AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Avcısına Boyut Atlatacak Büyüklükte Akya Avladık :

Her amatör balıkçı büyük balık avı yapmak ister. Balık avında büyüklük kavramı daha önce avlanan balığa göredir. Daha önce avlanan balıktan biraz daha iri olan büyük balıktır. Bu durum biraz daha irisi şeklinde devam eder. Sonunda bilinen en büyük boya kadar. Bu en büyük olanı avlama çabasıdır.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Ekonomik Büyüklük ve Fiziksel Büyüklük Kavramları Neyi İfade Eder

Balık Avında Ekonomik Büyüklük: Ekonomiye en fazla faydayı sağlayacak makul boya ekonomik büyüklük diyebiliriz. Ufak balıkları kapsam dışı tutarak, 3 Kg ve üstüne kadar büyüyebilen balıkları kast ederek 3 Kg diyebiliriz.

3 Kg üstüne çıkabilen balıkları bu kilonun altındayken 5 sene kadar avlamazsak, 5 sene sonra 3 Kg üstüne çıkan çok fazla balığımız olur. Bu aşamadan sonra 3 Kg altına dokunmadan avcılığa ihtiyaç kadar devam edersek balık avında bir daha sıkıntı yaşamayız.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Balık Avında Fiziksel Büyüklük: Bir balığın tespit edilen en büyük boyunu ifade eder. Fiziksel büyüklükte ilk hedef olarak en büyük boyun ⅓ olarak ifade edebiliriz. Tabi bu ⅓ 3 Kg altı olmamak kaydıyla. Buna örnek vermek gerekirse. 30 Kg kadar büyüyen bir balık için 10 Kg hedef balık boyu olacaktır. Büyük balık miktarı arttıkça 10 Kg, 15 Kg boyutuna çekilebilir. Bu tür ayarlamalar balığın hızla çoğalmasına ve büyümesine imkan sağlar.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Niçin Büyük Balık Avı Yapmalıyız

Balık stoklarımızın artması için büyük balık avı yapmalıyız. Büyük balık avı ufak balıkların  çoğalmasına ve büyümesine imkan sağlar. Bu sayede her sene büyük balık avını daha kolay yapabiliriz. Balığı kolay avlamak avcının balığa ve avına kolayca doymasını sağlar. Doyan birisinin öncelikle ete ihtiyacı kalmaz. Bu durumda sportif avcılık ön palana çıkmaya başlar. Bu aşamadan sonra balığın azalması söz konusu olamaz.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Büyük Balık Avı Yapan Daha Büyüğü Avlamayı Hedefler

Bugünkü arkadaşlarla daha önceki senelerde de bir kaç kez ava çıkmıştık. Oldukça kısmetli oldukları için hemen her avlarında büyük balık avlamak kısmet oldu. Geçen sene katıldıkları iki turda 10 ve 12 Kg iki adet Akya avı yapmıştık. Bu sene daha büyük bir balık avı yapmak için iki sabah turu rezervasyonu yaptırdılar.

İlk gün sabah turunda geçen seneki balıklara kıyasla oldukça küçük bir balık yakaladık. ilk avımız 3 Kg Akya oldu. Bu av bizi mutlu etti. Ama pek tatmin etmedi. Günlük tek balık kuralımıza uyarak erkenden geri döndük.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK

Büyük Balık Hedefimiz Gerçekleşecek Mi?

Sonraki sabah turunda hedef 24 Kg Akya avlamaktı.Yemlik balık avını takiben büyük balık avına başladı. Önce Pırasalı Ada açığından başladık. Sonra Adrasan Koyundaki meralarda yemli dip sırtısı çekerek Adrasan Sahile doğru yol aldık.

Akseki Koyuna yeni giriş yapmıştık. Bir gurup Zargana sürüsü su üstü yaparak kaçışıyordu. Hemen aklımıza büyük balığın burada olabileceği geldi. Koy içine biraz sokulmaya başladığımız esnada kaloma şiddetle akmaya başladı. Akya oltadaydı. Çekiş hızına bakılacak olursa oldukça büyük bir balıktı.

Yarım saatten biraz fazla uğraştık. Sonunda balık teknenin altından dönerek yanımıza kadar geldi. Hemen uzanıp tekneye aldık. 25 Kg civarı bir balıktı. Hedeflenen balık avını yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyorduk.

Avcısına Boyut Atlatacak Büyüklükte Akya Avladık

Balık Videosu: https://youtu.be/_iirGk4xt4U

Avcısına Boyut Atlatacak Büyüklükte Akya Avladık

Menderes Yahşi hakkında

Menderes Yahşi: (Rehber ve dalış eğitmeni) 8 Mayıs 1962 senesinde İstanbul doğdu. İ.Ü. İktisat Fakültesini 1986 yılında bitirdi. 1989 - 1995 senelerinde bankacılık. 1995 - 2003 senesinde kurucularından olduğu Escortland Taksim'de bilgisayacılık yaptı. 2003 senesineden beri Antalya-Adrasan'da Deepfishing ve Adrasanbalik olarak, balık avı turları düzenliyor. Evli, bir çocuk babası.
Bu yazı BALIK AVI, BALIK AVI EGITIMI, BALIK AVI VIDEOLARI, FOTOGRAFLAR kategorisine gönderilmiş ve , , , , , , , , , ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

AVCISINA BOYUT ATLATACAK BUYUKLUKTE AKYA AVLADIK için 14 cevap

  1. ali bağcı der ki:

    Denizlerimizde balığı çoğaltmak için neler yapılmalıdır?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Denizi temiz tutmak için elimizden geleni yapmamız gerekir. Temiz olmayan denizde balıklar yaşayamaz. Daha temiz denizlere doğru göç ederler.

