Balığımızı Bitirdik Mi Göçe Mi Zorladık :
Bakir bir merada balık tutmayı öğrenen insanlar, önce oltalarına ne gelirse onu avlarlar. Zamanla balık avı konusunda tecrübeleri arttıkça daha büyük ve değerli balıkların avına yönelirler. Büyük balık avında ustalaştıkça daha büyük avlar peşinde koşarlar.
Balık avına yeni başlayan diğerleri de onların başarılı avlarından etkilenirler. Balıkçılığa merak salarlar. Önceleri ustalardan duyup öğrendikleriyle büyük balık avı yapıp para kazanmaya çalışırlar. Büyük balık avının zahmetli, masraflı, tehlikeli ve bir o kadar da kolay olmadığını gördüklerinden, ufak balığa yönelirler. Ufak balık avı kolay ve daha masrafsız olduğu için ufak balık avı peşinde koşarlar.
Balık avı yapmak isteyen başkaları da onların masrafsız ve kolay balık avlarından etkilenirler. Balık avlamaya başlarlar. Onlar ilk acemilikleri ile balık avının kolay olmadığını anlayınca, daha küçük ve avı nispeten daha kolay olan balıklara yönelirler.
Halkanın bu şekilde ufalarak devam etmesi aşırı ve plansız avcılığı, meraların daha sık rahatsız edilmesini beraberinde getirir. Bu tarz balık avcılığı ufak balıkların önce derin sulara iner. Sonra bu durumun devamı halinde göçe etmeye başlar.
Meradaki Balıkların Göç Etmesinin Sonuçları
Ufak balıkların göç etmesi, büyük balıklarında göç etmesi sonucunu doğurur. Büyük balıkların göçünde temel sebep yem bulma kaygısıdır. Merada büyük balıkların azalmasıyla ilk balık avına başlayan balıkçıları zora sokar. İşlerinin zorlaşması ve maliyetlerin baskısıyla bir kısmı balık avından vazgeçer. Bir kısmı genel kitleye uyup ufak balık avına yönelir.
Onların tecrübesi ile ufak balık üzerindeki baskı iyice arttığından ufak balık iyice azalır. Bu durumda ufak balıklar daha büyük kitleler halinde göçe zorlanırlar. Meralara uygulanan büyük baskı ile ufak balıkların adeta kovulması sonucunu doğurur. Balık stoklarının hızla azalmasıyla genel kitlede balık bitti algısını uyandırmaktadır. Bu algıyı, göçmen balıkların meraların boşalması sonucu meralardan oyalanmadan hızla geçmesi eklenince, meraların boşluğu doğrulamış olur.
Balığımızı Bitirdik Mi Göçe Mi Zorladık
Balığımızı bitirme gayretimiz, balığın göç etmesi sonucunu doğurduğundan bugün çok verimli olması gereken meralar boştur. Yuvalar kumla dolmuştur. Bir merada taşların altının dolmuş olması, meranın uzun zamandır kullanılmadığının göstergesidir. Kullanılmayan meralara göçmen balıklar da uğramaz.
Balığı Göçe Zorlamanın Özeti
Balık meralarımızda balığın yaşamasına izin vermeyecek düzeyde baskılayarak göçe zorladık. Balıklar gidince, başka yerlerden göç ederek meralarımızı ziyaret eden balığın da merada oyalanmasının önüne geçtik. Hem elimizdekini kovduk, hem de gelenin kalmasını engelledik.
Balığı Göçe Zorlamanın Temel Sebepleri
Balık avı bilgimizin yetersizliği, daha az maliyetle daha çok balık avlayıp daha çok kazanma hırsımız, ekolojik denge bilgisi cahilliğimiz, ekonomik boyun ne anlama geldiğini düşünmememiz, kolay olanın doğru olduğu inancımız ve bize kazandırana kazandırmak gerektiği konusuna hiç gelememiş olmamız bizi şu anki vahim duruma getirmiştir.
ÇÖZÜM NEDİR?
Acilen ufak balık avından vazgeçmektir. Meralarda ufak balığın hızla çoğaltılması gerekir. Ufak balık çoğaldıkça göçmen balıkların bir kısmının kalmasını sağlayarak, meraların hızla zenginleşmesini temin etmek mümkündür. Merada büyük balık sayısının artması ile ufak balıkların meradan göçü engellenmiş olur. Meranın önünde, açığında kümelenen büyük balıklar meraya ufak balık girişine izin verirken, meradan ufak balık çıkışını engellerler. Bu durum merada balıkların hızla çoğalmasını açıklayan en önemli göstergedir.
Unutmayalım. Doğada denge ufak balıklar lehinedir. Biz ufak balıkları azaltmazsak, ufak balıklar hızla çoğalarak büyük balığın merada yavaş yavaş artmasını ve yerleşik hale gelmesini sağlar. Göçler, genel olarak bildiğimiz gibi sadece iklime bağlı değildir. Birçok balık için yeme bağlı göç olur. Su ısısındaki değişimlerde balıkların bir kısmı derin suya çekilirken bir kısmı sığ suya yaklaşır. Ufak balık merada olduğu sürece, büyük balık çok uzaklara gitmez.
