen de tamamen farklı bir şeyler denemek gerekir.
Bunlardan verimli olanları yeni yöntem olarak turlarda kullanmaya başlarız. Bazıları daha da geliştirmek üzere deneme portföyümde kalır. Bazılarının nasıl çalıştığını anlak zaman alır. Bunları daha iyi anlamak için deneme listesinde tutmaya devam ederim.
Bugün Balık Avında Derin Suda Dipten Canlı Yem Çekmeyi Denedim
Bu uygulaması oldukça zor bir tecrübedir. Mutlaka tecrübeli avcılar tarafından denenmesi gerekir. Bu yöntemde malzeme hassasiyeti ve algılama çok önemlidir. Bu hassasiyet olmadan zamanında tepki verip avı başarıyla sonuçlandırmak mümkün olmaz. En ufak gecikme olumsuz sonuçlanır.
İlk Büyük Balık Oltayı Taşlara Takıp Kopardı
“Derin suda dibe çok yakın av yapıldığında en ufak gecikme olumsuz sonuçlanır” demiştik. Bu avda da öyle oldu. Balık oltaya vurduğunda hızla kaloma boşaltmaya başladı. Hemen gevşek olan kalomayı mücadele ayarına getirdim. Tasmalamayı yaptım. Oltaya hakim olup dönüş açısını hesapladım. Ama dönmek için çok dar bir alan vardı. Sağ tarafım ana karaydı. Önümde adanın sığ olan boğazı vardı. Solumda Pırasalı Ada vardı. Sola keskin bir dönüş yapmam gerekiyordu. Oltada kısa bir boşluk olacaktı. Her şeyi göze alıp açık denize doğru hızla dönmeye başladım. Kaloma sıkı olmasına rağmen balık hızla kalomayı boşaltmaya devam ediyordu. Tam rahatladım derken olta boşa çıktı. Ne olduğunu anlamadan balık kendisini kurtarmıştı.
Oltayı çektiğimde kopan yerin 2 – 3 metresinin büyük bir taşa çok hızlı bir şekilde sürtünerek lime lime olduğunu gördüm. Balık kısa boşluk anında iyice dip yapıp bir taşın etrafını dolaşmıştı. Taşa sürten takım balığın çekiştirmesiyle darmadağın olmuştu. Ben balığı taşlıktan uzaklaştırma manevrası yaparken, balık da taşları kullanarak kurtulma manevrası yapmıştı. 0,90 mm iyi kalite misina darmadağın olmuş. Bütün takımı çöpe atıp yeniden takım yaptım.
Adrasan’da Balık Bolluğu Yaşanıyor
Hemen canlı yem avlamak için olta çekmeye başladım. Beş dakika çekmeden yemlik balık oltadaydı. Canlı yemi hazırlayıp mavi derinliklere saldım. Büyük balığı kaçırdığım yere doğru yöneldim. İçimden bir ses orada ikinci balığın beni beklediğini söylüyordu. Hiç tereddüt etmeden ilerledim. Bu sefer pozisyonumu biraz daha açık denize dönecek şekilde ayarladım. Aklımdan tepki süremi kısaltacak ayarlamalar yaptım. Tam ilk balığın oltaya takıldığı yerde kaloma boşalmaya başladı. Hemen tekneyi açık denize aldım. Bu sefer oltada hiç boşluk olmadı. Hatta balığın dalmasına bile izin vermedim.
Tekneyi, Pırasalı Adanın hizasını bayağı geçtikten sonra durdurdum. Artık akıntı beni açık denize doğru sürüklüyordu. Bu durum benim tekneyle yapacağım duruma eşitti. Bu rahatlıkla balıkla mücadeleye başladım. İlk balığa göre biraz küçük bir balıktı. Ama yeterliydi. Yaşadığım güzel gün için Allah’a şükredip evin yolunu tuttum.
Bugün hem başarılı bir yöntem denemiş, hem de güzel bir av yapmıştım. İki güzellik bir aradaydı. Kaçan balık sayesinde dip yapısı hakkında yeni detaylar öğrenmiştim. Hem bu sayede lider misinayı daha güçlü bir misinayla değiştirme fırsatım da olmuştu.
Yalnız Çıktığım Balık Avında Balık Bolluğu Yaşadım
Akya Avı Videosu: https://youtu.be/Gc07P6QfzDk
Menderes ağabey, balık avı turunun olmadığı zamanlarda balığa yalnız çıkmanın özel bir sebebi var mı? Balık avına yalnız çıkınca daha mı başarılı oluyorsun?
Balık avı turu yaparken aklıma bir sürü yeni fikirler geliyor. Balık avına yalnız çıktığım zamanlarda bu yeni av yöntemlerini deneme şansım oluyor. Yanımda birisi varken bu denemeleri yapmak ve sonuçları denemek pek mümkün olmuyor. Ya da verimli olmuyor. Çünkü insanlar anlamak adına pek çok soru soruyor. Onlara cevap vermeye çalışırken işin özünü kaçırabiliyorum. Bu denemelerde yöntem başarısız olsa bile pek çok öğrenme şansı elde ediyorum. Bazen bir deneme ilk başlangıcından çok farklı noktalara savrulabiliyor. Bu yolu takip edebilmek için yalnız olmanın daha doğru olduğuna inanıyorum. Ancak bir yöntem verimli olduğunda onu turda uygulamaya başlıyoruz. Bazen bu denemeler yıllarca devam edebiliyor. Çünkü işin özünü kavramak ve düzgün uygulama yöntemlerini saptamak zaman alabiliyor.
