Kaçan Balığı Unut Avlayacağına Odaklan :
Balık avında oltaya takılan balık kaçmaya çalışır. Buna karşılık biz de oltaya takılan balığı almak için elimizden geleni yaparız. Bu bir mücadeledir. İnsanoğlu genellikle hata yaparak öğrenir. Hatalardan en güzel şekilde ders almak gerekir. Bu şekilde çok daha hızlı öğrenmek mümkün olur. Önemli olan hata yapmak değildir. Önemli olan ondan hatayı hızlıca kabul edip gerekli olan dersi almaktır. Bu yüzden oltamıza takılıp sonrasında kaçan balığa çok fazla kafamızı takmayız. Bu olandan ders almayacağımız anlamına gelmez. Ama başarılı olmak için yeni avımıza odaklanmak en doğrusudur. Geçmiş geride kalmalıdır. Biz hep önümüze bakmalıyız. Bu şekilde anı en iyi şekilde yaşayan her zaman kazançlı çıkar.
Yem Balığı Avında Kaçan Balıklar
Yem balığı avı yaparken biraz heyecanlı olmak normaldir. Nede olsa av yeni başladığımız için biran evvel oltaya gelen balığı almak isteriz. Sabırlı olmadan yapılan mücadelede kayıplar olur. Oysa balığın yorulmasını bekleyerek mücadele edersek, balığı tekneye alma şansımız çok artar. Balığı kaçırmak büyük zaman kayıplarına sebep olabilir. Ama her ne olursa olsun, kaçan balıktan sonra biran evvel yenisine odaklanmak gerekir. Böylece yeni avda aynı hataları tekrarlamayıp balığı almak için sabırla mücadele etmek en doğru yoldur.
Yormadan Balığı Almaya Çalışmak
Balık avında ilk fark ettiğimiz balıkların ne kadar güçlü olduğudur. Bu aşamadan sonra kaloma ayarına daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini öğreniriz. Bu balık avında yaşayarak öğrenilen en önemli bilgidir. Çünkü kaloma bilgisi olmadan büyük balık avı yapılamaz. Bir başka deyişle elimizdeki takımlara zarar vermeden, oltadaki balığı kaçırmadan av yapmanın yegane yolu doğru kaloma ayarıdır. İşte bunu doğru yaptığımız sürece, balık avlarımız daha keyifli ve bereketli geçer. Bu sayede daha fazla bilgiyi daha az maliyete ile öğrenmeye başlarız. Balık kaçırmaya ve maliyetleri arttırmaya devam ederek balık avına devam etmek zordur. Bu yüzden insanoğlunun her zaman gelişim sürecini keyifle sürdürebilmesi için ufak başarılara ihtiyacı vardır. Ufak başarılar insanı mutlu eder. Mutlu insanın motivasyonu daha yüksek olur.
Balığın Mücadele Kabiliyeti
Balık canını kurtarmak ve yaşadığı ortama dönmek için mücadele eder. Bu mücadelesine saygı duymamız gerekir. Biz elimizden geleni yapmamıza rağmen kendi mücadelesi ile oltadan kurtulan balığa saygı duyarız. Çünkü bu onun başarısı ve hakkıdır. Hatta bu duygu bizi daha başarılı olma konusunda motive eder. Bu sayede daha hevesle balık avına devam ederiz. Sonrasında balığı kaçırırken yaşadıklarımı analiz edip çözümler bulmaya çalışırız. Asla kaçan balığın arkasından kahretmeyiz. Ancak önündeki başarılara odaklananların başarılı olacağını biliriz. Bu sayede daha büyük balıkların avını yapabiliriz. Yani başaramadıklarımız tecrübe, başardıklarımız ise mutluluğumuz olur.
Bu Duruma Okul Hayatımdan Bir Örnek
Üniversiteye başladığım sene başarılı geçmediğini düşündüğüm bir imtihandan sonra üzüntü ile eve dönüyordum. Yolda üst sınıftan bir arkadaşla karşılaştım. Bana niçin üzgün olduğumu sordu. “İmtihan kötü geçti” dedim. “Eee ne olmuş” dedi. “Bak böyle bir durum için öncesinde daha iyi çalışman gerekirdi. Ama daha önemli bir alışkanlığa ihtiyacın var” dedi. Merakla “nedir o alışkanlık” dedim. “Bazen çok iyi çalışmamıza rağmen imtihan kötü geçebilir. Durum ne olursa olsun üzülmeyi bırakıp sonraki imtihana daha iyi hazırlanmaya bakman gerekir. Biten imtihanı o an unut, yeni imtihana hazırlan” dedi. İşte ders budur. Yani başarısız olduğumuz imtihanın intikamını, önümüzdeki imtihana daha iyi çalışarak alabiliriz. Önemli olan gelecektir. Yaşadıklarımız bizi geleceğe hazırlar.
Kaçan Balığa Kahreden
Kaçan balığa kahreden eğer burada oluşan enerjiyi, kaçanı unutup daha yoğun bir şekilde sonraki balık avına yöneltebilirse, farklı bir sinerji yakalar. Yoksa kahretmeye devam ederse, oluşan enerjinin gücü karşısında balık avından soğur. O anda balık avı biter. Belki balık avlamayı da bırakabilir. Bu durumda başarısızlığı kabul etmek ruh sağlığımız açısından iyi değildir. Mutluluğun yolu başarılardan geçer. Başarının yolu da iyi analiz ve yılmadan denemekten geçer. Mücadeleye hazır olanın çözemeyeceği problem yoktur. Bazen biraz zaman alır. Sonuç olarak öğrenmek için yorulmaya değer.
Asla pes etme. Hayat hepimizi imtihandan geçirerek olgunlaştırır.
Kısmet, akla ve çabaya aşıktır.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/yLiUxIoIldI