BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Balık Avında Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balık Avı :

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Yüzey sırtısı takımlarını günün büyük kısmında yüzeye gelerek av yapan balıkları avlamak için kullanırız. Bu balıklar yüzeye gelip av yapınca onları avlamak için büyük balıklar da yüzeye gelerek bunları avlayabilir. Bu sayede yüzey takımlarına da atladıkları olur.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Balık Avında Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balık Avı

Büyük balıklar yüzey takımına genellikle tekne 7 mil sür’atin üzerinde seyrederken atlar. Orkinos, Lambuka gibi büyük balıklar genelde hızlı yüzerek hareket halinde olurlar. Bu yüzden oltanın da hızlı çekilmesi gerekir. Zaten yavaş çekilirken sahte oldukları balık tarafından daha kolay algılanmaktadır. Bu yüzden yavaş hızlara pek itibar etmezler.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Hızlı olup avlanırken yavaş hareket eden büyük balıklar da vardır. Bunların başında Barakuda gelir. Barakuda denizdeki en hızlı ikinci balıktır. Ama av yaparken genelde sürü olarak avlandıkları için çok yavaş yüzerek dolaşırlar. Ancak av esnasında çok yüksek hızlara çıkarlar. Sürü halindeyken düzenlerini de bozmazlar. Muhtemelen bu onların ufak boylardayken kazandıkları savunma pozisyonlarıdır. Ayrıca aralarında çok yüksek bir hiyerarşik yapı vardır. Balıklarda hiyerarşik yapının temel belirleyicisi büyüklüktür.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Yüzey Sırtısıyla Büyük Balık Avı

Bütün balıklar avlanırken yüzeyde çok hızlı hareket eder. Derinlere inildikçe hızlar yavaşlar. Sadece ava saldırı anında hızlı hareket edilir. Bunun sebebi derinlerdeki basınç farkıdır. Basınç altında hızlı hareket etmek fazla enerji kaybına sebep olur. Suyun yoğunluğu hareketi kısıtlayıcı bir etkendir.

Büyük balık avı için yüzeyde hızlı takım çekmek gerekirken, derinde olabildiğince yavaş hareket etmek gerekir. Yüzey takımını dibe indirmek için ağırlığa ihtiyaç vardır. Yüzey takımlarına ufak kurşun ağırlıklar ilave ederek dalma seçeneği kazandırılabilir. Takımları hafif kurşunlarla dibe inmesini sağlamak için teknenin durdurulması gerekir.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Tekneyi Durdurarak Yüzey Sırtısına Dip Yaptırma

Büyük balıkların olabileceği yerlerde tekne durdurulur. Bu esnada takım dibe doğru süzülerek iner. Kurşunun batma hızına bağlı olarak sahte yem balık gibi yüzme hareketini yaparak dibe inişini sürdürür. Sahte dibe yaklaştığı esnada, ya da tekneye yol vererek hareketlendiğinde büyük balık atlar. Tekne hareketlenince takım yükselme eğilimine geçer. Bazen de takım biraz yükseldiğinde atlar.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Balık Avında Kaçanı Kovalama Etkisi

Doğadaki bütün canlılarda kaçanı kovalama özelliği vardır. Bu çok cezp edici bir özelliktir. Kovalayan bir anda kendini çok güçlü hisseder. Biran önce kaçanı yakalayıp işini bitirmek ister. Birde buna sahte yemlerin yaralı balık gibi hareket etmesi eklenirse çok çekici olur. Bu çekicilik büyük balığı aldatır. Bu sebeple takımların dip yaptığı ve dönüş anı çok önemlidir. Tam bu anda sahte yemin hareketleri artar. Bu hareketlenme onu takip eden büyük balıkta kaçma etkisi yaratır. Bu büyük balığın cezp edildiği andır. Yüzey sırtısı dalarken bu anların sayısını arttırmak için ara sıra oltayı sallamakta fayda vardır. Sallama yumuşak ve kısa hareketlerle olmalıdır. Unutmayın “harekette bereket vardır”. Emek harcamayana ekmek yoktur.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Yüzey sırtısıyla balık avında en başarılı yöntem takımın dibe indirilmesidir. Bu şekilde av ihtimali yüzeydeki av ihtimaline göre çok fazladır. Hata yüzeydeki avı yok sayacak kadar fazladır.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI

Yüzey Sırtısıyla Ne Tür Balıklar Avlanabilir

Yüzey sırtısıyla yüzeyde ufak balık avı yapılırken, dibe indirildiğinde ciddi büyük balık avı yapılabilir. Bu aşamada ne tür büyük balıklar sorusunun sorulduğunu duyar gibiyim. Biz şimdiye kadar neler avladık. 7 – 10 Kg Orkinos, 7 – 13 Kg Akya, 5 Kg civarı Sinarit, 2 Kg civarı Lagos, 2 – 4 Kg Barakuda, 4 – 7 Kg Lambuka, 2 – 3 Kg Domuz Balığı ve 1 – 3 Kg Kılavuz Balığı hemen aklıma gelenler.

Yüzey Sırtısına Takılan Büyük Balıkla Mücadele

Yüzey sırtısı çekerken kaloma ayarı ufak balığa uygun yapılır. Büyük balık takıldığında kalomaya dokunulmaz. Kamış hemen ipin olduğu yöne çevrilir. Böylece Kaloma akışı kolaylaştırılır. Balık kalomanın salma hızından daha hızlı basıyorsa, kaloma mutlaka gevşetilmelidir. İlk beş, on dakika balığın kalomayı hızlıca boşaltmasına izin verilmelidir. İlk on dakikada takımdan kurtulamayan balığı çekmek nispeten kolaylaşır.