Balığımızı Bitirdik Mi Göçe Mi Zorladık
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/hLg-sJjptnA
Abi denizdeki balık biter mi? Biz hemen hemen her çıktığımızda büyük balık yakalıyoruz. Peki bu nasıl oluyor?
Ali kardeşim, denizdeki balık bitmez. Çok rahatsız edilirse, rahatsız olmayacağı yere gider. Yani balığı bitirmek mümkün değildir. Ama göçe zorlamak mümkündür. Böyle bir durumda merada balık kalmayınca insanlar balık avlamaktan vazgeçerler. Bu durumda mera rahatsız edilmeyince, bir süre sonra başka sürüler tarafında daha çok kullanılmaya başlar. Böylece mera yeniden balık yapmaya başlar. Yani meraların canlanması çok fazla rahatsız edilmemesine bağlıdır. İşte biz de çok fazla rahatsız edilmeyen bir merada av yaptığımız ve merayı rahatsız etmeden kullandığımız için balık avlama şansımız artar.
MALZEME BOL…..KONTROL YOK……ALICI ÇOK……HARAMİ BALIKÇILIK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR…VERGİSİZ TEMİZ VE BOL KAZANÇ……
ASLINDA YUNANİSTAN…İTALYA VE FRANSA GİBİ KATI KURALLARLA BALIKÇILIĞI VE DENİZİ KONTROL ETMEK GEREK…..
HER YERDEN AYNİ YAZIY OKUYORUM BALIK KITLAŞTI…..ACI OLAN TROLCÜLERDE AYNİ DERTTEN MUZDARİP…..HAYRET DEĞİLMİ ?
YAZIK ÜLKEME….
YAZIK İNSANIMA
YAZIK GELECEĞE…..
VEDE ÇOK YAZIK DENİZLERİMİZE….
ASLINDA UTANMAK GEREK….İNSAN İSEK ….
Evet feryadınıza katılmamak mümkün değil. Balık avı önce denetim altına alınmalı. Bu konudaki görüşlerimiz: http://www.adrasanbalik.com/balik-avi-denetimi/.html
Sonra koruma tedbirleri uygulanmalı. Önce 5 sene balık avı her yönüyle yasaklanmalı. Bu işten mağdur olacak ruhsatlı balıkçı maaş bağlanmalı. Tekneler karaya çekilmeli. 5 sene sonra balık avı serbest bırakıldığında kıyılara 300 m yakında ava izin verilmemeli. Kıyılarda sadece; eğitim almış, sertifika sahibi ve kıyılardan sorumlu kişilere at çek yaparak av izni verilmeli. Bu kişiler çok sınırlı bir kotayla sadece büyük balık avı yapabilmeli. Ağ ile balıkçılık tamamen yasaklanmalı. Karadeniz’de Hamsi avı dışında Ağ avcılığı bitmeli. Hamsi için de çok ciddi kotalar konmalı. Tekne ile yapılacak balık avında sadece büyük balık avına izin verilmeli. 3 Kg altı hiç bir balık ikinci 5 sene içinde avlanmamalı. Balık avı turizmi özendirilerek turizm konaklama sayısının arttırılmasına çalışılmalı. Bu çalışmada başarılı olunması turizm gelirlerimizi kısa sürede ikiye katlayacaktır. Yabancı turistlere hizmet verilmeye başlanmasıyla bu gelir çok daha üst seviyelere çıkacaktır. Amatör Balık avı turlarında sadece bir balığın alınmasına izin verilmeli. Şu an bizim de balık avı turlarımızda yaptığımız gibi.
Gırgır ve Trol teknelerine olta ile balık avı yapma izni verilmeli. Gırgır ve Trolcü hem olta ile tutulan balıktan, hem de tur bedelinden eskiden olduğundan daha fazla kazanması sağlanmalı. İlk senelerde bu konuda sıkıntı olursa profesyonel balıkçı maddi yönden desteklenmelidir. Eğer ilk 5 senelik süreçte Gırgır ve Trölcülerden işi bırakmak isteyen olursa teknesi devletçe alınmalıdır.
Bu gibi tedbirlerle balığı çoğaltmak, balıkçılığımızı bir düzene sokmak ve çoğalan balık stok’unu hiç azaltmadan olta balıkçılığı yaparak turizm gelirlerini arttırmak yoluyla ülkeye büyük katkı sağlamak mümkündür.
Fotolarda orfoz var. Orfoz’un avı yasak. Ayrıca amatör balıkçının günlük limiti 5 kg dır. Balık aç gözlü balıkçılar yüzünden yok oluyor. Hep aynı meralarda avlanırsanız balık üremez. Yasak türleri avlarsanız balık kalmaz. Ava yasak alanlar oluşturulmalıdır. Bir kaç sene sonra ancak fotoğraflarda görürsünüz.
