BALIGINDA CAN TASIDIGINI BUYUK BALIK AVINDA ANLARIZ

Balığında Can Taşıdığını Büyük Balık Avında Anlarız :

Küçük balık avı yaparken avlanan balığı et olarak algılarız. Balığın bir can taşıdığı çok fark edemeyiz. Hatta çoğu zaman ne kadar balık avlandığının hesabı bile yapamayız. Gün sonunda veya yorulduğumuzda ne kadar av yaptığımızı fark ederiz. Yoksa avı sonlandırmak adına yeter diyecek göz doygunluğuna ulaşmamız pek mümkün olmaz. Belki kendimizi durduracak bir limit koyarsak durmayı başarabiliriz. Yoksa avın çok bol olduğu bir ortamda ne kadar av yaptığımızın hesabını yapmak çok zordur.

Her Avcı Büyük Balık Avı Hayali Kurar

Herkes balık avına ufak balık avlayarak başlar. Her balık avına giderken “bugün oltama büyük balık takılır mı?” hayali kurar. Bu belki de hiç mümkün olmaz. Ya da ilerleyen senelerde oltalarına nadiren de olsa, yarım kiloluk veya bir kiloluk balık takılır. Bu sayede ilk büyük balık heyecanlarını yaşarlar. Ama hayallerinde hep 50 – 60 cm üzeri balıkların avı vardır. Fakat bu tür avlara ne malzemeleri, ne de bilgi ve tecrübeleri yeterlidir. Ama büyük balık avının nasıl yapılacağını hep merak ederler. Ne yapacaklarını düşünürken günün birinde büyük balık avı turlarını keşfederler.

Büyük Balık Avına İlk Katılış

Büyük balık avı başladığında bu avın küçük balık avından farklı olduğunu hemen fark edilir. Av başlarken bir bilgilendirme süreci yaşanır. Bu süreç oltanın hazırlanıp denize bırakılmasıyla başlar. Sonra ellerindeki oltanın nasıl salınacağı, nasıl tutulacağı, balıkla nasıl mücadele edileceği ve balığın tekneye nasıl alınacağı anlatılır. Usta avcı oltayı ilk sefer kendi salar ve bütün anlattıklarının uygulamalı olarak gösterir. Bu bölümde en önemli detay kaloma kullanım meselesidir. Kaloma kullanım tecrübesi her balık çekildiğinde daha anlaşılır olur. Bu şekilde av başlar.

BALIGINDA CAN TASIDIGINI BUYUK BALIK AVINDA ANLARIZ

Balığın Can Taşıdığını Fark Etme

Büyük balık oltaya vurduğunda avcının ilk fark ettiği balığının hiç ummadığı kadar çok güçlü olduğudur. Mücadele başladığında ne kadar çabuk yorulduğunu fark eder. Her acemi avcının bu aşamada desteğe ihtiyacı olur. Bu destek aynı zamanda mücadelenin nasıl yapılması gerektiğini öğrenmesine yardımcı olur. Doğru yöntemle yapılan mücadele avcının yorulmasını engeller. Avcının büyük balığa karşı ilk saygısı bu aşamada başlar. Çünkü ona hayatının mücadelesini yaşatmıştır.

Büyük Balığı Tekneye Almak Tecrübesi

Balık Teknenin yanına kadar çekildiğinde tekneye alınması gerekir. Oysa balığın ağzında veya yanakların takımın kancaları vardır. En ufacık yanlış hamlede bu kancalar avcının eline geçebilir. Eğer balığı elle tekneye alacaksak bunun en tecrübeli kişinin yapması gerekir. Kaloma bilgisinde olduğu gibi, balığı tekneye almak da bir süreç işidir. Bir kerede öğrenilmesi beklenemez. Avcıyı ikinci en fazla etkileyen aşama bu süreçtir. Çünkü o kadar mücadele ettiği balığı tekneye almak en önemli iştir. Balık büyüdükçe bu aşamanın önemi de artar. Kimse teknenin yanına kadar getirdiği balığı kaçırmak istemez.

BALIGINDA CAN TASIDIGINI BUYUK BALIK AVINDA ANLARIZ

Büyük balığı tekneye alırken küpeştenin sudan yüksekliği fazlaysa, elle alma imkansız olur. Bu durumda kakıç kullanmak gerekir. Balığı tekneye alma işi her zaman tecrübeli avcının işidir. Acemilikten ustalığa geçenler bu işleri yapabilirler. Tabi çok dikkatli olarak. Çünkü balık avında kazalarının pek çoğu bu aşamada olur. Ayrıca bu aşama kazananın kim olacağını belirler.

Balığı Tekneye Almanın Sevinci

Balık tekneye alındığında avcı en büyük sevinci yaşayandır. Ama bir süre sonra avladığı balığı incelemeye başlar. Balığın gözünün içine bakar. Balığın büyüklüğünden etkilenir. Bu aşamada ilk soru gelir. “Bu balık bu hale ne kadar zamanda gelmiştir?”. Buna doğru cevap verebilmek çok mümkün değildir. Bu konuda yeterli araştırma yoktur. Bütün bilgiler tahminden öteye gidemez. Çünkü balığın yaşadığı ortam, beslenme fırsatları büyüme sürecini çok etkiler.

Aradan bir zaman geçer. Balıkla avcı arasındaki ilişki artar. Avcı balığı sevmeye başlar. Bir an kendini balığın yerine koyar. Bu aşamada şu soru gelir. “Bu balığı almaya hakkımız var mıydı?”. Eğer yemek için avlamışsak bu balığı almaya hakkımız vardır. Eğer balığı yemeyeceksek, tercih etmediğimiz bir balıksa veya sadece sportif amaçlı av yapıyorsak balığı geri salmak en doğrusudur.

BALIGINDA CAN TASIDIGINI BUYUK BALIK AVINDA ANLARIZ

Balığın Can Taşıdığını Fark Eden Avcının Ruh Hali

Avcının ilk defa avladığı balığı alması taraftarıyım. Tabi yemeyi gerçekten düşünüyorsa. Bu yüzden av yaparken avcıya mutlaka şu soruyu sorarım. “Kısmet olurda bir balık avlarsak ne yapmayı düşünüyorsun?”. Eğer yemeyi düşündüğünü belirtirse balığı alıkoyarız. Almayı düşünmüyorsa balığı geri salarız. Balığın can taşıdığının yürekten hissedildiği en önemli aşama, balığı mavi derinliklerde süzülerek gittiği andır. Balığı geri salmak, avcıya balığı tekneye aldığımızda hissettiği mutluluktan çok daha fazlasının yaşattırır. İnsanın tabiatında yaşatmak çok önemli yer tutar. Bu duyguyu en iyi doktorlar ve cankurtaranlar bilir.

BALIGINDA CAN TASIDIGINI BUYUK BALIK AVINDA ANLARIZ

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/R99MXEY8X4U

Balığında Can Taşıdığını Büyük Balık Avında Anlarız

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.