Yalnız balık avı çıkınca daha çok balık avına odaklanabiliyorum. Malum balık avında başarının sırrı odaklanmaktan geçiyor. O an yanımda dikkatimi dağıtacak hiç bir şey olmuyor. Ayrıca o kadar yoğun iş temposu içinde bazı günler denizde yalnız olmaktan büyük keyif alıyorum. Böyle zamanlarda kendimi aşırı imtiyazlı hissediyorum. Bu durum beni çok mutlu ediyor. Ama en çok mutlu olduğum zamanlar sevdiklerimle bir arada olduğun anlar. Yaptığım işi ve yaşadığım yeri çok seviyorum. Bunun için Allah’a şükretmediğim günüm yok. İnsanın dilediği yaşamı sürebilmesi çok büyük bir ayrıcalık. Mutluluğun yolu bu.
BÜYÜK BALIK AVI BALIKÇILIKTA SON NOKTA
İnternet sitesinde gördüğüm ve incelediğimde hayalimdeki büyük balık avına kavuşacağımızı umut etmiştim. Menderes kaptanında tecrübesi ve kısmetimiz birleşince sonuca ulaştık.
Daha önce bir çok kez küçük balık avlarına çıkmıştım. Fakat kesinlikle böyle bir duygu yaşamamıştım. Balığın ilk basma anı ve onu teknenin içine almak gerçekten büyük bir zevk.
Şu anda bütün tanıdıklarımıza ve ilgisi olan herkese Adrasan Koyunun güzelliğini görmeye davet ediyoruz. Bu arada büyük balık zevkini yaşamalarını özellikle tavsiye ederim.
Balık avına yalnız çıkmanızın belli bir sebebi var mı? Birisiyle beraber çıkmak daha doğru olmaz mı?
Balık avı turu yaptığım için Nisan – Kasım ayları asında sabah ve akşam turu olmak üzere toplamda 200 üzerinde tura çıkmaktayım. Bu turlardan arta kalan zamanda 5 – 10 defa yalnız balık avına çıkma şansım olur. Bu turlarda da yalnız olup, denemek istediğim pek çok av yöntemini deneme şansını elde ederim. Bu denemeleri yapabilmek için yalnız olmayı tercih ederim. Bu birazda benim kişiliğimden kaynaklanan bir durumdur. Sorunlu bir işle uğraşacaksam ve işin ucunda tehlike varsa yalnız olmayı tercih ederim. Birde başkasının sorumluluğuyla uğraştığımda o işe yeterince odaklanamam. Denenmemişi denerken riskli durumlar oluşabilir. Ben yalnız bu durumları üstesinden daha kolay gelirim. Bir de bu işlerle uğraşırken birilerine izahat vermekle uğraşmak istemem.
Bazı denemeler çok fazla uğraşmayı gerektirir. Ben çok sabırlı bir o kadarda öğrenmeyi seven bir insanım. Sonucu görmek için defalarca denemeler yapmaktan sıkılmam. Başarısız olmak beni üzmez. Başarısızlık beni daha da azimli yapar. Bir sonucu almak için çok uzun yıllar denemeler yapabilirim. Bütün bu demeler esnasında birilerinin dikkatimi dağıtmasını istemem. Yanımda birisi varken sadece olgunlaştırmış olduğum yöntemleri denerim. Ancak çok iyi tanıdığım ve tepkilerini bildiğim insanlarla zaman zaman yeni şeyler denediğim olur. Tabii bu demeyi o da istiyorsa. Yoksa yeni olanı kendim deneyip olgunlaştırmak isterim. Sonra tur programına ilave ederim.
Yalnız çıkınca av verimliliği daha mı iyi oluyor? Bunun belli bir sebebi var mı?
Bir sezon içinde balık avına yalnız çıkma şansın çok fazla olmuyor. Bütün sezon boyunca balık avı turları çok yoğun geçiyor. Bu yüzden balık avı turuna yalnız çıkmak benim için bir dinlence ve yeni şeyleri deneme fırsatı oluyor. Denizde olmak benim tutkum. Bu tutkumu gerçekleştirirken çok büyük keyif alırım. Keyifle yapılan işin başarısız olma ihtimali pek yoktur. Benim balık avında yalnız çıktığım turlarda daha fazla av yapabilmemin temel sırrı budur. Yoksa ustalık ancak balık oltaya takıldıktan sonra işime yarar. Yoksa ustalık balığı oltaya takmak için bir işe yaramaz. Balık avı kısmet işidir. Kısmetiniz varsa rast gelir. Yoksa dolaşır durursunuz. Birde bunun şöyle bir izah tarzı vardır. Allah bir işi birisine layık gördüyse o işi ona kolaylaştırır. Yetenek gibi… Yeteneği ustalıkla harmanladığınız zaman ortaya profesyonellik çıkar. Ama bu durum bile kısmet kavramını değiştiremez. Kısmeti olmayan ne kadar usta olursa olsun, ne yaparsa yapsın av yapamaz. Kısmeti olan ise, balık avına ilk defa çıkıyor olsa bile ustasından daha iyi balık yakalar. Ama o balığı çekerken ustanın bilgisine ihtiyaç duyar. Özellikle yakalanan balık büyük balıksa… Büyük balık asla acemiliği affetmez.