      Sonra acilen ufak balık avından, satın almaktan ve tüketmekten vazgeçmemiz gerekir. Ufak balık besin zincirinin en önemli parçalarıdır. Denizlerde ufak balık azaldıkça denge bozulmaya başlar. Unutmayın ufak balıklar büyük balıkların beslenmesi için gereklidir. Kıyılarda ufak balık azaldığında hızla denizlerimizdeki balık da azalır. Şu anki balık yokluğunun sebebi balıkların beslenecekleri balığı bizim avlayıp tüketmemizdir. Ufak balık avıyla kimseyi doyuramayız. Oysa ufak balığın büyük balıkların yemi olduğunu kabul eder ve avlamaktan vazgeçersek denizlerimiz büyük balıklarla dolar. Biz bu büyük balıkları avlarken diğer ufak balıklar büyüme ve çoğalma fırsat vermiş oluruz. Büyük balık avıyla büyük kitleleri çok ucuza doyurmak mümkündür. Bu süreç balığın denizlerimizde çoğalmasının yegane yoludur.

  2. ali bağcı der ki:

    Bu avı avın hangi aşamasında yaptınız? Hangi merada gerçekleşti?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu avı dönüş aşamasında yaptık. Canlı yem çekerek Pırasalı Adadan Akseki Koyuna kadar gelmiştik. O gün 24 Kg bir Akya avı yapmak isteğimiz vardı. Tam Akseki Koyuna yöneldiğimizde Zargana sürüsünün hep bir arada su üstünde kaçıştığını gördük. Bunu büyük balık saldırısı olarak değerlendirdik. Bunun doğru değerlendirme olduğunu bir dakika sonra kalomanın boşalmaya başlamasıyla gördük. Hemen balığı koyun açığına doğru çekerek mücadeleye başladık. Tam istediğimiz gibi bir büyük balık avı oldu.

  3. Mehmet delener der ki:

    Merhabalar

    Yıllardır televizyonda ve internet sitelerinde yayınlanan balık avlarını imrenerek izlerdim. Bu avların İzmir Mordoğan ve Aydın Didim civarlarında bolca yapıldığını öğrenmiş ve uygun zamanı kollar olmuştum. Son yıllardaki en büyük hayalimi gerçekleştirmek için fırsat eşimle çıktığımız Güneydoğu ve Akdeniz turunda Antalya Adrasan’da karsımıza çıktı. Tesadüf eseri Youtube kanalında izlediğim bir video sonucu adrasanbalik internet sitesi sayesinde Menderes beyle tanıştık. Ben hiç ummadığım bir anda kendimi Adrasan’da Akya avında buldum.

    Ava eşim ile birlikte katıldık. Sabah 06.30 da avımız başladı. Av bölgemize giderken yem için Palamut avı yaptık. Menderes beyin tecrübeleri doğrultusunda yeterince Palamut avlayınca yemli dip sırtısı denilen teknikle Akya avımıza başladık. Yaklaşık yarım saat sonra oltamız hareketlendi. Ama menderes bey bunun balon balığı olduğunu söyledi. Oltayı çekince yemlik Palamut’un yarısının yendiğini gördük. Hemen ikinci yemlik balığımızı taktık.

    Yaklaşık bir saat dolaşmamıza rağmen balık gelmeyince Menderes bey av yerini değiştirme kararı aldı. Ama yine de yemi kontrol etmeye karar verdi. Oltayı çekince yemin Balon Balıkları tarafından tamamen yenilmiş olduğunu gördük. Hemen 3. yemimizi taktık. 15 dakika sonra nihayet güzel bir Akya balığı oltamıza takıldı. Büyük bir heyecanla balığımızı tekneye aldık. Eşim ve ben çok mutlu bir şekilde kıyıya döndük. Sonra balığımızla Olimpos daki pansiyonumuza gittik. O gece pansiyonda kalan yaklaşık 40 kişiye Akya ziyafeti çektik. Herkes çok mutlu oldu. Tabii bizde.

    Bize bu güzel eylül gününde harika bir gün yaşatan, tecrübeleri ile güzel bir balık yakalamamız sağlayan Menderes beye çok çok teşekkürler. En kısa surede tekrar ava çıkmak dileği ile özellikle büyük balık avı meraklılarına bu harika zevki yaşamak için haydi Adrasan’a, haydi Menderes beyin yanına diyoruz.

    Mehmet – Filiz Delener.

