Derinlerde Akya Avlama Tekniği :

Derin suda canlı yem ile dip sırtısı yaparak büyük balık avı yapmak zor iştir. Balık avında en zor teknik dip sırtısı ile balık avıdır. Dip sırtısında genel av derinliği 20 – 30 m dir. Mesele 100 m civarında bu yöntemle av yapmak olunca çözülmesi gereken problemlerin sayısı çok artar. Bir de gelen balıklar çok büyük olunca mücadele de ona göre olur. Bu yüzden ciddi tecrübe ister.
Bu Avın Aşamaları Nelerdir
- Yem balığı avı
- Canlı yemle dip takımının hazırlığı
- Yemin derin suya indirilmesi
- Derin suda dip sırtısı çekebilmek
- Devasa balıkla mücadele
- Balığı tekneye almak
Yem Balığı Avı

Öncelikle balık avına rapala ile yüzey sırtısı çekerek başlarız. Bu aşamada genellikle iki veya üç takım kullanırız. Böylece hızlı bir şekilde yem balığı avını bitirmiş oluruz. Bazen yem balığı avımız büyük balık avı yapacağımız meraya kadar devam eder. Hatta yem balığı avlamanın zor olduğu günlerde yemi bulana kadar arayışa devam ederiz. Bazen de yem balığı avı Adrasan Koyu içinde biter. Büyük balık avına başlayacağımız meraya kadar olta çekmeden hızlıca gideriz. Orada sadece bir tane canlı yem için olta çekeriz.
Canlı yemle dip sırtısı çekmek en avantajlı yöntemdir. Çünkü canlı yemin büyük balığı kendine çekme olasılığı daha yüksektir. Ama büyük balık açsa, ölü olan taze yem de canlı yemi arattırmaz. Bazen canlı yemi kaybettiğimizde, hemen taze yemle ava devam edip büyük balığı alırız. Aslında büyük balığı ikna eden canlı yemin hareketliliği veya ölü yeme verilen hareketlerdir. Diğer bir deyişle büyük balığı kandıran aksiyondur. Aksiyon, bazen karnı tok ilgisiz balığı bile harekete geçirebilir. Çünkü balıklar kolay ava genellikle ilgisiz kalamaz.

Canlı Yemle Dip Takımının Hazırlığı
Biz genellikle “Akya Oltası” dediğimiz takımla yemli dip sırtısı çekeriz. Son zamanlarda “Melek Gözü” denilen kurşun ağırlıklar ile de yemli dip sırtısı yaptığımız olur. Melek Gözünü, hafif akışın olduğu derin sularda motoru kapatarak kullanırız. Bu yöntem de dip sırtısı yapıyormuş gibi çalışan bir tekniktir. Su akışı; akıntı, rüzgar ve dalgadan veya bunların birkaçının bir araya gelmesinden kaynaklanabilir. Böyle durumlarda veya daha uzun mesafede sırtı çekerken Akya Oltasını kullanırız.

Derin Suda Dip Sırtısı Çekilmesi
Kurşun ağırlıkların kullanıldığı dip takımlarını derinlere indiren kurşun ağırlık değildir. İnsanlar ufak balık avında durarak dibe, ucunda kurşun olan çapari takımlarını indirdiği için bu kanıya sahiptir. Oysa sırtı yönteminde suyun sürtünmesi devreye girince, kurşun ağırlıklar bu etki ile yüzeye doğru yükselmeye başlar. Böyle bir durumda takımın derinliğini teknenin hızı belirler. Teknelerde motorun gücüne bağlı olarak en düşük hız 1,5 ile 3 mil arasındadır. Tabi bu sakin su için geçerlidir. Oysa deniz dalgasız, akıntısız ve rüzgarsız olmaz. Bunlardan biri veya birkaçı bir arada olabilir. Bu yüzden sırtı çekerken bunların devamlı şekilde hesaba katılması gerekir. Örneğin 1 mil akıntıya karşı giden bir tekne, 2 mil hız yaparken gidiş hızı 1 mil olur. Çünkü akıntı 1 millik bir hız kaybına sebep olur.

