Balon Balıklarının Yediği Canlı Yemin Kafasıyla Akya Avı Yaptık :
Her bölgede, her merada balık tutmanın ayrı keyfi vardır. Ancak insan, doğup büyüdüğü yerdeki balıklarla, hava şartlarıyla, soğukla haşır neşir olur. Bu keyfi bir yana, diğer coğrafyalardaki farklılıkları da deneyimlemelidir. Başka sular, başka mücadeleler, başka anılar.
Akdenizde Büyük Balık Avı
Boğaz’da Lüfer ve Palamut avıyla büyümüş biri olarak bunu birçok defa tattım. Bu defa hedefim Akdeniz oldu. Daha önceki yıllarda birçok defa Akya ve Yazılı Orkinos tutmak için Adrasan’da bulunmuş olan dayım Mehmet Akça ve yeğenim Cem Akça ile malzemeleri toplayıp Akdeniz’in yolunu tuttuk. Otele vardık. Malzemeleri gözden geçirdik. Kısa süre içinde de bölgenin balıkçılık duayeni Menderes Bey’le sözleştik. Ardından denize açılmak için sahilde buluştuk.
Kendisi balık tutmada usta olduğu kadar hoş sohbet ve sakin bir insandır. Tüm av süresince gerek sohbeti, gerekse fikir alışverişlerinde en az avın kendisi kadar keyifli vakit geçirmemizi sağladı. Balığı yakalayınca geri bırakacağımızı öğrenince avın keyfi ikiye katlandı. Zira kendisi bu işin “öldürmek amaçlı” olmadığını yıllardır insanlara anlatmaya çalışanlardanmış.
Yem Balıkları Balonların Gazabına Uğruyor
Önce hedef yem için Yazılı Orkinos tutmaktı. Büyük balık için ilk saldığımız yemler Balon Balığının gazabına uğradı. Zira normal dışı hareket eden her şeye saldırıyorlar. Dişleriyle çelik teli dahi kolaylıkla kesme yetisine sahipler. Dolayısıyla sabah Akya ile buluşamadık. Ancak akşamüstü işler değişti.
Başka bir merada şansımızı deneme kararı aldık. Daha önce yasak olmasına rağmen ağ ile yapılan avlar nedeniyle balıkların terk ettiği bu merayı seneler sonra yokladık. Hava hafiften bozmaya başlamıştı. Önce güzel bir Yazılı Orkinos aldık. Hemen takımı hazırlayıp dibe saldık.. Bir iki sağlam vuruş aldık. Ancak bunlar Akya değildi. Diğer balıklar yine yeme dadanmıştı. Yemin büyük bölümünü aldılar. Ancak Orkinosun kafa kısmıyla ava devam ettik. Ve sonra güçlü bir vuruş, ardından dibe doğru sert bir çekişle kaloma boşalmaya başladı. Bu hareketin hangi balıktan geldiğini bilen Menderes Bey “Akya” dedi. Mücadele başladı.
Bir süre hiçbir müdahalede bulunamadık. Akya boyutu ne olursa olsun güçlü bir balık. Kalomayı boşaltmaya devam etti. Sonra duraksayınca kalomaya al – bekle, tekrar sal – çek ile uğraş başladı. Tam “su yüzüne geliyor” derken yeniden dalıp kalomayı açması ve makinenin salış sesi ayrı bir heyecandı. Bu mücadele bir süre böyle devam etti. Daha sonra Akya suyun altında görebileceğimiz seviyeye geldi.
Balığı Tekneye Alma Çabası
Ancak iş bitmedi. Bu defa da teknenin altında daireler çizerek hafif hafif kalomayı yeniden yoklamaya başladı. Biraz daha mücadele sonrasında su üstüne çıktı. Tekneye, aldık. 10 kilo civarında, güçlü bir balıktı. Çok fazla teknede bekletmememiz gerekiyordu. Zira amacımız balığı öldürmek değil, yaşamasına devam ettirmekti. İğneden kurtardıktan sonra bir süre suyun içinde yüzdürdük. Kendine gelmesiyle de dibe doğru fişeklemesi bir oldu. Yeniden suya dönmesi hepimizi mutlu etti.
Balon Balıklarının Yediği Canlı Yemin Kafasıyla Akya Avı Yaptık
Kıyıya döndüğümüzde herkes mutluydu. Yaşanan keyfi tarif etmek pek mümkün değil. Bu işe gönül vermiş olan herkesin mutlaka Adrasan’a giderek hem Menderes Bey ile balık tutmanın keyfini, hem de Akya ile mücadele ve tanışma fırsatını kaçırmamasını tavsiye ederim.
YAZAN: Hüseyin Ustaoğlu
Yakala Bırak Akya Avı Videosu: https://youtu.be/kMe9A09ggcQ
Akya neden bazen parçalamış yem balığını da tercih edebiliyor? Sizce bunun sebebi nedir?
Biz her zaman büyük balık avında Palamut’u bütün olarak yem yaparız. Hatta bu yemin canlı yem olması daha da önemlidir. Bütün yem kullanımı kuralmış gibi gözükse de öyle olmadığını yaptığımız avlarda gözlemleriz. Aslında bütün balıklar parça yemi tercih eder. Bunun en temel sebebi aç olmalarıdır. Balık görüntüden ziyade karnını doyurmak peşindedir. Ama bütün yemim görüntüsel yapısı parça yemden daha albenilidir. Bu yüzden ava bütün yemle başlamak her zaman doğrudur. Ama ava parça yemle devam edilmez diye bir kural da yoktur. Özellikle Sinarit, Fangri, Trança gibi çok değerli avlarda bence parça yem daha olumlu sonuç verir.