Akya Mücadelesiyle Herkesi Yordu :
Büyük balık avı turuna ilk defa katılanların aklında pek çok soru vardır. Bunların büyük balık avına dair olanlardan bahsedelim. Şimdi kategorik olarak bir sıralama yapalım:
- Balık avı turunda sorularımıza cevap bulabilecek miyiz?
- Yem balığı avını nasıl yapacağız?
- Büyük balık için takım hazırlığı nasıl olacak ve takım nasıl kullanılacak?
- Kısmet olur da büyük balık avlarsak nasıl mücadele edeceğiz?
- Balığı tekneye nasıl alacağız?
Balık Avı Turunda Sorularımıza Cevap Bulabilecek Miyiz
Bilmek ayrı şeydir. Bir de bildiğini anlatabilmek ayrı şeydir. Bir de anlattıklarınızı uygulayarak başarılı olduğunu göstermek gerekir. Yani teori ile uygulamanın birebir uyumlu olması gerekir. Yoksa kafalar karışır. Kafa karışıklığın olduğu yerde öğrenme olmaz.
Yem Balığı Avını Nasıl Yapacağız
Yem balığı avını yüzey sırtısı çekerek yaparız. Bu yüzden rapala, silikon, çapari kullanırız. Bazen farklı yöntemler kullandığımız da olur. Bu durum zamana ve balığın durumuna göre farklılık gösterebilir. Bunun nasıl yapılacağını tur başlangıcında uygulamalı olarak anlatarak gösteririz.
Büyük Balık İçin Takım Hazırlığı ve Kullanımı
Yem balığı avından sonra büyük balık için takım hazırlığına başlarız. Bu hazırlığı katılımcı arkadaşların önünde yaparız. Neyi neden yaptığımızı da anlatırız. Her şey uygulamalı olduğu için anlaşılması kolay olur.
Büyük Balıkla Mücadele Nasıl Yapılacak
Bu makaleyi hazırlamamın temel sebebi de budur. Büyük balıkla mücadele konusunda pek çok yöntem vardır. Ama bizim katılımcılara anlatmaya çalıştığımız yöntemin temel felsefesi; oltaya atlayan balığı en azından görelim olacak. Oltaya atlayan balığı görmek için öncelikle onu yormak gerekir. Yorulan balığı en az problem yaşayarak çekmek mümkün olur. Bu yöntemin en büyük zorluğu sabırdır. Sabırlı olmadan bu yöntemi uygulamak mümkün değildir. Balığı yormak için sabırlı olup onun yorulmasını sağlamak gerekir. Bunun nasıl yapılacağını bu makalenin başındaki videoda detaylıca göstermeye çalıştık.
Sabırla Balıkla Mücadele Etmenin Faydaları
Balık oltaya atladığında bazen kanca balığın yumuşak bir yerine geçer. Yumuşak et mücadele sert olursa bir süre sonra yırtılır. Bu şekilde sert mücadele ederken takımların zarar görme ihtimali her zaman vardır. Örneğin takımda kullanılan misina kopabilir, kanca açılabilir, kamış kırılabilir, balık bütün takımı elimizden alabilir veya daha kötüsü biz yaralanabiliriz. Ayrıca sert mücadele balıktan önce avcıyı yorar. Bu durumda yorulan her avcı hata yapmaya müsait hale gelir. Bu yüzden yapılacak hata, yukarıda saydıklarımızın pek çoğuna sebep olabilir.
Balıkla sabırla mücadele ederken bu saydıklarımızın olma ihtimali neredeyse yoktur. Yeter ki, sabırlı olalım. Bu şekilde kendimizi yormadan mücadele etmeyi başaralım. Eğer teknede birden fazla katılımcı varsa, yorulmadan sırayla mücadele edebiliriz. Böylece hem avın heyecanını beraberce yaşarız. Hem de yorulmadan sabırla mücadele ederiz. Bu yöntemi benimseyen avcılar sonraki avlarını tek başlarına yapabilecek hale gelirler. Bu yöntemde önemli olan kendini yormadan sabırla balığı yormaktır.
Balığı Tekneye Almak
En kolay şey yorgun olan balığı tekneye almaktır. Aksine yorulmadan teknenin yanında kurtulmak için çabalayan balığı tekneye almak zor ve tehlikelidir. Bu şekilde balığın üzerindeki her bir kanca avcı için tehlike demektir. Yine de her türlü ihtimale karşılık balığı tekneye, teknedeki en tecrübeli kişinin almasıdır. Eğer balığı tekneye almak konusunda tereddüt yaşanıyorsa balığı kakıç kullanarak almak daha doğru bir yol olur. Bu şekilde kanca tehlikesi bertaraf edilmiş olur.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/4vnWVMVbwr8