YAKALA BIRAK AVI BALIGIN COGALMASINA KATKIDA BULUNUR

Yakala Bırak Avı Balığın Çoğalmasına Katkıda Bulunur :

YAKALA BIRAK AVI BALIGIN COGALMASINA KATKIDA BULUNUR

Balık avı turlarımızda her sene balık bırakma oranımız artıyor. Bu durum amatör balıkçılar arasında balıkçılık kültürünün hızla yükselmekte olduğunu gösteriyor. Bu sayede balığın çoğaltılması gerektiği fikri yaygınlık kazanıyor. Balığı çoğaltma çabası Türkiye’nin balık stoklarının garanti altına alınmasını sağlayabilir. Bu yüzden de Türkiye genelinde yakala bırak avcılığının yaygınlaştırılması için çaba harcamamız gerekiyor. Sosyal medyada yayınlanan her yakala bırak videosu bu çabayı destekleyen bir girişim oluyor. Bu çabaların arttırılması ve genele yaygınlaştırılması gerekiyor.

Madem Bırakacaktın Neden Yakaladın?

Bu soru, ufak balık yakalamak dolayısıyla henüz balık avı tatminini yaşamamış kişilerin belki de haklı sorusudur. Çünkü balığın bir can taşıdığı ve aşırı avlanırsa tükenebileceği fikrine henüz sahip değiller. Bu yüzden oltaya takılan her balığın alınması gerektiğini düşünüyorlar. Örneğin bu durumdaki bir kişi; önce yapabildiği kadar çok balık avlıyor. Sonra bu balığı ne yapacağız diye kara kara düşünüyor. Balığı kime vereceğini bilemiyor. Hatta bazen yakalayıp öldürdüğü balığı denize veya göle geri atmayı bile düşünüyor… Oysa yakaladığı balığın ihtiyaç fazlasını geri salsa, bir kaç balık saldıktan sonra balığın da bir can taşıdığını fark edip avı sonlandıracak. Balığın da bir can taşıdığını fark etmenin yolu balığı geri bırakmaktan geçiyor.

YAKALA BIRAK AVI BALIGIN COGALMASINA KATKIDA BULUNUR

Balığın Can Taşıdığını Fark Etmek

Balık avı turuna yemlik balık avıyla başlarız. Her turda 2 tane yem balığı avı yapmaya çalışırız. Bazı günler oltalar bir anda yem balıklarıyla dolar. Biz ihtiyaç fazlası olanı hemen geri salarız. Bir çok katılımcı bu avdan dahi yeterince keyif alır. Bazı katılımcılar yem balığı avına devam etmek ister. Avlanan bir kaç balık yakalanıp geri salındığında “artık balığın canını yakmayalım” deyip bu ava son verirler. Bu aşamadan sonra bu arkadaşlar balığında bir can taşıdığını fark edip ava son vermeyi öğrenirler. Bu aşama amatör balıkçı için tam bir dönüşüm noktasıdır. Artık bu kişiler ihtiyaç fazlası av yapmazlar. En doğru iş ihtiyaç karşılandıktan sonra avı sonlandırmaktır. Oltalar toplanır büyük balık avının başlayacağı yere kadar olta çekmeden gidilir.

Büyük Balık Avında Bir Büyük Balık Avlama Gerekçesi

Bir büyük balık  tura katılan iki kişiye fazlasıyla yeter. Zaten bir büyük balıkla mücadele ederken avcılar yeterince yoruldukları için ikinci balığı çekmek için güçleri kalmaz. Yorulan kişi her ne iş yapıyorsa o işten tatmin olur. Daha fazlasını yapmak istemez. Ayrıca avcı yakalanan balığın büyüklüğünden etkilenir. Hemen her avcı büyük balık mücadelesinin şokunu üzerinden atıp sevincini yaşarken aklından pek çok soru geçer. Bunların en etkilisi “bu balık bu hale kaç senede geldi” olur. Bu düşünce avcıda, bunun ne kadar değerli bir can olduğu fikrinin oluşmasını sağlar. Bu düşünce sonrası avcı yapabilse elindeki balığı bile salmaya razı olacak hale gelir. Nerede kaldı o yorgunluktan sonra ikinci balıkla mücadele etmek. En doğrusu işi tadında bırakmaktır.

YAKALA BIRAK AVI BALIGIN COGALMASINA KATKIDA BULUNUR

Yakala Bırak Avı Balığın Çoğalmasına Katkıda Bulunur

Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/_6xA3rI8ggM

Yakala Bırak Avı Balığın Çoğalmasına Katkıda Bulunur

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YAKALA BIRAK AVI BALIGIN COGALMASINA KATKIDA BULUNUR için 5 cevap

  1. Ali der ki:

    Menderes abi seninle çıktığımız büyük balık avlarında pek çok büyük balık avlamak kısmet oldu. Ama ne zaman yakala bırak avı yapmaya kalksak bir sorun çıktı. Bir keresinde olta taşlara takılıp koptu. Bir diğerinde tam balığı avlayacakken Mustafa abi bozulan teknesi için bizi yardıma çağırdı. Başka bir seferinde Balon Balıkları yemleri tüketti…

    En sonunda bana da yakala bırak avı yapmak kısmet oldu. Abi bunu da yaşamama vesile olduğun için sana teşekkür ederim.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Ali hep aynı şeyleri düşünüyoruz. Bu konu bana da dert olmuştu. O kadar büyük balık avı yapıp bir kere de yakala bırak avı yapamamak doğru gelmiyordu. Bunu da beraberce yaşadığımız için bende çok mutlu oldum. Kısmetin hep böyle güzel oldun.

  2. Murat Atasal der ki:

    Balık avına giden avcı oltasına ne gelirse yiyeceğim diye balığa gitmez. Bek çok avcı belli balıkların avını yapmak için balığa gider. Eğer oltasına istemediği bir balık takılırsa onu illa almak zorunda değildir. Bu durumda o balığı geri salar.

    Birde av yapan kişi kendisi için bir limit belirler. Bu limite ulaşmışsa fazladan takılan balıkları geri salar. Zaten avlamak istediği miktara veya Kg ulaşmıştır. Artık ava devam etmesine gerek yoktur.

    Bizim gibi büyük şehirlerde çalışan insanlar senenin 11 ayında tatil ve tatilde balık avı yapmanın hayalini kurarız. Ama o sene bir tatil köyünde tatil yapıyorsak avladığımız balığı bu tesislere götürüp yaptırmak mümkün olmayabilir. Bu durumda avladığımız balığı geri bırakmak dışında bir seçeneğimiz olmaz. Özellikle büyük balıkların avını yapınca en keyifli kısım avın mücadelesinden sonra geri salmaktır. Böylece hem avın keyfini yaşamış oluruz. Hem de balığı geri salmanın huzurunu yaşamış oluruz. Bu keyif ve huzur da bize 11 ay yeter.

  3. Irfan der ki:

    Yakala bırak avının her geçen gün yaygınlaşması sevindiricidir. Sizin de bu olaya öncülük etmenizi takdirle karşılıyorum. Umarın daha da yaygınlaşır.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.