BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Büyük Balık Mücadele Etmeden Teslim Olmaz :

BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Büyük balık avı videolarımıza yorum yapan bazı arkadaşlar “tekneye alınan balık neden hiç hareket etmiyor?” diye soruyor. Bu sorunun temelinde büyük balıkla mücadele tecrübesinin olmadığını düşünüyorum. Büyük balıkla mücadele tecrübesi dışındaki kötü niyetli yaklaşımlarla hiç ilgilenmiyorum. Kötü düşünce sahibine aittir. Onu sahiplenecek değilim. Bu makalede bu soruya cevap vermek istiyorum.

BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Büyük Balıklar Bizden Güçlüdür 

10 Kg üstü bir balık çok büyük güçler üretme kapasitesine sahiptir. Özellikle Akya mücadele konusunda denizdeki en mücadeleci balıktır. Bütün gücünü harcamadan tekneye almak mümkün değildir. 10 – 15 Kg kadar olan Akya avında ustalaşmış avcılar kısa sürelerde balığı tekneye almayı başarabilir. Ama bu çabalarda bile pek çok Akya kendini kurtarmayı başaracaktır. Oysa balık avı turunda bizim amacımız oltamıza takılan balığı tekneye almak olması gerekir. Çünkü tura katılan pek çok arkadaşın maliyetler yüzünden defalarca bu avı deneme şansı olmayabilir. Bu yüzden balığı kaçırma riskini azaltacak şekilde mücadele etmek çok önemlidir.

BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Büyük Balık Olta ve Takımlardan Güçlüdür

Çok büyük güçler üretebilen balıklar karşısında olta ve takımlarımız genellikle çaresi kalır. Bir çok avcının balık kaçırma hikayesi vardır. Bunların çoğunda takımlar hasar görmüş veya kopmuştur. Balık da bu yüzden kaçmıştır. Oysa amatör balıkçı için takımlar da önemlidir. Öyle her seferinde dünya maliyete katlanıp takım yapacak hali de pek yoktur. Bazen bu şekilde balığı kaçırmak insanlarda büyük travmalara sebep olur. Ya balık avını bırakırlar. Ya da işi gücü bırakıp balığın peşine düşerler. Bütün bu sebeplerden dolayı balığı alacak şekilde sabırla mücadele etmek gerekir.

BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Oltaya takılan balıkla mücadele ederken geçen her saniye avcının lehinedir. Balıkla mücadele ederken geçen her saniyede balık biraz daha yorulur. Yorulan balığın oltaya ve takımlara yapabileceği olumsuz etki her saniye azalır. Bu şekilde geçen her saniyede balığı çekmek kolaylaşır. Ayrıca amatör balıkçı için balıkla mücadele ederken yaşanan tatmin duygusu her şeyden daha önemlidir. Ne kadar uzun sürerse o kadar iyidir. Uzun süren mücadele balığı tekneye almanın en garanti yoludur.

Sıkı Kalomanın Yaratacağı Problemler

Ufak balık avında kaloma hep sıkıdır. Balık oltaya vurunca hızlıca çekilip tekneye alınır. Bu yüzden balıklar yorulmaya fırsat bulamadan teknede çırpınmaya başlarlar. Ufak balık avı bilgisi ile sınırlı olanlar balığın her zaman bu şekilde çırpınacağını düşünür. Oysa büyük balık öyle ha deyince çekilemez. Büyük balık avında kaloma bilgisi olmadan mücadele etmek mümkün değildir.

BUYUK BALIK MUCADELE ETMEDEN TESLIM OLMAZ

Büyük balık avına ilk defa katılan pek kişi kaloma bilgisine sahip değildir. Kalomanın ne işe yaradığını ilk defa görüp öğrenirler. Her balık için farklı kaloma ayarlamak gerektiğini öğrenirler. Hatta büyük balık avında kaloma biraz sıkı ayarlandığında çabucak yorulduklarını fark ederler. Aslında büyük balık avında kaloma balığa göre değil, balıkla mücadele edecek kişiye göre ayarlanması gerekir. Yoksa avcı çabucak yorulur ve balıkla mücadele edemez. Bu yüzden kaloma uzun süre mücadeleye devam edecek kıvamda ayarlanmalıdır. Bu duruma bir çözüm de çift devirli çıkrık makinelerdir. Kaloma ayarı sabit kaldığı halde devir düşürülüp mücadele daha kolay sürdürülebilir hale getirilir.

Büyük balık avında biraz tecrübe kazanınca en doğru yöntem kamışı kaldırıp indirerek mücadele etmektir. Kamışı yukarı kaldırırken ip misinanın kamış halkalarına sürtünmesi neticesinde kaloma akışı zorlaşır. Yani kaloma ayarıyla oynamaksızın, kaloma daha sıkı hale getirilir. Bu sayede balığı suyun içinde yükseltip, kamışı indirmeye başlarken hızla çıkrık makineyi sarmaya başlarız. Bu sayede kaloma ayarı balıkla mücadeleye uygun haldeyken mücadele tempo kazanır. Bu şekilde balığı çekmek kolaylaşır. Harcanan çabaya karşılık elde edilen verim artar.

Tekneye Alınan Balığın Kımıldayamama Problemi

Bütün bu ve benzeri mücadele şekillerinde amaç; balıkla etkin ve başarıya ulaşacak bir şekilde mücadele etmektir. Bütün bu mücadeleleri balığı yorup tekneye almak için yaparız. Bu yüzden de tekneye yorgun gelen balığın kımıldayacak hali kalmaz.

Başka bir anlatımla bir atleti 100 metreyi 11 saniyede koşturalım. Koşunun sonunda da denize atlayıp suyun içinde kalmaya zorlayalım. Saniyeler içinde kanında birikecek laktik asit onu kımıldayamayacak hale getirecektir. Sonuçta balığı o kadar yorup tekneye almadan önce kanında biriken laktik asit, tekneye alındığında daha da artmaktadır. Suyun dışında balığın nefes alamayacağını herkes bilir. Nefes alınamayan bir ortamda laktik asit üretimi hızla artar ve kasları bloke eder. Bu da onu kımıldayamayacak hale getirir.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/zf4ZQ6niCk4

Büyük Balık Mücadele Etmeden Teslim Olmaz

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.