CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Canlı Yemle Dip Sırtısı Çekerek Büyük Balık Avı :

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Canlı yem avını büyük balık avına başlayacağımız yerin yakınında yaparız. Böylece canlı yemin en fazla aktif olduğu anı kullanma şansımız olur. Canlı yemin kullanım süresi uzadıkça balığın hareketleri azalır. Balık henüz yeni oltaya takıldığında daha hareketli olduğundan büyük balık avı yapma ihtimalimiz de çok artar. Bu durum büyük bir fırsattır. Biz de bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek isteriz. Ayrıca balığı canlı ve zinde tutmak için mera geçişlerini hızlı yaparız. Bu sayede balık hep canlı kalır. Mera değiştirdiğimizde balığı çekip kontrol etmeyi ihmal etmeyiz. Balığın canlılığını görmek bizim de heyecanımızı tazeler. Biz ne kadar istekli olursak, büyük balığı heveslendirme ihtimalimiz de o kadar artar.

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Canlı Yemle Dip Sırtısı Yönteminin Uygulanışı

Canlı yem yapılacak balık mümkün olduğunca hızlı çekilmelidir. Ama hızlı çekeceğim diye panik olmak da doğru değildir. Hızlı olmakla acele etmek arasındaki farka dikkat etmek gerekir. Hızı, aceleyi panik haline dönüştürmek doğru değildir.

Balık hızlıca çekilip en diri haliyle canlı yen yapılmalıdır. Mümkün olduğunca balığı hırpalamamak gerekir. Akya Oltası hemen hazırlanıp balık tekrar suyla buluşturulmalıdır. Bu sayede balık çok aktif olur. Hemen dalmaya başlar. Adeta takımı elinizden alıp götürecekmiş gibi davranır. Bu avcının heyecanını arttırır. Balık avlayacağı inancını en üst seviyeye taşır.

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Olta Tekneden Daha Hızlı Salınmaz

Oltayı salarken tekne hızından yavaş salmaya özen göstermek gerekir. Ya da tekneyi hızlandırıp salma işlemini ona göre yapmak daha kolay olur. Sonrasında 3 – 5 mil hızla sırtı çekmeye devam edilir. Balık avlama ihtimali yüksek olan yerlerde 3 mil hız uygun olur. Ama büyük balığı kıskandırmak ve yem balığını diri tutmak için arada bir 5 mil hızına doğru yükselmekte fayda vardır. Bu hız arttırmaları merada kısa ataklar şeklinde olmalıdır. Mera dışında balığın uyumuna bağlı olarak hızımız devamlı 5 mil olabilir.

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Balık Oltaya Takıldığında Yapılacaklar

Balık canlı yeme genelde kafadan atlar. Bunun sebebi; avcı balıkların avına derinden gelerek alttan yukarı doğru hamle yapmalarıdır. Büyük balığı hisseden yem balığı derine dalıp avcıdan kurtulmak ister. Böylece belli bir noktada kesişirler. Bu esnada yem balığının kafası aşağı doğruyken, avcı balığı kafası yukarı doğrudur. Böylece avcı balık yem balığını kafadan alır. Bu yüzden canlı yemin gözünün üst ön kısmında geçirdiğimiz ipe bir kanca bağlarız. Bu ip burun deliğinin boşluğunda geçer. Böylece balık bu bağlama işleminden hiç zarar görmez.

Büyük Balık Canlı Yeme Neresinden Dalar

Büyük balık yem balığına kafadan dalmışsa kanca hemen takılır. Ama bazen canlı yemin canlılığı azalır. Büyük balığa tepki vermesi zayıflar. Böyle bir durumda yönü takımın çekmesiyle yukarı doğru olabilir. Bu durumda büyük balık yeme kuyruktan dalar. Aynı ölü yem çektiğimiz durumda olduğu gibi. Ölü yemlerde avcı kanca kuyruk kısmında olur.

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Bazen büyük balık yeme üst taraftan saldırabilir. Bu durumda yem dalmaya çalışırken büyük balık ilk hamleyi kuyruktan yapar. Bu hamlede balığın kuyruk omuru kırılır. Kuyruk omurunu kırma işini büyük balıklar bilinçli olarak yapar. Sonra bir kaç hamlede balığı yutmaya çalışır. Canlı yemde tek kanca ile balık avı yaptığımızdan bu ihtimali göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu durumda büyük balık yeme hamle yaptığında tasmalama yapmak büyük hat olur. Büyük balık kuyruğa hamle yaptığında tasmalama yapılırsa veya kaloma sıkıysa yem balığı ipin bağlandığı yerden kopar. Bu durumda büyük balığı güzelce beslemiş oluruz. Ya peki ne yapmak gerekir?