    19 eylül 2017.

  4. Ertan Çetinkaya der ki:

    Gerçekten balık tutmaya bakış açımı değiştiren bir av oldu. Öncelikle Menderes Bey’e katkıları için çok teşekkür ederim. Balığı avlamak gerçekten çok keyifliydi. Balığı mümkün olduğunca fazla sayıda insanla paylaşmayı arzu ediyordum. Bunu başardım. Hiç böyle bir balığın tadına bakmamış insanlarla paylaşmak gerçekten balığı tutmak kadar keyifliydi. Ancak gerçekten bu boyuttaki balığı nakletmek, parçalamak, pişirmek oldukça zahmetli.

  5. Mehmet delener der ki:

    Bu kadar büyük balıkların avını yapmak nasıl mümkün oluyor? Bunun için ne yapmak gerekir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bu kadar büyük balıkların avını yapmak için bu işe gönül vermek gerekir. Sonrası bilgi, tecrübe ve en önemlisi kısmet. Eğer kısmette varsa bir gün sizinde oltanıza bu kadar büyük balıklar takılır. Mesele bu avı yapacak bilgi, tecrübe ile hazır olmaktır. Yoksa insanlar gafil avlanırlar. Bu kadar büyük balıkların hata karşısında hiç afları yoktur. Hemen takımları koparıp av bölgesinden uzaklaşırlar. Avcılar da büyük bir şaşkınlık içinde başlarına geleni anlamaya ve çözmeye çalışırlar. Anlayıp çözebilen bu işte ilerler. Anlayıp çözemeyen eski usul ava devam eder. Büyük balıkların hayalini kurmaya devam eder. Arada bir oltasına takıldığında da benzer şeyleri yaşamaya devam eder.

      Bu kadar büyük balıkların avını yapmak için bu konuda tecrübeli olanlardan eğitim almakta fayda vardır. Neyin nasıl yapılacağını öğrenirsiniz. Problem karşısında nelerin yapılması gerektiğini öğrenirsiniz. Bu sayede bu tür avları yapmaya hazır hale gelirsiniz. Ama büyük balık avı her zaman sürprizlere açık avlardır. Her av birbirinden farklı sorunları çözmeyi gerektirir. Eğer işin sırrını doğru kavramışsanız. çözümler üretmekte çok zorlanmazsınız. Ama çok büyük balıklar karşısında hata olasılığı hep vardır. Mesele bunları önceden ön görmek ve tedbir almakla çözülebilir hale gelir.

  6. Aykut Akyıldız der ki:

    Büyük balık avı insanların balık avına bakışını ne yönde değiştirir?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Büyük balık avına insanlar bu avı öğrenmek ve dostlarına balık ziyafeti çekmek için gelir. Büyük balık avı yapmak kısmet olursa ilk yarım saat içinde “bu kadar büyük balığı almaya hakkımız var mı?” demeye başlarlar. Bu onlarda başlayan en büyük değişimdir. Büyük balık sayesinde balığında bir can olduğunu fark ederler. Bu aşamadan sonra balığı ihtiyaç kadar avlamak prensip olur. 15 Kg üstüne çıkan avlarda avcı bir süre sonra balığı alıp, almamayı düşünmeye başlar. Bu aşamadan sonra sportif balıkçılık dönemi başlar.

  7. ali bağcı der ki:

    Büyük balık avı yapmayı herkes hayal ediyor. Bunun sebebi nedir? Niçin herkeste bu heves var?

    • Menderes Yahşi der ki:

      Balık avına merak salan her avcı büyük balığın o muhteşem gücü ile mücadeleye girmek ister. Ayrıca büyük balıkla nasıl mücadele edileceğini öğrenmek ister. Hatta elindeki ince takımlar ile büyük balıkları nasıl mücadele edebileceğini öğrenmek ister.

  8. Mehmet caglayan der ki:

    Menderes Bey Merhaba.

    Sizinle çıktığımız avlardan sonra artık ben de büyük balık avı meraklısı haline geldim. Yalnız bunun için yeni takımlar yapmam gerekiyor. Önerdiğiniz çıkrık makine, kamış, misina markası ve modeli nedir?

    Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.

    • Menderes Yahşi der ki:

      Bizim kullandığımız fiyat performansı yüksek çıkrık makine, kamış ve ipin marka ve modeli belirterek başlayalım. Sonra daha üst sınıf olan Shimano marka bir takımdan bahsedelim.

      Fiyat performansı iyi olan ekonomik çıkrık makineli olta takımı: Omoto GTR 25 çıkrık makine, Pelikan Oklahama kamış 180 m. 30 Lbs, Sufix 0,58 mm 150 Lbs, 300 m ip misina.

      Daha üst sınıf Çıkrık makineli olta: Shimano TLD 2Speed 30A çıkrık makine, Daiwa kamış model no:MFTR3050-AF 1,70 m. 30-50 Lbs, Dynamix Jigging Line ip misina 0,34 mm 55,43 Kg, 1000 m ip misina.

YORUMLAR (Lütfen, yorumunuz ile bize katkıda bulunun)

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.