Bunlara ilaveten derinlik arttıkça kurşunların ve ip misinanın dibe inişi basıncın yarattığı yoğunluk sebebi ile yavaşlar. Bu yüzden suyun yoğunluğu arttığı için sürtünme de artar. Buna en kestirme çözüm; motoru boşa alıp takıma dip yaptırmaktır. Yalnız yem ile dip sırtısı yaparken, yemin kesinlikle dibe dokunmaması gerekir. Böyle bir durumda dipten yeme ot, çöp takılarak balığın ölmesine ve dengesinin bozulmasına sebep olur. Ayrıca dibe takılma veya balığın taşlara sürtme riski de doğar.

Takıma dip yaptırdığımızda zemine sadece kurşunu dokundurup aynı anda çekmeye başlamamız gerekir. Bu yüzden takılma riski olan yerlerde çekme işlemi ilk anda biraz hızlı olmalıdır. Böylece dipteki büyük balıkları da tahrik etme, cezbetme şansımız olur. Genellikle de tam bu aşamada büyük balık yeme atlar. Bu yüzden derin suda en verimli avları bu şekilde yaparız. Yani tam dipten yükseltme anında. O hareket mucizevi sonuçlar verir.

Devasa Balıkla Mücadele
Devasa balıkla mücadele sabırlı olmayı gerektirir. Biz öncelikle balığı aldığımız yerden derin suya çıkarmayı tercih ederiz. Balığı derin suya doğru rölanti hızında çekerken, balık deri suya dalmadan peşimizden gelir. Üstelik bu esnada yeterince nefeslenemediği için de hızla yorulmaya başlar. Ara sıra kaloma boşaltır. Ama bir süre sonra kaloma boşaltmadan gelmeye devam eder. Balıkların bu davranışın bir diğer sebebi de, problem anında derin suya doğru kaçma refleksleridir.
Derin suda mücadele daha konforludur. Zaten o aşamaya kadar balık biraz da olsa yorulmuş olur. Özellikle 15 – 20 Kg üstü balıklar ile mücadele uzun sürer. Bu durumda kalomayı sıkıp biran evvel balığı almaya çalışmak büyük hatadır. Bu hata %70 – 80 ihtimal ile kaçırma ile sonuçlanır. Ayrıca kalomayı sıkıp balığı almaya çalışmak avcıyı çok hızlı yorar. Bu durumda avcı hata yapmaya çok müsait hale gelir. Yani sıkı kaloma balığı değil, aksine avcıyı yorar. Çözüm ise; uzun süreli mücadele edebileceğimiz bir kaloma ile balığın yorulmasını beklemektir.
Kalomayı sıkıp balığı kaçırmaktansa, bütün vakti balığı almak için sabırla mücadeleye ayırmak en doğru seçimdir. Böyle bir balığı kaçırdıktan sonra yenisini avlamak, bazen yıllar süren bir arayışı gerektirebilir. Böyle bir durumda telaşa kapılmayıp mantıklı hareket etmek en doğrusudur.

Balığı Tekneye Almak
Balığı tekneye almak tecrübe ister. Hiç tartışmasız şekilde teknedeki en tecrübeli kişinin işidir. Takımdaki kancalar, balığın tarifsiz gücü, beklenmedik kurtulma manevraları sorun oluşturur. Böyle bir durumda bir çuval incir berbat etmek çok mümkündür. Daha kötüsü çok ciddi problemler yaşanabilir. Bu durumda tecrübe eksikliği varsa bir kakıç kullanmak ve balık yorulana kadar ondan uzak durmak uygun olur.
Derinlerde Akya Avlama Tekniği
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/Lvr-UFhu0qM