Kaloma mücadelenin son anına kadar ufak balık için ayarlanan sıkılığı geçmemelidir. Geçerse ne olur. Balık kaçar. Av biter. Büyük bir hüzün içinizi kaplar.

Hazır oltaya takılan balığı almak varken yeniden av yapmaya çalışmak çok kolay değildir. En iyisi oltaya takılan balıkla her tür hünerimizi konuşturup mücadele etmektir. Bu yüzden sabırlı olmak ve acele etmemek şarttır. Bırakın balığı tekneye alma sevdasını, avın keyfini çıkarın. Böyle bir avın keyfi, etin tekneye alınmasından bin kat daha değerlidir. Eti değil, avın size yaşatacağı keyfi düşünün ve avın uzamasından keyif alın. Bu size zaten eti getirir. Ama daha muhteşem olanı o avı geri salmaktır. Deneyen bu cümlenin anlamını çok iyi bilir.

Akya Avının Videosuhttps://youtu.be/luk3K0s-hqI

Balık Avında Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balık Avı

Yakala Bırak Avının Mantığı

Hayatta en güzel kazanç en çok emek harcanan, ter dökülen kazançtır. En değerli hediye ise, en çok değer verilenin bir başkasına verilmesidir. Bu hediye, alandan çok verene değer katar.

Yakala Bırak Avının Videosuhttps://youtu.be/S4Wac51cNWA

Balık Avında Yüzey Sırtısı Takımlarıyla Büyük Balık Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BALIK AVINDA YUZEY SIRTISI TAKIMLARIYLA BUYUK BALIK AVI için 2 cevap

  1. Cengiz ceylandağ der ki:

    Yüzey sırtısı takımlarıyla derin sularda büyük balık avı yapmak mümkün müdür? Bu takımlarda ufak rapalalar, ufak kancalar ve ince beden misinası olduğu düşünülünce nasıl çekilebilir? Bu takım büyük balığın darbelerine nasıl dayanabilir? Bu konuda bizi aydınlatabilir misiniz? Varsa böyle bir avınız videosunu izlemek isterim.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Güzel bir soru. Bu tekniği geliştirmek için bir kaç yıldır yalnız çıktığım balık avlarında denemeler yapıyorum. Oldukça olumlu sonuçlar alıyorum. Ama bu yöntemi tur programına koyacak kadar geliştirebildiğimi düşünmüyorum. Ama yinede arzu eden katılımcı olursa, onlarla beraber de denemeler yapmaya devam ediyoruz.

      Bu yöntem şöyle çalışıyor. Yem balığı avı yaptığımız veya biraz daha güçlü takımları derine indirip çekmek şeklinde oluyor. Bulunduğumuz yerdeki derinliğe göre takımları tekne giderken salıyoruz. Örneğin 60 m derinliğin olduğu yerde 60 m civarı salmak uygun olacaktır.

      Salma işlemi bitince tekneyi durdurup takımın yavaş bir hızla dibe inmesini sağlıyoruz. Yüzey sırtısı takımlarında genellikle 50 – 100 gr. kurşun ağırlık olur. Bu yüzden takımın dibe inmesi zaman alır. Takım süzülerek inerken çevredeki avcı büyük balıkların dikkatini çeker. Bu anda ortamın sessiz olması önemlidir. Sessiz ortamda balıkların rapalayı fark etmesi kolaylaşır. Rapala içindeki bilyeler sayesinde dibe doğru süzülürken ritmik bir metal sesi çıkarır. Balıkların ritmik metalik seslere karşı ciddi bir ilgisi vardır.

      Büyük balık genellikle rapala dibe yaklaşıp çekilmeye başlandığında oltaya atlar. Nadiren salarken ve dibe inerken de atladığı olur. Balık oltaya atladığında kaloma bu av için uygun durumda olmalıdır. Balık oltaya atladığında kaloma rahatça boşalmalıdır. Kaloma boşalırken tekneyi en düşük hızda açık suya almakta büyük fayda vardır. Altı taşlık olan meralarda balık oltayı taşlara takabilir. Kaloma ayarının nasıl yapılması gerektiğini anlattığımız link: https://www.adrasanbalik.com/balik-avinda-kaloma-ayari-neye-gore-yapilmalidir/.html.

      Balığı tekneye alana kadar bu kalomaya sadık kalınması çok önemlidir. Sabırsızlık gösterip kaloma biraz daha sıkıldığında balığın kaçırılacağı garanti gibidir. Çünkü öncelikle bu tür takılardaki en zayıf nokta olan kancalar açılır. Bu tür avlar saatlerce sürebilir. Gerekli sabır gösterilirse bu avlarla mücadele çok keyiflidir. Bir siz çekersiniz, iki balık asılıp kalomayı boşaltır. Hiç bitmeyecekmiş gibi süren mücadele sonucunda kaloma kullanımını tam anlamıyla öğrenmiş olursunuz. Bu anlamda çok ilham verici bir av şeklidir.

      İnce takımlarla büyük balık avının sırrı; çok iyi ayarlanmış kaloma ayarıdır. Bu şekilde kaloma rahatça boşalacağı için takımlar dayanır.

      İnce takımı dibe indirerek yapılan büyük balık avının video link’i: https://www.adrasanbalik.com/yemlik-palamut-beklerken-akya-avi-yapmak-kismet-oldu/.html

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.