BUYUK BALIK AVINDA KISMETI DORUKLARDA YASADIK

Büyük Balık Avında Kısmeti Doruklarda Yaşadık :

Ali bağcı balık avında şimdiye kadar katıldığı turlarda kısmetini fazlasıyla gösterdi. Şimdiye kadar pek çok balık avı yaptık. Pek çok ilginç balık avladık. Ama bir tek yakala bırak avı yapmak kısmet olmadı. Her seferinde bir problem çıktı. Zaten büyük balık avını yaptığımız için çok üstelemeyip avı bıraktık. Bu sefer bir değişiklik yapıp yakala bırak avı da yapmak istiyorduk.

BUYUK BALIK AVINDA KISMETI DORUKLARDA YASADIK

Adrasan Koyunda Yemlik Balık Avı Başladı

Büyük balık avı için yemlik balık avına başladık. Koyda çingene Palamut’u vardı. Kısa sürede üç adet yemlik balık avı yaptık. İstikametimiz Sulu Adaydı. Yol boyunca oltalara başka balık vurmadı.

Sulu Adada Akya oltasını hazırladık. Büyük balık avı için dolaşmaya başladık. İki yemimizi Balon Balıkları yedi. Son yeme kalmıştık. Sulu Adanın karşısındaki burunları çekmeye başladık. Kaloma hızla boşaldı. Akya oltadaydı. Sırayla mücadele başladık. Balık bir ara kendini kurtardı. Ancak 5 – 7 dakika arası mücadele edebilmiştik. Akya ile mücadele ederken son yemi de kaybetmiştik. Öğlen olduğu için dönüşe geçtik.

BUYUK BALIK AVINDA KISMETI DORUKLARDA YASADIK

Akşam Turunda Akya Avı Yaptık

Akşam turuna saat 16.00 çıktık. Koy içinde kısa bir tur attık. Üç adet yemlik balık hemen oltalara takıldı. Bunun üzerine Tuzlanın yolunu tuttuk. Akya oltasını hazırlayıp ava başladık. Tuzla adalarını geçip Akseki koyuna doğru ilerledik. Aksekinin açığında kaloma hızla boşalmaya başladı. Akya oltadaydı. 10 – 15 dakikalık bir mücadeleden sonra balığı tekneye almıştık.

BUYUK BALIK AVINDA KISMETI DORUKLARDA YASADIK

Yakala Bırak Akya Avı

Ali bir tane de yakala bırak avı yapmak istiyordu. Hemen oltayı hazırlayıp denize saldık. Sahil istikametine doğru ava devam ettik. Ayıderesi Koyunun açığından yeni geçmiştik ki, kaloma akmaya başladı. Mücadeleyi kısa sürecek şekilde hızlıca yaptık. Balığı çok yormadan tekneye yaklaştırmak istiyorduk. Böylece balığı geri bırakmadan önce nefeslendirmekle uğraşmak istemiyorduk.

Balığı tekneye yaklaştırdığımızda oldukça diriydi. Hiç tekneye almadan suyun içindeyken kancaları çıkardık. Hiç vakit kaybetmeden balığı biraz hareketlendirip geri saldık. Yumuşak kuyruk hareketleriyle dalarak gözden kayboldu.

Ali Bağcı bu yakala bırak Akya avıyla sportif balıkçılık da yapmış oldu. Bu onunla yapmayı istediğimiz bir avdı. Şimdiye kadar pek çok defa bu avı yapmak yerine geri dönmüştük. En azından bir kere bu avı yapmış olmak güzel oldu.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/r5UssZBst-o

Büyük Balık Avında Kısmeti Doruklarda Yaşadık

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI HIKAYELERI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

BUYUK BALIK AVINDA KISMETI DORUKLARDA YASADIK için 6 cevap

  1. Cengiz ceylandağ der ki:

    Balık avında “kısmet kavramını” anlatmak istesek nasıl örnekler verebilirsiniz? Özellikle kendi turlarınızda yaşanan örnekleri kullanırsanız sevinirim.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bir Çiftin Balık Avı Turu

      Sene yanlış hatırlamıyorsam 2004 – 2005 olmalıydı. Bir çiftle balık avına çıktık. Yönümüz Sulu Ada istikametiydi. Sadece Palamut avı yapmak istiyorlardı. Büyük balık istemediler. Adrasan Koyunda olta çekmeye başladık. Bayan arkadaş her yarım saatte bir 1 Kg civarı bir Palamut avı yapıyordu. 2 saat içinde dört adet Palamut yakaladı. Erkek arkadaşın oltaya hiç balık vurmuyordu. Dördüncü balıktan sonra iyice mızıldanmaya başladı. “Bu böyle olmayacak” dedi. “Nasıl olacak” dedik. “Yer değişelim” dedi. Yer değiştiler.

