Adrasan Fenerinde Taşa Takılıp Oltayı Koparan Akya Avımız :
Büyük balık avında her oltaya vuran balığı almak mümkün müdür? Doğal olarak, tabii ki mümkün değildir. Çünkü balığın oltaya vurması ne kadar kısmetse, oltadan kurtulması veya tekneye alınması da o kadar kısmettir. Eğer balığı tekneye almak kısmet değilse, bir vesile olur ve balık oltadan kurtulur. Bu bizim hatamızdan veya tahmin edemediğimiz bir sebepten de kaynaklanabilir. Balığın üstün mücadele yeteneğinden de kaynaklanabilir.
Balık Avında Tecrübenin Önemi
Biz kısmetimizi elde edebilmek için bir takım bilgilere ulaşıp, o bilgileri en iyi uygulayabilecek düzeye gelmemiz gerekmektedir. Bu şekilde elde ettiğimiz tecrübeleri kullanarak balık karşısında üstünlük sağlamaya çalışırız.
Ama çok ilginçtir ki, balık da zaman içinde kurtulma taktiklerini geliştirir. “Balık hafızası” tabirini kimin uydurduğunu çok merak ederim. Balıklar zaman içinde pek çok şeyi öğrenirler. Oltaya atlayan bir balığın, oltadan kurtulduktan sonra tekrar oltaya atlamasının sebebi nedir? Çoğu zaman bizim de yaptığımız gibi, olayı tam olarak kavrayamamasıdır. Bu yüzden anlamak için tekrar deneme yapar. Bazen de o yiyeceğe gerçekten çok ihtiyacı vardır.
Bu hatayı insanoğlu da çok fazlaca yapmaktadır. Bu hatanın ismi deneme, yanılma yoluyla öğrenmektir. Bu yüzden değimlidir? Her sene olta takımları ve taktikler değişmek zorundadır.
Yeni Takımlar Yeni Yöntemler Geliştirmek
İnsanoğlu başarılı olmak adına pek çok yeni takım geliştirir. O takımları yeni yöntemlerle uygular. Ama her yöntemin çok başarılı olduğu belli bir ömrü vardır. Sonrasında çok işe yaramaz. Yeni yöntemlere yelken açmak gerekir. Her yöntem yeni bilgilere ulaşmamıza vesile olur. Bizim için geçerli olan öğrenme süreci, balıklar için de geçerlidir. Bir farkla; akıl önden gider. Aklın ürününe maruz kalanlar sonradan kendini geliştirebilir.
Adrasan Fenerinde Oltamıza Takılan Balık
Yeni avladığımız tazecik Palamutla Akya Oltasını hazırladık. Taze yem Akya’yı yine cezp etmişti. Akya, açlığın verdiği etkiyle oltaya hamle yapınca, motora hafifçe güç verdik. Böylece takıma geçmesini sağladık.
Sonrasında kaloma şiddetle boşalmaya başladı. Biz öğrendiklerimizi kullanıp balığın oltaya geçmesini sağlamıştık. Ama biran evvel, dibi taşlarla kaplı o bölgeden uzaklaşmamız gerekmekteydi. Hemen yönümüzü açık denize doğru çevirdik. Motorun en düşük hızıyla yol alırken, balığı da peşimizden sürüklemeyi umut ediyorduk.
Ama balık tecrübelerini ve doğasının ona söylediğini yapıp dibe doğru yöneldi. Dönmeye başlayınca olta dipteki kocaman kayalıklardan birine takılmıştı. Aslında ilk anda oltayı kontrol ettiğimde, balık bizimle gelmeye başlamıştı. Ama bir süre sonra hızla basarak iyice dip yaptı. Bu yüzden olta taşlara takıldı. Bu durum video çekerken oltanın düzenli bir şekilde kısa aralıklarla boşalmasından da belli oluyor.
Balıkla Taşa Takılan Takım Koptu
Basmaya başladığında bir an için de olsa taştan kurtulmuştu. Ama sonra yeniden taşa geçmişti. Ne kadar kurtarmak için uğraştıysak da mümkün olmadı. Takıldığı yerin etrafında dolaşıp, uygun pozisyonu bulup oltayı takıldığı yerden kurtarmayı denedik. Biraz biz çektik, biraz balık çekti. Sonunda misina dayanmayıp koptu. Kısmet işte.
Taşa Takılan Balığı Kurtarmanın Yolu
Bazen balık bizim bu kurtarma çalışmamıza karşılık verir. O da kendini kurtarmak için açık denize yönelir. İşte tam bu anda doğru açıyı yakalamışsak, olta taştan kurtulur. Balıkla mücadele taşlık olmayan yerde devam eder. Bu aşamada yapılması gereken sabırla balığın yorulmasını beklemektir. Geçen her dakika bizim lehimize işler ve balık yorulmaya başlar. Bu durum bize başarıyı getirir. Balığı tekneye aldıktan sonra av tamamlanmıştır.
İster balığı eve götürürüz, ister serbest bırakırız. Bu ava duyulan ihtiyaçla ilgilidir. Et ihtiyaçsa eve gider. Av ihtiyaçsa geri salınır. Sonuçta her iki durumda da ihtiyaçlar karşılanmış olur. Et ihtiyaç değilse, balığı geri salarak balık stoklarımızın artmasına katkı sağlamış oluruz. Binlerce yumurta bırakma kapasitesine sahip denizdeki bir ilave balık, çok şeyi değiştirebilir.
Adrasan Fenerinde Taşa Takılıp Oltayı Koparan Akya Avımız
Sen ihtiyaç olmayan bir balık bırakırsan, ben ihtiyaç olmayan bir balık bırakırsam, diğeri ihtiyaç olmadığı için bir ilave balığı fazladan avlamazsa, balık stoklarımız artar. Bir başka deyişle, dünya gıda stokları israf edilmemiş olur.
Usta Balıkçının Marifeti : https://dai.ly/x1tdx12