Her Oltaya Yakalanan Büyük Balık Tekneye Alınabilir Mi :
Büyük balık avı yapabilmek için gerekli hazırlıkların yapılmış olması gerekir.
Gereken Hazırlıklar Nelerdir
- Büyük balık avı için gerekli teorik ve pratik bilginin uygulamalı bir şekilde edinilmesi,
- Büyük balık avı yapılma olasılığı olan bölgeye intikal,
- Teknenin büyük balık avına uygun hale getirilmesi,
- Büyük balık avına uygun kamış, makine, örgü ip misina, olta takımları, suni veya canlı yemler,
- Günün şartlarına uygun av yönteminin belirlenip, uygulanmasıdır.
Balık Avı Kısmet İşidir
“Allah bir işi bir kimseye kısmet ederse, o işin yapılmasını ona kolaylaştırır”. Bu bağlamda, işi kolaylaştırılan o işi yapabilir. Yoksa ne kadar uğraşırsak uğraşalım sonuç alamayız. Bu durumda da kısmetimiz yokmuş deriz. Önemli olan bir işi yaparken amaca ulaşmak için, içimizden gelen enerjiyi en istekli bir şekilde uygulamaktır. Odaklanmak, istemek ve inanmak bir işi başarmanın olmazsa olmazlarıdır. Balık avında da bu böyledir. Bir de ne olursa olsun, oltaları toplayıp karaya çıkıncaya kadar avdan vazgeçmemek gerekir. Kısmetin ne zaman bizi bulacağını, sadece Allah bilir. Biz son ana kadar görevimizi yapmak için uğraşmakla sorumluyuz.
Oltaya Büyük Balık Takılınca Ne Yapacağız
Kısmetimizi ararken birden kamış kırılırcasına eğilir. Kaloma şiddetle boşalmaya başlar. Büyük balık oltadadır. Tekne kontrollü bir şekilde açık denize doğru çevrilir. Hız en düşük seviyesine getirilir. Tekne düşük hızla açık denize doğru yol alırken mücadeleye başlanır.
Balık kalomayı boşaltıp alttaki taşlara girmesin veya oltayı taşlara takmasın diye tekne açık denize alınmalıdır. Balık kalomayı boşaltırken, teknenin hareket etmesi mantığa ters gelse de balığı sakinleştirip, zorda olsa daha rahat nefeslenmesine imkan sağlar. Bu şekilde oltayı çekerken balık zeminden yükselir. Oltaya karşı daha az mukavemet gösterir. Arada bir hızla asılsa da, genel olarak oltanın üzerine doğru yüzer. Bazen yavaş sardığınızda olta boşalır gibi olur. Ama unutmamak gerekir ki, olta asla boşlanmamalıdır. Balık avında en büyük hata; oltayı bir an bile olsa boşlamaktır.
Ayrıca balık, durarak yapılan mücadeleye kıyasla, bu şekilde daha çabuk yorulur. Avlanan balık 20 Kg üstü olmaya başladıkça, bu zorunlu olarak uygulanması gerek bir yöntem olur. Yoksa balıkla durarak mücadele etmek, neredeyse mümkün değildir.
Balık Avı Ne Kadar Kısmetse, Tekneye Almakta O kadar Kısmettir
Oltaya takılan balıkla mücadele ederken esnek olmakta fayda vardır. Balıkla nasıl mücadele etmemiz gerektiğini belirleyen temel etken; balığın mücadele isteği ve gücüdür. Mücadele esnasında gücün karşısında durmamak ve mücadeleye aynı şekilde güçle karşılık vermemek gerekir. Çünkü karşımızda ne kadar kg basan bir balık olduğunu bilmek ve nasıl bir yol izleyeceğimizi belirlemek tecrübe ve öngörü ister.
Uygulanan yolun netice vermesi sadece bizim doğru uygulama yapmamıza da bağlı değildir. Beklenmedik gelişmeler her zaman olabilir.
Her Oltaya Yakalanan Büyük Balık Tekneye Alınabilir Mi
Beklenmedik Gelişmeler Nelerdir
- Takın ve/veya balık, dipte kopup kalmış parakete misinasına veya ağa takılabilir. Özellikle iki yükselti arasına takılmış parakete misinası ve ağ kalıntısı çok tehlikelidir. Oltayı kurtarmak çok zordur.
- Kanca balığın yumuşak bir yerine geçmiş ve mücadele boyunca da yırtılmış olabilir.
- Takımda kullanılan fırdöndü, misina, kanca, fırdöndülü klips eskimiş veya metal yorgunluğuna uğramış olabilir. Özellikle metal yorgunluğu olan fırdöndü ve klipsler mücadele esnasında kırılabilir.
- Kaloma açılmak isteniyorken kapatılırsa ve tam da bu anda balık basarsa; kamış kırılabilir, çıkrık makine bozulabilir, misina kopabilir, kanca açılabilir, kancanın takıldığı yer yırtılabilir… Hatta kamış elimizden kurtulup denize gidebilir.
- Çok nadir de olsa, mücadelenin sonuna doğru takımı tam ortadan Balon Balığı kesebilir.
- Takımın üzerinden tekne geçebilir.
- Yanınızdan süratle geçen bir teknenin sesinden ürküp balık son hızla dalışa geçebilir. Bu anda kalomanın boşalma hızı balığın hızından çok yavaş kalırsa, misina kopar. O anda kalomaya yol vermek için gevşetmek ve kamışın ucunu suya sokmak gerekir. Böyle zamanlarda sakın örgü ip misinayı elle tutmaya kalkmayın. Parmaklarınızdan, elinizden olursunuz. Bırakın kaloma boşalsın gitsin.
- Yanınızdan geçen teknedeki oltayla sizin olta birbirine karışabilir. Balığı tekneyle açığa doğru alırken, sakin bir yere doğru gitmekte fayda vardır. Yoksa yağmurdan kaçarken, doluya da yakalanabilirsiniz.
Daha bunun gibi pek çok beklenmedik problem sayılabilir. Unutmayın hiçbir av birbirine benzemez. Her av ayrı bir maceradır. Ta ki, balığı tekneye alana kadar.
Her Oltaya Yakalanan Büyük Balık Tekneye Alınabilir Mi
Balığı Tekneye Almak
Büyük balığı teknenin altına getirdiğinizde olabildiğince yorgun olsun. Dinç balığın yapabileceklerini tahmin etmek çok zordur. Böyle anlarda teknede tecrübeli birisinin olması çok büyük şanstır.
Yorarak teknenin yanına getirilen balığı tekneye almak kolaydır. O anda yapacağınız her hata çok önemli değildir. Sakin olup balığı kolayca tekneye alabilirsiniz. Ama balık dinçse, hiç hata yapma şansınız yoktur. En ufak hatada balık basıp gider. Tek teselliniz balığı görmüş olmak olur. Bir de yaşadığınız mücadele keyfi yanınıza kar kalır. Gerçi balık avı tecrübeniz arttıkça balığın kaçması sizi daha az üzer olur. Hatta balık kaçsın diye, kancaların çentiklerini kırmaya başlarsınız.
Özellikle 30 Kg üstü balıkları almak, taşımak, temizlemek, dağıtmak zordur. Bu türden birkaç avdan sonra balığı istememeye başlarsınız. Balıkla mücadele etmek size yeterli gelmeye başlar. Balığın bu kadar bol olduğu, herkesin dilediğince balık avlayıp bıraktığı günlerin gelmesi dileğiyle… O gün ülkemiz balık zengini ve turizm cenneti olmuş demektir.
Paraketeden Kurtardığımız Akya: https://youtu.be/o9qs3zlSA5I