      Aradan geçen bir sat içinde bayan arkadaş yeni yerinde iki Palamut avı daha yaptı. Bu sefer erkek arkadaş “oltaları değiştirelim” diye mızıldanmaya başladı. Tamam dedik. Oltaları değiştirdiler.

      Balık avının son saatinde bayan arkadaş iki Palamut avı daha yaptı. Erkek arkadaş iyice mızıldanmaya başlayınca “artık hiç mızıldanma, balık avı turumuz bitti. Yeterince balık da avladık. Ailenin balıkçısı da belli oldu. Artık dönüyoruz” dedim.

      Erkek arkadaştan turu yorumlamasını istesek “Akdeniz’de hiç balık kalmamış” derdi. Peki eşine sorsak ne derdi “Akdeniz tam anlamıyla balık cennetiymiş”. Peki hangisi doğru. Olaya objektif bakarsak ikisi de doğru. Tabii kısmetleri oranında…

      Balık Avı Turuna Ayrı Zamanlarda Katılan İki Farklı kişinin Avları

      Kısmetine Zor Ulaşanın Avı

      Bir arkadaşın 11. turundan dönüyoruz. Arkadaş bütün içtenliğiyle soruyor “Menderes abi diğer arkadaşlarla katıldığım turlarda bir sürü büyük balık yakaladık. Balık yakalanacağı konusunda bir tereddüdüm yok. Ama kendim şahsen katıldığım bunca turdan sonra büyük balık avı yapamamamız normal mi?” “Bence normal değil” diyorum. “Peki sence problem nedir?” diyor. “Bence sen balık avını yeterince isteyip, ava yeterince odaklanamıyorsun” diyorum. “Neden abi” diyor. “Av esnasında aklın hep başka yerlerde. Başka şeyleri düşünüp soruyorsun. Balığı ve avın psikolojisini anlamaya yönelik hiç bir şey sormuyorsun. Sürekli seni av atmosferine çekmeye çalışıyorum. Aslında yeterince istesen bu kadar turda mutlaka av yapardık” diyorum. “Bu söylediklerini iyice düşüneceğim abi” diyor.

      Aradan bir kaç ay geçiyor. Artık sezon sonu arkadaş arıyor. 12. Turuna çıkmak istiyor. “Abi bu sefer büyük balık avlayacağız” diyor. “İnşallah, sen yeterince istersen avlarız” diyorum.

      Büyük Balık Avı Turu Başlıyor

      Tur başından, turun son beş dakikasına kadar “abi bugün çok inanıyorum. Büyük balık avı yapacağız” diyor. Neredeyse dünyaları dolaştık. Oysa yemlik balık avını sabahın erken saatlerinde yaptık. Neredeyse sabahtan beri büyük balık arayışımız sürüyor. Artık önümüzde 100 – 200 m bir alan kaldı. Sonrasında “oltaları toplayalım” diyeceğim. Arkadaş hala “Menderes abi bugün büyük balık avı yapacağız” diyor. Tam o anda kaloma şiddetle boşalıyor. Yarım saatlik mücadeleden sonra büyük bir Akya teknede. Nihayet…

      Bu hikayenin özeti; balık avlayabileceğine inancı tam olanın oltası boş kalmaz. Tereddüt veya ilgisizlik başarıyı öldürür.

      İnancın getirisi başarıdır”.

      Kısmetine Kolayca Ulaşanın Hikayesi

      Uzunca bir zamandır tanıştığım arkadaşım yeni evlendi. Eşiyle balık avına geldi. O kadar istekliler ki, devamlı balık avına dair sorular soruyorlar. En ince detayları anlamaya çalışıyorlar. Avladığımız her yemlik balıktan sonra olta kullanımlarının ve ilgilerinin arttığını gözle görebiliyorum.

