Balık Sudayken Daha Güzeldir :
Balık avı turuna büyük balık avlamak için çıkarız. Büyük balık oltamıza takıldığında mücadele başlar. Mücadele boyunca hep “oltadaki balığı kaçırmadan çekmek kısmet olabilecek mi?” diye düşünürüm. Mücadele ilerledikçe balığı görme isteği içimi kaplar. Özellikle oltadaki balık türünün en büyüklerindense onu görme isteğim daha da artar. Bir de deniz suyu berraksa balığın gelişini seyretmenin keyfine doyum olmaz.
Büyük Balık Belli Bir Derinliğe Tutunur
Oltadaki balık 20 Kg üstü bir Akya ise mücadelenin zorlu geçeceği açıktır. Bunu balığın kaloma boşaltma şiddetinin fazlalığından hemen anlarız. Sonrasında Akya belli bir derinliğe kadar onu yükseltmemize izin verir. Ama kendi belirlediği bir derinliğe gelince hemen kaloma boşaltarak derinlere dalar. Bu davranış şekli Akya yorulana kadar defalarca devam eder. Yorulduğunda artık kaloma boşaltma şiddeti azalır. Bu yüzden ipi boşaltma mesafesi de kısalır. Bu aşamadan sonra Akya’nın başını yukarı çevirip çekmek mümkün olur.
Balık Avı Sabır İşidir
Belli bir derinliği geçmeyi istemediği aşamada balıkla mücadele umut kırıcıdır. Biz oltayı 10 m sararıp balığı dipten yükselttiğimizde, o asılıp 15 – 20 m kalomayı boşaltarak dip yapmaya çalışır. Bu defalarca bu şekilde devam edince kollarda balıkla mücadele edecek güç kalmamaya başlar. Yorulan avcı “bu mücadele bitmeyecek mi?” diye umutsuzluğa kapılır. “Balık avı sabır işidir”. Bu bağlamda balığın oltaya atlamasını beklerken umut kesmek gerektiği gibi, balıkla mücadele ederken yorulduğumuzda da umut kesmek gerekir. Mücadeleyi kazanmanın en doğru yolu sabırlı davranıp kendimizi yormadan mücadele etmektir. Eninde sonunda balık yorulur.
Balığı Teknenin Yanına Almak
Devasa balık yorulduğunda artık belli derinlikteki direnç noktası kırılır. Direnç noktası kırıldığında artık balığı oltayı sararak yükseltmek mümkün olur. Sonunda suyun altında gözükmeye başlar. İşte en güzel an budur. Bu anda balık dönerek ve kabarcıklar çıkararak yukarı gelir. Nadiren bu aşamada direnç gösterip dalmaya çalışır. Balığa engel olmaya çalışmanın bir anlamı yoktur. Balığın her aşamadaki mücadelesine saygı göstermek en doğrusudur. Çünkü o hayatı için mücadele etmektedir.
Teknenin Yanında Balığı Seyre Dalmak
Zaten oltadaki balık artık yeterince yorulmuştur. Balığı tekneye almaya az kalmıştır. Bu yüzden anın tadını çıkarmak ve balığında bu anı yaşamasına izin vermek gerekir. Bu anda balığın o muhteşem güzelliğini seyre dalmak mükemmel bir histir. Ben çoğu zaman bu anda balığın oltadan kurtulup kaçmasını dilerim. Bu yüzden de balığı tekneye almak için hiç acele etmem. Sadece hemen geri bırakmayı planladığım balıkları kancadan kurtarıp geri salmak için acele ederim. Onun dışında anı yaşamaya çalışırım. Devasa bir Akya’yı tekneye alıp ona hayran olmayanı henüz daha görmedim. Göreceğimi de zannetmiyorum.
Balığa duyulan hayranlık onunda bir can taşıdığı fikrini aklımıza kazır. Bu sayede balık avında yeter demeyi öğreniriz. Balık avında yeter diyebilmek sürdürülebilir balık avcılığı için hayati öneme sahiptir. Çocuklarımızın da bu güzellikleri yaşaması için şarttır.
Büyük Balık Avı Videosu: https://youtu.be/fqTMFUIDj_4