Öncelikle eleştirilerinize vakit darlığından geç cevap verdiğim için özür dilerim.
Eleştiriniz: Fotolarda orfoz var. Orfoz’un avı yasak.
Fotoğraflarımızda Orfozun olduğu bölümleri okumanızı tavsiye ederim. Hepimiz için çok faydalı bilgiler içeriyor. Ayrıca eleştiri yazınızı yazdığınız 18.10.2015 tarihinde Orfoz balık avı ve zıpkın için 45 cm. üstü 1 balık olmak kaydıyla serbestti. Ama şunu bilin; biz 14 senedir büyük balık avı düzenleriz. Teknemize hiç bir Orfoz balığını almadık. Oltamıza takılan her Orfoz’u boyuna posuna bakmadan geri saldık. Yazdığımız yazıları okursanız niçin böyle yaptığımızı anlarsınız. http://www.adrasanbalik.com/orfoz-baliginin-balik-merasindaki-onemi/.html
Eleştiriniz: Ayrıca amatör balıkçının günlük limiti 5 kg dır. Balık aç gözlü balıkçılar yüzünden yok oluyor.
Bu konuda web sitemizi incelersiniz, 800 yakın makalemizde, binlerce yerde bu konudaki düşüncelerimiz açıklarız. Bizim için balık avı 3 Kg üstüdür tek balıktır. Türkiye’de veya dünyanın her hangi bir yerinde bir balık avı yapmak amacıyla balık avı turuna çıkan başka bir yer var mıdır? Web sitemizde ücretler bölümünde ilgili kısımda şu ibare bulunur. “Balık avı turuna sadece bir büyük balık avlamak için çıkarız. Birden fazla avlanan balık olursa, katılımcıların tercihine göre bir balık geri salınır.” Lütfen inceleyin.
Eleştiriniz: Hep aynı meralarda avlanırsanız balık üremez. Yasak türleri avlarsanız balık kalmaz.
Bizim meramız sitemizde de belirtildiği gibi Adrasan ve civarıdır. Bu alanda 30 mil kare bir alandır. Bir deniz mil 1,852 Km dir. Biz bu bölgede devamlı gezerek avlanırız. Avladığımız balıkta gezici balıklardır. Kısa süreler dışında bir bölgede durmazlar.
Yasak türleri avını bizden daha fazla gözetebilen bulursanız tanışmak isterim. Bunu eleştiri olarak değil, hakaret olarak alırım. Emeğimize, bunca çabamıza saygısızlık olarak kabul ederim. Daha iyisini yapabilen çıksın yapsın ve o bizi eleştirsin. Biz kendimizi çok iyi biliyoruz. Başkası bizi kendi gibi zannetmesin…
Öneriniz: Ava yasak alanlar oluşturulmalıdır.
Bu fikir ve daha fazlası sitemizde yüzlerce makalede işlenmektedir. Lütfen bakınız. http://www.adrasanbalik.com/balik-avi-denetimi/.html
Gelecek öngörünüz: Bir kaç sene sonra ancak fotoğraflarda görürsünüz.
Bizim gibi denizi ve balığı korumak adına; denizde emeğiyle, web de çalışmaları, sosyal medyada paylaşımları ve açıklamalarıyla çalışan gönüllü insanlar oldukça biz bu balıkların çok daha güzellerini torunlarımızın torunlarına da gösteririz.
Size tavsiyem insanları eleştirirken onların ne yaptıklarına bakınız. Yoksa ezbere yapılan eleştiriler bizim çalışmalarımızı ciddi anlamda baltalar. O durumda da size önerim “gölge etmeyin başka ihsan itemeyiz” olur.
Anaç büyük taş balıklarını (orfoz, grida, sinarit vb) bitiren direkt aç gözlü zıpkıncılar ve hatta tüple dalanlardır. Anaç balıklar zıpkıncılarla yavru balıklarda büyük balık bulamayan oltacılarla gidince geriye harami kopezler izmaritler kalıyor doğal olarak. Bide balığın kumdaki av meralarını dağıtan karides trolleri gelince balıkta haklı olarak göçe zorlanıyor. Naçizane benim fikrim budur.
Balık üzerinde en fazla baskıyı profesyonel yöntemlerle yapılan avcılık oluşturur. Bu yöntemlerin başında trol ile avcılık, gırgır tekneleri ile yapılan avcılık, küçük balıkçı tekneleriyle ağ ile yapılan avcılık, parakete ile yapılan avcılık ve şamandıra vasıtasıyla bırakılan yemli takımlarla yapılan avcılık gelir. Buna sizin de belirttiğiniz gibi balık satmak amacıyla taş balığının zıpkınla avcılığını da ekledik mi, durum açıklığa kavuşur. Tabi toplama amatör balıkçıların katkısını da eklemek gerekir. Bütün bunların sonucunda balık rahatsız olunca, üstelik yemi de azalınca durması için bir sebep kalmaz.