YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Yakalayacağımız Büyük Balığı Geri Salacağız Dedik :

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Avcılık bir ihtiyaçtır. Ama her avladığımız balığı almak bir ihtiyaç değildir. Avımıza bir sınır koymazsak torbacı, sepetçi de olabiliriz. Yapılan avın vicdani veya yasal bir limiti yoksa, sonuç balığın bitmesi ve şikayetler olur. Balığı bitirmek ve bundan şikayet etmek istemiyorsak vicdani veya yasal limitler dahilinde av yapmalıyız. Fazlası olursa da geri salmalıyız.

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Vicdani Veya Yasal Limitlerde Av Yapmak

Yakala bırak avı yapabiliyor olmak, kişinin nefsini kontrol altında tutabildiğinin göstergesidir. Nefsine hakim olamayanlar ihtiyacı dışında ava devam ederler. Doğadaki her canlı sistemde çok önemli bir yere sahiptir. O canlı olmadan sistemin düzgün, ahenkli işlemesi mümkün değildir. Aynı şekilde her canlının besin zincirinde bir yeri vardır. Bu yer bir döngü dahilinde sistem tarafından dengede tutulur. Sisteme tek müdahale kabiliyeti olan canlı ise insandır. İnsanın müdahalesi sistemin çalışma prensipleri dışına çıkmamalıdır. İnsana önerilen, sistem düzgün çalışması adına; ye, iç israf etme dir. İhtiyaç dışı avcılık israftır. İsrafı önlemek için öncelikle yeter demeyi öğrenmemiz gerekir. Sonrasında limiti aştığımızda balığı geri bırakıp avı sonlandırmamız gerekir.

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Balık Ağzına Takılan Kanca Yarasıyla Ölür Mü

Kanca hayati organlara zarar vermediği sürece balık ölmez. Hayati organların zarar görmesi durumunda balığın bırakılması doğru olmaz. Hayati organlara zarar vermemiş çok ciddi yaralanmaların bile iyileşmiş olduğu pek çok balık gördüm. Gördüğüm bazı yaralı balıklar, şaşkınlık verici bir şekilde, sanki hiç yarası yokmuş gibi normal hayatına devam ediyordu. İnsanın sinir sistemiyle balığın sinir sistemini bir tutup davranışlarını açıklamaya çalışmak yanlıştır. Aynı sinir sistemine sahip olsaydık balıklar pek çok dikensi ışınları olan balıkları avlayıp yiyemezdi. Kancanın veya zıpkının ucunda kasılıp kalırdı. Oysa ne kadar zarar göreceğine aldırmadan kurtulma güdüsüyle çırpınıp kendini kurtarır. Gerçekten acı çeken bir canlı bu kadar mücadele edemez.

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Balık Bırakılamayacak Durumdaysa Ne Yapılmalıdır

Böyle bir durumda o balık bir ihtiyaç sahibine verilerek durum telafi edilebilir. Ama sadece başkasına vermek için balık avlanmasını da doğru bulmam. Bu işi yapan profesyoneller var. İyi niyetli olarak da olsa onların alanına girmek doğru değildir. Üstelik bu etik de değildir.

Eğer illa da birisine balık vermek istiyorsak, bunu kendimiz için avladığımız balığı vererek yapmalıyız. Ya da o kişiyi kendi soframıza çağırarak avımızı onunla paylaşmalıyız. Bu yaklaşım, nefis terbiyesi çalışmamızı olumlu etkileyecek bir yoldur. Bunu geleneklerimizi inceleyerek; imece ve paylaşma kültüründe bulmak mümkündür.

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK

Ayrıca başkası için av yapmak nefis terbiyesi ve yeter diyebilme kabiliyetimizi sekteye uğratır. Balık verilebilecek kişilerin sayısına sınır koymanın imkanı yoktur. Örneğin bütün köy benden balık ister. Benim onlara ve herkese cevabım; ben her turda sadece bir büyük balık avlarım. Onuda balığa ulaşma imkanı olmayanlarla paylaşırım. Birisinin geçerli bir sebeple balığa ihtiyacı varsa, evime götüreceğim balığı ona veririm. Ama hiçbir gerekçe, av yapabildiğim her turu bir büyük balıkla sınırlamaktan beni alıkoyamaz. Bu yaklaşım yapılan avın vicdan sınırları içinde yapılmasını sağlar. Böylece nefsimi terbiye etmiş olurum.

Yakala Bırak Avının İnsanda Yarattığı Huzur

Doğada açlık ihtiyacını karşılayan her canlı sakinleşir. Öldürme isteğinden uzaklaşır. Avcının ihtiyaçlarını karşılayacak avı yaptıktan sonra, öldürme isteğinden uzaklaşmasının yolu “yeter” diyebilmektir. Yeter diyebilen insan avını geri salmayı düşünebilir. Bu aşamaya gelmiş avcı usta avcıdır. İhtiyaç dışı salınan bir balık bile avımızın sürdürülebilir olması için yeterlidir. Bu duygu insanı tatmin eden, huzura ulaştıran bir duygudur. Bu duyguyu, doğal yaşantıyı dikkatli bir şekilde inceleyen pek çok insan keşfetmiştir. Bu tespit doğanın insana öğrettiği en önemli sırlardandır. Buna doğa ile uyum içinde yaşamak diyebiliriz.

Bu balık avı turunda yaşadığımız duyguların temelinde bu yazdıklarımız yapmaktaydı. Bu prensipler dahilinde avımız yaptık. Avladığımız balığı da geri bıraktır.

Yakala Bırak Avı Videosu: https://youtu.be/S4Wac51cNWA

Yakalayacağımız Büyük Balığı Geri Salacağız Dedik

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

YAKALAYACAGIMIZ BUYUK BALIGI GERI SALACAGIZ DEDIK için 2 cevap

  1. Bülent Akkuş der ki:

    Menderes bey,

    Ben de nisan ayında bir yakala bırak avını yaşamak üzere gelmek istiyorum.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Kısmetse 23 Nisan 2019 tarihinde turlara başlıyoruz. Bu tarihten sonrası için rezervasyon yaptırabilirsiniz. Umarım güzel bir yakala bırak avı olur.
      Görüşmek üzere.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.