CANLI YEMLE DIP SIRTISI CEKEREK BUYUK BALIK AVI

Büyük Balık Canlı Yeme Hamle Yaptığında İzlenecek Yol

Canlı yemle büyük balık avı yaparken kaloma, olta boşa akmayacak sıkılıkta olmalıdır. Böylece büyük balık kuyruktan yemi alırsa kaloma akmaya başlar. Bu durum büyük balığa yemi yutacak hamle fırsatını verir. Bu olurken bizim kamışı ipin aktığı yöne çevirip, kaloma akışını kolaylaştırmamız gerekir. Büyük balık yemi yutmak için son hamleyi yaptığında kanca balığa hafif yollu geçer. Kancayı hisseden büyük balığın kaloma boşatma hızında ani ve agresif bir artış olur. Bu aşamada kanca balığın ağız kısmına iyice oturur. Artık kalomayı kademeli olarak sıkmaya başlayabiliriz. Kaloma sıkılığı Akya avı için uygun olan yere geldiğinde mücadele başlar.

Bütün bu aşamalar boyunca tekne hiç durmamalıdır. Tekne en düşük hızında açık denize doğru yol almalıdır. Balık avı boyunca dikkat edilmesi gereken en önemli konu; oltada hiç zaman boşluk olmamasıdır. Boşluktan kasıt; olta ile balık arasındaki ipin bir sebepten gevşemesidir. Balık bunu bir kurtuluş vesilesi olarak değerlendirir. Genellikle bu aşamada kendini kurtarmak konusunda çok başarılıdır.

Tekne en düşük hızda açık denize giderken büyük balık tekneyi izler. Bazen balık da açık denize doğru hızla gitmeye başlayabilir. Bu durumda ya tekne hızını arttırmak, ya da daha hızlı oltayı sarmak gerekir. Kısaca oltada boşluk oluşmasına izin vermemek gerekir. Oltanın gerginliği balığın ne yapmaya çalıştığı konusunda bize devamlı bilgi verir. Kısaca oltanın gerginliği balıkla aramızdaki iletişimdir.

Balığı Taşlık Zeminden Uzaklaştırmak

Balığı açık denize alırken, durarak yapacağımız mücadeleden daha fazla yorarız. Oran olarak söylemek gerekirse üç katı demek uygun olacaktır. Üstelik bu hamle ile balığı taşlık bölgeden uzaklaştırmış oluruz. Böylece balık dalarak olta ipini bir yerlere dolaştıramaz. Sonrası balıkla mücadeleye kalır.

Kaloma Ayarı Takımın En Zayıf Yerinde Güçlü Olamaz

Mücadele esnasında en uygun kaloma ayarı; takımın en zayıf noktası veya mücadeleyi sürdürebileceğimiz uygun ayardır. Bu ayar genellikle takımın en zayıf noktasından daha aşağıda bir sıkılıktır. Büyük balık mücadelesi uzun süreli olduğundan yorulmadan mücadele edebilmek önemlidir. Yorgunluk hataları beraberinde getirir. Keyifli bir mücadele için uygun kaloma ayarı balığı almanızı sağlar. Yoksa güzel bir kaçırma hikayemiz olur.

Büyük Balığı Tekneye Almak

Büyük balığı emniyetli bir şekilde tekneye almak için iyice yorarak tekneye yaklaştırmak gerekir. Balıkla mücadelede geçen süre avcının lehinedir. Her geçen dakikada balık yorulur. Bu yüzden balığı biran evvel almak için uğraşmak yerine keyfini çıkarmaya çalışmak doğru tercih olacaktır.

Yorgun şekilde teknenin yanına gelen büyük balık tekneye alırken bize sorun çıkarmaz. Aksi durumda her an kancaları elinize geçirebilir. Daha kötü durumları burada yazmak istemiyorum. Zaten amatör balıkçının balıkla mücadelesini kazanabilmek için doğru mücadele etmesi zorunludur. Yoksa tekneye alacak bir balığı da olamaz. Şunu hiç aklımızdan çıkarmayalım: Büyük balık asla hata kabul etmez. İlk hatamızda büyük balığı kaybederiz. Balığın mücadele keyfini çıkaralım, balık da sorunsuz şekilde bizim olsun. Keyifli avlar. Rastgele.

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/OLNgtJ7VSpU

Canlı Yemle Dip Sırtısı Çekerek Büyük Balık Avı

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.