Akya Umuduyla Çektik Balon Balığı Çıktı :
Son yıllarda Akya avı yaparken oltalara Akya ve Balon Balığı aynı anda takılmış şekilde gelmeye başladı. Bana göre bunun sebebi:
- Balon Balıklarının Akya sürüleri tarafından baskılanması ve belli sürelerde aç kalmasıdır. Aç kalan Balon Balıkları, normal zamanda uzak durmayı tercih ettikleri Akya sürülerine, benzer boyda olmaları durumunda yaklaşarak av yapmaya çalışmasıdır.
- Bir sebep de, Balon Balıkları bir bölgede avlanırken araya Akya sürülerinin baskın yaparcasına girmesi ve Balonların yemlerine saldırması olarak düşünebiliriz.

Bu iki sebebi de su altında çıplak gözle izlemeden karar vermek ve bu doğrudur demek zor. Belki de bu iki durumda zaman zaman gerçekleşiyor.
Akya avı yaparken Balon Balıklarıyla çok karşılaştığımız için oltaya nasıl vurduklarını ve yemi nasıl yediklerini iyice öğrendik. Bu bilgi, bizim Balon Balıklarına rağmen yemli dip sırtısıyla Akya avı yapmamızı kolaylaştırdı. Balon Balıkları oltanın ucundaki yeme saldırdıklarında, hemen hızlanarak bölgeden uzaklaşıyoruz. Hızlanmak, yemi Balon Balığından uzaklaştırırken, aynı zamanda yüzeye doğru yükselmesini sağlıyor. Bu şekilde yem hızla Balon Balıklarının saldırından kurtulmuş oluyor. Bu esnada yem bir miktar zarar görse bile, Akya avı için daha cazip hale geliyor. Genellikle kuyruk kısmından parçalanan yemden kan çıkışı olduğundan Akya ve diğer avcıları daha çok tahrik ediyor.

Büyük Balığın Olduğu Yede Balonlar Barınamaz
Akya sürüsü bir bölgede dolaşırken, Balon Balıkları ya kıyıya, ya da açığa doğru hareketlenip bölgeyi terk ederler. Akya’nın bu bölgeye değişik sürüler halinde girmesi ve bunun bir baskın karakteri taşıması durumunda dibe inerek hiç kımıldamadan beklerler. Akya sürüsü, Balon Balıklarının biraz üstünde av yaparlar. Bu esnada bizim oltadaki yem dipteki Balon Balıklarına fazla yaklaşırsa, bir müdahale olma olasılığı ortaya çıkar. Eğer yemi dibe yaklaştırmadan çekersek Balon Balıkları yeme müdahale etmezler. Bu durum, bizim av yöntemlerimizi belirlemede çok önemli bir veridir.
Bu bilgiden sonra yapılması gereken genel olarak yemli dip sırtısını orta suda çekmektir. Eğer bir bölge periyodik olarak taranmasına rağmen Akya oltaya atlamıyorsa, risk alıp oltanın kısa süreler için dibe indirilip hızla yükseltilmesinde fayda vardır. Oltayı dibe indirip hızla yükseltme hareketi de çok cezp edici bir yöntemdir. Aynı şekilde kısa hızlanmalarda benzer etki yapar.

Bu yöntemleri deneyerek av yapmaya çalışırken oltaya bazen hem Akya, hem de Balon Balığı aynı anda atlayabilmektedir. Bu olay özellikle 2014 ve 2015 senelerinde daha sık yaşanmaya başladı. 2015 senesinde oltalarımıza takılan Balon balıklarının genel ağırlığı 3 – 5 Kg civarına kadar çıktı. Bu boy büyümesi Balon Balıklarının aynı boydaki Akya sürüleriyle aynı merada avlanmasını mümkün hale getirdi.

Oltayı Akya Umuduyla Çektik
Bu balık avı turumuzda da benzer durum oldu. Oltayı 40 – 50 m suyunda çekiyorduk. Önce kamış hızla eğildi ve ardından kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Hemen tekneyi açık denize çevirerek derin suya doğru ağır yolla gitmeye başladık. Bu esnada balıkla mücadele başlamıştı. Kaloma sık aralıklarla boşalıyordu. Kısa bir süre sonra, teknenin yol almasına bağlı olarak, balığın çekiştirmesinde bir duraklama oldu. Balık bizimle gelmeye razı oldu. Oltada ağırlaşmalar ve kısa çekiştirmeler olmasına rağmen hızlı basışlar olmadı. Bu esnada yeterince açık suya çıkınca motoru durdurup mücadeleyi açık suda sürdürmeye başladık.
Teknenin durmasıyla balığın basması bir oldu. Olta hızla derin suya doğru hareketlendi. Mücadele bu şekilde bir süre daha devam etti. Akya avı yaptığımızdan yüzde yüz emindik. Derken bir ara olta hafifleşti. Acaba ne olmuştu. Oltayı çekmeye devam ettik. Artık mücadele kalmamıştı. Balık teknenin yanına geldiğinde, oltada sadece Balon Balığı vardı. Muhtemelen mücadele esnasında Akya oltadan ayrılmıştı. Akya umuduyla çektik Balon Balığı çıktı.
Akya Umuduyla Çektik Balon Balığı Çıktı

Akya ve Balon Balığı Aynı Oltada Videosu: https://dai.ly/x25tnhe