      Yemlik balık avını bitirip büyük balık avına başlıyoruz. Olta arkadaşın eşinde. İlk defa balık avına çıkıyor ve bu ilk büyük balık avı. Çekeceğimiz merada bir balıkçı arkadaş sırtı çekiyor. Uzunca bir süredir orada olduğu belli oluyor. Biz onun sırtı çektiği yerin biraz açığını çekiyoruz. Oltayı biraz derince saldık. Çektiğimiz yerdeki derinlik 80 – 130 m aralığı, alçalıp yükselen bir mera. Daha ilk geçişi tamamlamadan kaloma boşalıyor. Uzunca bir mücadeleden sonra balığı tekneye alıyoruz. Balık 30 Kg bir Akya. Kime söylesen “yok böyle kısmet” der. Meğer öyle değilmiş. Arkadaşım eşiyle geldiği sonraki senelerde her turda büyük balık avı yaptı. Hiç boş dönmedi. Hatta bir turda arkadaşın eşi elinde balık listesiyle geldi. Listede Barakuda, Lambuka, yemlik Palamut avı ve nihayetinde Akya avı vardı. Barakuda avıyla tur başladık.

      O dönem hiç Barakuda avı yapmamıştık. İlk denememiz oldu. Adrasan Koyunda 500 m bir alanı gösterip “burada Barakuda için yavaş tempo sırtı çekeceğiz” dedim. Seçtiğimiz meranın sonuna gelirken Barakuda oltadaydı. “Koy sepete”. Yolda Lambuka ve yemlik Palamutlar peşimizi bırakmadı. Bir tane Lambuka alıp gerisini mavi derinliklere saldık. Artık Lambuka istemiyorduk. Yeterince yemlik balık da avlamıştık. Oltaları toplayıp Akya avı yapacağımız yere gittik. Büyük balık avı başlayalı 10 dakika olmadan kaloma akmaya başladı. Akya ile 20 – 25 dakika kadar mücadele ettik. Sonrasında liste tamamlandı. Avı bırakıp yüzmeye gittik. Yeterince serinledikten sonra Adrasan Koyuna dönüşe geçtik.

      Bu hikayeler zannederim kısmeti anlatmak için yeterlidir. Birisi liste ile “sipariş usulü” avlanırken, diğeri niçin 11 tur boş çekiyor? Birisinin oltasına 8 balık takılırken, diğeri niçin sinek avlıyor? Bunun tek izahı var “KISMET”.

  2. Ahmet Dinçer der ki:

    Kısmet bir insanda ya vardır, ya da yoktur. Peki kısmeti etkileyen bildiğiniz bir unsur var mıdır?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bence de bir insanda kısmet ya vardır, ya da yoktur. Ama bir şeye duyulan istek ve arzu kısmetin varlığını gösterir. Buna çaba, emek, bilgi, tecrübe ve en önemlisi tereddütsüz inanç eklenirse kısmet gerçekleşir. Kısaca bu saydıklarımıza pozitif enerji de diyebiliriz. Örneğin sizin bu işi yapacağınıza inancınız, katılacağınız turdaki kaptanın bilgi ve tecrübesine eklenirse kısmetin gerçekleşme ihtimali ciddi oranda artar. Bu durumda en önemli etken katılımcının başarmaya olan inancı en önemli faktördür.

  3. Bahri Çoban der ki:

    Gerçekten müthiş bir gündü… Menderes bey bilgi ve tecrübelerinizi benimle paylaştığınız için size ve Ali kardeşime çok teşekkür ederim. Artık sizi tanımış olduk. İnşallah yakında Akya avına eşimle de geleceğiz.

    Tekrar teşekkürler.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Güzel bir gün geçirmenize ve böyle bir günde Akya avı yapmanıza bende sevindim. Avın benim için en güzel yanı ikinci Akya avını yapıp geri salmamız oldu. Sizleri bu tecrübeyi yaşaması ve bu vesileyle başkalarına da örnek olması çok güzeldi. Umulur ki, bu örnek herkes tarafından en iyi şekilde değerlendirilir.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.