TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

Takılan Olta Nasıl Kurtarılır :

Kıyıdan at çek yaparken, teknede sırtı çekerken veya jigging yaparken takılan olta nasıl kurtarılır konusunu işleyeceğiz.

TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

Kıyıdan At Çek Yaparken Takılan Olta:

TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

Takım uzağa doğru atıldığında dibe takılırsa, takılma açısı dar olacağından direkt çekerek kurtarmak genellikle zor olur. Ama refleks olarak ilk denenen de bu yöntem olur. Başarılı olursa durumunda hızlı bir şekilde çekilerek tekrar takılması sağlanır. Bu tür durumlarda oltayı çekerken bir yandan da geriye doğru yürüyerek çekme hızı arttırılabilir.

Eğer ilk çekiştirmede kurtulmazsa, sağa sola doğru hareket edip daha uygun bir açı bularak kurtarmak denenebilir. Bu da olmazsa, misinayı koparmayacak kadar çekip bırakılarak takıldığı yerden çıkması sağlanır.

Bunlar çözüm olmazsa işimiz çok zordur. Mutlaka denizde müdahale gerekir. Belki bütün riskleri göze alıp daha sert çekip bırakarak kurtarmayı deneyebiliriz. Bazen de sertli çözüm olabilir. Ama kopabileceğini unutmamak lazımdır. Zaten risk almadan balık avına gidilmez.

Teknede Balık Avı Yaparken Takılan Olta

TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

Teknede olta çekerken kıyıya fazla yaklaşmışsak, takım zemine çok yakınsa, ağırlığımız fazlaysa, bir problemden dolayı yavaşlamış veya durmuşsak, dibe yakın çekerken balık gelip kalomayı boşaltarak taşa girmişse veya dolanmışsa olta dibe takılır.

Yüzeye yakın takılmalarda, takılan yerin üzerine gidilerek olta kolayca kurtarılır. Bu durumlarda takılan yerin üstüne gidip hafif çekiştirmeler genellikle yeterli olur. Özellikle su berraksa, nereye nasıl takıldığı gözle görülüp gerekli manevra kolayca yapılır.

Derin suda takılmalarda da benzer yöntem izlenir. Üzerine gidilip hafif çekiştirilip bırakılarak ve doğru açı bulunmaya çalışılarak olta takıldığı yerden kurtarılır.

Taşlık Kayalık Dip Zeminde Takılmalar

Kayalık zeminlerde olta çekerken, oltaya balık gelip kalomayı boşaltarak dip yapmaya başlamışsa, zemine kadar inip olta takımlarını zemine takabilir veya taşların içine girebilir.

Balık taşlara girmiş veya oltayı taşlık zemine takmışsa, ilk iş oltayı kurtarmak olmalıdır. Bu durumda tekne tornistan yapılarak takıldığı yere doğru gidilir. Tekne geri viteste giderken manevra yeteneği daha fazladır. Bu şekilde keskin manevralar kolayca yapılabilir. Manevra yaparak oltanın takıldığı yerin tam üstüne gidilir. Bunu yaparken bir an bile olta ipinin gevşememesi gerekir. Gevşerse önce takımlar, sonra misina zemine ayrı ayrı takılabilir. Bu durum kurtarma çabasını zorlaştırır.

Oltanın takıldığı yerin üzerine gelindiğinde olta hafif boşlayıp çekilerek, çekilip bırakılarak takıldığı yerden çıkması sağlanır. Kurtulmaması durumunda, takıldığı yerin etrafında 360 derece dönerek bir boşluk bulup kurtarmaya çalışırız. Bu deneme defalarca yapılabilir. Çember genişletilerek denenebilir. Başka bilinen yöntemler varsa onlar denenebilir. Denemeler sonlandığında, en son misina rulo yapılmış büyük bir havluya üst üste gelmeyecek şekilde sarılır ve tekneye yol verilir. Bu durumda ya olta kurtulur, ya da takım kopar. Takım sağlamsa, çoğunlukla sonuç olumlu olur.

Balığın zemine inip oltayı taşa soktuğu durumlarda, oltayı kurtarmak mümkün olmamışsa, olta olabildiğince gerilip bir şamandıra bağlanarak bir süre bırakılabilir. Bu yöntemde balığın yorulup girdiği delikten çıkması amaçlanır. Ama bu yöntemin sonuç vermesi için takımda kullanılan misinanın çok sağlam ve taş mukavemeti yüksek bir misina olması önemlidir. Yoksa taşa sürtünen misina bir süre lime lime olup kopar. Takım hazırlarken burada kullanılacak misina buna göre seçilmelidir. Takımda böyle bir misina kullanılmamışsa, balığın taştan çıkması beklenebilir.

Dibe Takılmalarda En Kötü Durum

TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

En kötüsü dipteki kalıntı ağa veya dipte kalmış bir parakete misinasına takılmaktır. Her iki durumda da balığın kendini kurtarma çabası takımın daha fazla dolanmasına sebep olur. Bu tür materyalleri koparmak veya kaldırıp yukarı almak çok zorlu bir iştir. Bazen sadece takımın çekme gücüyle koparmak ve yukarı almak mümkün olmaz. Bu durumda takım bedeni üzerinden kaydırılarak indirilecek bir çember yardımıyla takılan yere daha fazla çekme gücü olan ip indirilip ağ veya paraketenin kaldırılması sağlanabilir. Tabi bu çalışmaları yapmak, burada yazmak kadar kolay değildir. Tecrübe ve çözümleme yeteneği gerektirir. Değişkenleri iyi analiz edip çözümlemek gerekir. Bu uğraşlarda en önemli olan sabırdır.

TAKILAN OLTA NASIL KURTARILIR

Bu tür takılmalarda oltanın ucunda balık yoksa, her şeyi denemeye karşılık olta kurtulmuyorsa, balık avı zamanının harcamamak adına olta koparılıp yeni takımlarla balık avına devam edilebilir. Hayat devamlı kararlar aldığımız ve geri dönülmesi mümkün olmayan bir süreçtir. Karar ver uygula asla pişman olma. Pişmanlıklar tecrübeyi arttıran unsurlar olduğu sürece sorun yoktur. Oltanızı dibe takın, ama kafanıza takmayın. Durmayın devam edin. Kısmetiniz bol olsun…

Tekneden Jigging Yaparken Jig Takılırsa

Takılan Olta Nasıl Kurtarılır

Jigging yaparken jig dibe takıldığında, tekne takıldığı yerin üzerine yanaştırılır ve hafifçe gevşetilip hafifçe çekilerek takıldığı yerden kurtulması sağlanır. Bu işlemlerin hiç zorlamadan sakin bir şekilde yapılması çok önemlidir. Jigler genellikle bir yarığa girer. O yarıktan kancanın takılmasını önleyerek çıkarmak için yavaş hareketler, kancanın daha kötü bir yere girmesini önlemiş olur.

Jig kancası bir yere geçmişse, kopmayacak kadar çekip bırakarak kurtulması sağlanır. Kurtulmuyorsa, takıldığı yerin etrafında dönerek uygun açı yakalanmaya çalışılır. Kurtulmuyorsa, örgü ip beden rulo yapılmış büyük bir havluya üst üste gelmeyecek şekilde üç – beş tur sarılıp çekilir. Olmuyorsa tekneye yol verilir. Ya kopar, yada kurtulur.

Parakete Misinasına Takılan Akya Videosuhttps://youtu.be/o9qs3zlSA5I

Takılan Olta Nasıl Kurtarılır

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.